Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Kapirgálós tyúkok és tojás az interneten

A hagyomány és a modern technika találkozott a győrsági Rácz család otthonában. Tyúkokkal foglalkoznak, oly módon, ahogy azt tették nagy- és dédszüleik. A tojásokat viszont az internet segítségével értékesítik.

Hagyományosan, szabadtartásban, mai nevükön kapirgálós tyúkokat tart a győrsági Rácz család. Alig két hónapja váltak hivatalos gazdává és lettek őstermelők. Egy hirdetés felhívására jelentkeztek, melyben tojástermelőket kerestek. Rácz Sándor és felesége úgy érzik, értéket teremtenek.

– Falun nőttünk fel, mindig voltak állatok a ház körül, tehát a gazdálkodás nem idegen tőlünk – mutatkozott be a Kisalföld Piactérnek a családfő. – A hirdetésben megnevezett vállalkozóval felvettük a kapcsolatot és belevágtunk.

Röviden arról van szó, hogy a vállalkozó termelőket gyűjt maga köré, a tojásokat pedig az interneten lehet megrendelni. A fogyasztó kiválaszthatja, hogy melyik gazda szimpatikus számára és a világhálón tőle vásárolhat. A tojást rendszeresen begyűjtik és az átvevőpontokon lehet hozzájutni.– Minden feltétel adott nálunk a termeléshez. A nagy kert, az udvar, a melléképület. Úgy tartjuk a tyúkokat, mint annak idején nagyszüleink, dédszüleink. Teljesen szabadon, csak estére zárjuk be őket az istállóba – folytatta Rácz Sándor. – Április közepén érkezett meg az állomány, kétszáz darab tyúk. Most indul be igazán a termelés, már megfelelő méretű és mennyiségű tojást tojnak. A megrendelések a partnerünkhöz futnak be, mi tehát azt sem tudjuk, hova kerül a tojás. Természetesen a háztól is visznek el. Az együttműködés feltétele, hogy az állomány kapirgálós legyen. Vállaltuk ezt és azt is, hogy a fogyasztóknak bármikor megmutatjuk a helyszínen is a gazdaságot.

A győrsági gazda érdeklődésünkre elmondta: nem akarnak a kétszázas állománynál leállni. Szeretnének fejleszteni, már rövid távon is. A kezdeti tapasztalatok kedvezőek, ezért is bizakodnak a jövőt illetően. Úgy vélik, a Kisalföld Piactér is segíti majd őket a fejlődésben, abban, hogy megismertessék magukat szélesebb körben is. Ráczék bevallásuk szerint elhivatottak minden iránt, ami az igazi értékekhez vezeti az embereket. Szeretnék, ha előbb-utóbb csak a kétkezi munkájukból tarthatnák el a családot. A tojástermelés mellett seprűkötéssel is foglalkoznak évek óta. Civilben amúgy a férj gépkezelő, felesége védőnőként dolgozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Le ne késse! - Ismét változik a buszmenetrend a megyében - Győrben megszűnik egy megálló

Június 16-tól több távolsági busz menetrendje is módosul a megyében. Győrben megszűnik az 1-es busz… Tovább olvasom