Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Kiégett egy üzem Veszprémben - galéria

Egy 20-szor 100 négyzetméter alapterületű, polisztirolt gyártó üzemcsarnok égett le teljesen szerdán este Veszprémben, a Videoton Ipari Parkban - mondta Németh Tamás alezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője sajtótájékoztatón, az ipari park bejáratánál.
Kiégett egy üzem Veszprémben - Összefoglaló

Teljesen leégett egy polisztirolt gyártó üzem Veszprémben szerdán este, a tűzben senki nem sérült meg, és az eddigi mérések szerint nem kerültek a levegőbe egészségre ártalmas anyagok.

A Videoton Ipari Parkban a Wolters Hungaria Kft. kétezer négyzetméteres bérelt üzemcsarnoka gyulladt ki eddig ismeretlen okból, az ötös, kiemelt fokozatú tűz oltásában több település tűzoltói vettek részt, 15 járműfecskendővel, húsz vízsugárral. A tűz nyomán az üzem teteje beszakadt, és nagy mennyiségű, sűrű fekete füst szállt fel, amit még a Balaton partjáról is látni lehetett.

A tűzben több mint 10 tonna polisztirol égett el, és ezer Celsius-foknál is magasabb hőmérséklet keletkezett, amelyben megolvadtak a vasszerkezetek.

Illés Zoltán, a vidékfejlesztési tárca környezetért felelős államtitkára a helyszínen szerda éjjel tartott sajtótájékoztatóján közölte, hogy az esti és az éjszakai mérések szerint nem került a levegőbe mérgező anyag. Hozzátette: a mérések több ponton zajlanak, és csütörtökön is folyamatosak lesznek.

Az államtitkár utasította a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőséget, hogy mozgó mérőlaborja csatlakozzon a veszprémi katasztrófavédelem mérőkocsijához, ellenőrizzék a környezetvédelmi szempontból fontos anyagok jelenlétét, különös tekintettel a szénmonoxidra, a nitrózus gázokra és az aromás szénhidrogénekre.

Jelezte, a méréseket abban a reményben végzik el, hogy nincsenek a levegőben például aromás szénhidrogének, amelyek a benzol és a pvc-műanyagok égésekor keletkeznek. Megjegyezte, hogy ha csak polisztirol égett, akkor nincs ilyen veszély.

Korábban Németh Tamás alezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője elmondta, hogy a levegő szennyezettségét folyamatosan mérik, mérgező anyagot nem találtak. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) azt közölte, hogy a leégett üzem 15 kilométeres körzetében végez méréseket a veszélyhelyzeti felderítő csoport, és a mérések nem mutattak ki az emberi szervezetre ártalmas anyagot.

Az OKF tájékoztatása szerint az üzemből 25 gázpalackot hoztak ki a tűzoltók, és egy 30 köbméteres gőztartályt is hűteni kellett a beavatkozás során.

A tűz okát a rendőrség és a tűzoltóság vizsgálja.

Korábban

A Wolters Hungaria Kft. egyik bérelt üzemcsarnoka égett le szerda este Veszprémben, a Videoton Ipari Parkban; a Videoton ottani fröccsöntő üzeme nem volt veszélyben - közölte az MTI-vel a Videoton vezérigazgatója.

Sinkó Ottó tájékoztatása szerint a polisztirol alapanyagból csomagolóanyagot előállító üzem technológiája folyamatos gőzellátást igényel, amit egy kazán biztosít. A tűz keletkezése feltehetően ezzel lehet összefüggésben. A Videotonnak az ipari parkban levő fröccsöntő üzemét és a folyamatos munkavégzést nem veszélyeztette a tűz. Ennek ellenére elővigyázatosságból a tűz keletkezése után hazaküldték a délutáni műszakban dolgozókat, az éjszakai műszakot pedig nem indították el - mondta a vezérigazgató.

Sinkó Ottó közlése szerint az ipari park területén megfelelő mennyiségben van oltóvíz. Németh Tamás alezredes, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője korábban elmondta, hogy van egy víztartály az ipari parkban, de a folyamatos oltóanyag-ellátást a tűzoltók saját tartálykocsijaikkal biztosították. A kétezer négyzetméter alapterületű műanyagfröccsöntő-üzem csarnokának tetőzete a tűz következtében beszakadt, emberek nem sérültek meg.


Korábban:
A helyszínen 15 járműfecskendő dolgozott húsz vízsugárral, s hat vízszállító tartálykocsi szolgálta ki a fecskendőket - tette hozzá. A parancsnok közlése szerint a kétezer négyzetméter alapterületű műanyagfröccsöntő-üzem csarnokának tetőzete beszakadt, emberek nem sérültek meg. A levegő, a felszálló sűrű, fekete füst szennyezettségét folyamatosan mérik a helyszínen lévő műszerkocsival, eddig még nem mérték mérgező anyagok koncentrációját - mondta az alezredes, hangsúlyozva: nincs veszélyes anyag a levegőben.

A tűz keletkezésének okáról még nem tudott nyilatkozni, de már folyamatban van a tűzvizsgálat.

Németh Tamás elmondta: a megye tűzoltóinak zöme még az utómunkálatokon dolgozik, de folyamatosan váltani kell őket, mert légzőkészülékben kell dolgozniuk a nagy füstben és hőségben. A korábbi híreket pontosítva elmondta, hogy egy víztartály van az ipari parkban, de a folyamatos oltóanyag-ellátást a saját tartálykocsijaikkal biztosították. A parancsnok a kár megbecsülésére nem vállalkozott, azt jelentősnek nevezte.
Az MTI felvételei.
Németh Tamás végül azt közölte, hogy a helyszínre várják Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkárt. A környező települések polgármestereit értesítették, és Veszprém lakosságát is folyamatosan tájékoztatják közérdekű közleményként a városi televízióban a rendkívüli tűzesetről - mondta a sajtótájékoztatón Brányi Mária, a város alpolgármestere. Hangsúlyozta, hogy a tűzoltóság ura a helyzetnek, és a levegőbe nem került emberekre veszélyes, mérgező anyag.

A tűz közelében lévő másik műanyagüzemben 20 óra 45 percig dolgozott mintegy 25-30 ember, akkor hazaengedték őket. A munkaidejük 22 óráig tartott volna - mondta Horváth Ádám nagyvázsonyi lakos az MTI-nek. Hozzátette: erős bűzt éreztek, és látták a nagy füstoszlopot. "Pánik nem volt, dolgoztunk" - tette hozzá, megjegyezve: aztán szóltak, hogy előbb elmehetnek haza.

Mi az a nikecell?

A nikecell egy építőipari polisztirol szigetelőanyag márkaneve, az anyag nem tűzveszélyes - mondta Illés Susan, a Nikecell Kft. marketing munkatársa szerda este az MTI-nek, miután Veszprémben leégett egy fröccsöntőüzem.

Azzal összefüggésben, hogy a korábbi híradások szerint az üzem nikecell szigetelésű tetőzete égett, Illés Susan hangsúlyozta, az építőipari szigeteléshez használt polisztirol égésgátlót is tartalmaz, ha az anyag lángra lobban, akkor is csak csöpögve olvad el, a keletkező gázok pedig nem mérgezőek Mint mondta, tudomása szerint a veszprémi üzemben csomagoláshoz használatos polisztirolt gyártottak, ez viszont egyáltalán nem tartalmaz égésgátlót.

Olvasóink írták

 • 5. pamutzokni 2011. augusztus 18. 08:21
  „""Pánik nem volt, dolgoztunk""

  Hát igen. Lehet bármi, nyomni kell hogy meg legyen a norma.
  Tuti szabinak fogják beírni az egész napot, még a délutánosoknak is...”
 • 4. Agent 2011. augusztus 17. 23:09
  „3, jártál már bármilyen hőre lágyuló műanyagot feldolgozó üzemben?”
 • 3. háté 2011. augusztus 17. 22:01
  „Győr - A tűzoltók még mindig dolgoznak Győrben, a szerdán este kigyulladt hulladék-feldolgozó üzemnél. Információink szerint még a hét végén is a helyszínen lesznek a szakemberek. A becsült kár körülbelül 400 millió forint. - Galéria, videók az oltásról.
  - 2009.01.28. 23:59
  --------------
  Jászapáti - Pénteken kora hajnalra sikerült eloltani a tűzoltóknak a csütörtökön délután Jászapátiban kigyulladt műanyag-feldolgozó raktárépületét.
  Független Hírügynökség - 2009.05.22. 07:18
  -------------
  2010. dec. 28. - Kedden délelőtt kigyulladt a kisunyomi műanyag-feldolgozó üzem udvarán tárolt műanyag hulladék. A füstté vált anyagok zöme hungarocel volt. ..
  -------------
  2011. márc. 1. - Közel 24 órája küzdenek a tűzoltók az újra és újra fellobbanó lángokkal Kistarcsán, ahol kedden kigyulladt egy műanyag-feldolgozó üzem ..

  Véletlen? - pedig véletlenek nincsenek!”
 • 2. DZsuzsa 2011. augusztus 17. 21:13
  „Mi az hogy nincs tűzvételi lehetőség ekkora területen, az üzem körül is kellene lenni tűzcsapnak nem? van ez nem tűzvédelmi előírás ekkora épületnél?”
 • 1. háté 2011. augusztus 17. 21:01
  „Ezek a műanyag üzemek csak úgy kigyulladnak! -rövid időn belül a harmadik.
  Tuti jól fizet a biztosítás!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házilag buherált Trabanttal menekült a rendőrök elől

A 20 éves sofőr kabriót csinált a Trabantból és nem először vezetett részegen. Hosszas menekülés után egy patakba csúszva állt meg. Tovább olvasom