Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Maga intézheti ügyeit az ingázó

Sorozatunkban azt ismertetjük lépésről lépésre, milyen teendői vannak, mire érdemes figyelnie annak, aki ingázó munkavállalóként állást kapott Ausztriában.
Sok ingázó nehezen dönti el, hogy miután Ausztriában állást talált, maga intézze-e az adóval, a társadalombiztosítással, a szociális ellátásokkal kapcsolatos és egyéb ügyeit, vagy másra bízza ezt. A határon átnyúló szakszervezeti együttműködés szakértőinek tapasztalatai szerint érdemes ebbe beletanulni. Elsőre ugyan bonyolultnak tűnhet, de kis segítséggel bárki maga boldogulhat, és amit egyszer már sikerült elintézni, azt másodszor már sokkal könnyebb. Szinte minden nyomtatványnak elérhető az interneten a magyar nyelvű tükörfordítása és a hatóságoktól is kaphatunk segítséget.

Az is megoldás lehet, ha az ingázó másra bízza ügyeit és ezért fizet neki. Ennek még akkor is vannak azonban veszélyei, ha az ügyintézéssel megbízott elvégzi, amit vállalt. Ha ugyanis hibázik, akkor arról őt értesítik, az érintett munkavállaló erről nem tud, ha nem szól neki.

Amikor viszont maga adja be az ingázó egy hivatalhoz a beadványát és azt kis hibával tölti ki, akkor arról visszajelzést kap és pótolhatja a hiányt. Úgy, hogy nem csúszik ki a jogvesztő határidőből.

Szakértőink tapasztalatai szerint az ügyintézést vállalók olykor túlárazzák szolgáltatásukat, sok pénzt kérnek számukra egyszerű feladatért.

Gyakran pedig a munkavállalónak járó pénz bizonyos százalékára tartanak igényt. A legrosszabb mégis az, ha elkérik előre a pénzt és aztán eltűnnek, elérhetetlenné válnak és semmit nem intéznek el. Az osztrák és a magyar szakszervezetek közös tanácsadó szolgálatának tapasztalatai szerint sajnos sokan nem legálisan végzik ezt a tevékenységet. Legyen gyanús, ha az ügyintézést ígérő nem hivatalos megbízást írat alá a megrendelővel, hanem egy üres lapot! Ez nagyon kockázatos! S aki ügyeit mással akarja intéztetni, előtte több ingázónál is érdeklődjön róla, megbízhatóságáról, mielőtt pénzügyeit rábízza. Mindig kérjünk másolatot a beadott kérelemről! (A tudnivalók összeállításában a Kisalföld partnere a Magyar Szakszervezeti Szövetség.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladtak a ruhák és a bútorok

Késő este riasztották a tűzoltókat Pápára, a Cséve közbe. Egy családi házban meggyulladtak a ruhák… Tovább olvasom