Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Légi felderítést adományozott egy szombathelyi cég

Kutató repülésekkel segítene a Devecser környéki mentési munkálatokban egy speciális repülőgéppel rendelkező társaság.

Az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság dönt arról, hogy igénybe veszik-e, vagy - a jelenlegi jogszabályok alapján - igénybe vehetik-e a Szombathelyről felajánlott egyedülálló légi járművet. Az adomány segítségével Magyarország egyetlen, tökéletesen felszerelt kutató repülőgépe akár öt órán át állhat a mentési és felderítési munkálatok szolgálatára.

A szombathelyi Air Guard Hungary Légifelderítő és Szolgáltató Kft. szeptember óta vállal légitaxi és kutató repülési szolgáltatást. A hazánkban egyedülálló Savage Cruiser típusú repülőgép speciális tulajdonságokkal bír, vagyis megközelíti a forgószárnyas repülés adottságait. A két személyes légi jármú tökéletesen alkalmas a reptér nélküli le- és felszállásokhoz, valamint a helikopterekhez hasonló lassú haladáshoz.

A panorámás géppel könnyedén készíthető videofelvétel, vagy fotó, nagyszerű szolgálatot nyújthat árvizek idején, de kiváló a tarló- és erdőtüzek feltérképezésére is. A Savage Cruiser ideális eltűnt személyek, vagy eszközök (például mezőgazdasági gépek) keresésére. A légi járműnek rendkívül alacsony az üzemeltetési díja, így nem csak intézmények, hanem magánszemélyek is könnyebben igénybe vehetik. A kutató repülésekhez egyedülálló paraméterekkel bíró légi alkalmatosság tized annyiba kerülhet a hatóságoknak a vörösiszap katasztrófánál, mint a jelenleg használt helikopterek bármelyike.

Az egyenetlen talajon, akár 40 méteren belül is bármikor földre tehető, vagy levegőbe emelkedő, panoráma kilátással bíró, modern és biztonságos beépített eszközökkel rendelkező (GPS, műhorizont, vészjeladó, tundrakerekek, mentőernyő) Savage Cruiser típusú repülőgépet a szombathelyi Air Guard Hungary Légifelderítő és Szolgáltató Kft. adományként biztosítja a Katasztrófavédelem számára a vörösiszap miatt kialakult helyzet mentési munkálataihoz. A szakképzett Vas megyei pilóták ugrásra készen várják, hogy részt vehessenek a mentési és felderítési munkálatokban.

A vállalkozás öt órányi szolgáltatást ajánlott fel a katasztrófa sújtotta terület feltérképezésére, megfigyelésére és a hatóságokkal való térítésmentes együttműködésre. Az adomány segítségével egy több órára leállított helikopter üzemeltetési költségét, azaz akár másfél millió forintot is meg lehet spórolni a katasztrófa elhárítás során.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvíz ellen - Elkészült a tározó Lukácsházán

Felavatták kedden a Lukácsházi tározót, mely a felszíni vizek minőségének javítására és a kockázatok… Tovább olvasom