Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Iszapömlés: újabb tanúk meghallgatásával folytatódik a per

Az április 8. és 12. közötti tárgyalássorozatban hétfőtől több mint 10 tanút hallgatnak meg.
14:52 - A gátszakadás egyik szemtanúját is meghallgatta a bíróság

Öt tanút hallgatott meg a vörösiszap-katasztrófa miatt indított büntetőper hétfői tárgyalásán a Veszprémi Törvényszék, közöttük a 2010. október 4-i gátszakadás egyik szemtanúját.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. vörösüzemi területfelelőse, aki annak idején a X-es kazetta melletti X/a tározónál folyó munkálatokat ellenőrizte a hatod- és a nyolcadrendű vádlottal, amikor kiszakadt a tározó északnyugati sarka, a bíróságon tanúként azt mondta: tiszta vörös volt minden, eltűnt az út. Hozzátette, látta, hogy szörnyű a helyzet, de nem tudta megítélni az okozott pusztítást.

Felidézte, a gátszakadáskor semmilyen hanghatást nem hallott. Vallomása szerint a tizennegyedrendű vádlott, P. Sándor szivattyúkezelő odament hozzájuk, hogy "nagy baj van, átszakadt a gát". Ezután látta, hogy víz zúdult ki a tározóból, és hatalmas tömbök csúsztak ki a gát falából.

Korábban:

Újabb tanúk meghallgatásával, illetve a helyszíni tárgyaláson rögzített kép- és hangfelvételek, jegyzőkönyvek ismertetésével folytatódik a héten a vörösiszap-katasztrófa ügyében indított büntetőper tárgyalása a Veszprémi Törvényszéken.

Az ügyben első fokon eljáró bíróság Szabó Györgyi vezette büntetőtanácsa március 21-22-én kétnapos helyszíni tárgyalást tartott a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. gyártelepén a bizonyítási eljárás részeként.

Az április 8. és 12. közötti tárgyalássorozatban hétfőtől több mint 10 tanú meghallgatására kerül sor, csütörtöktől pedig az előre meghatározott vádlottak, hatósági szereplők és védők részvételével lefolytatott helyszíni kihallgatás anyagát ismertetik.

A Mal Zrt. Ajka melletti X-es tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el: Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyet. A katasztrófa következtében tíz ember meghalt - az ügyben indult büntetőper vádirata nyolc ember halálát köti össze közvetlenül a vörösiszapömléssel -, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

A gátszakadás ügyében halált előidéző gondatlan közveszélyokozás vétsége és más bűncselekmények miatt emeltek vádat a cég vezetői és alkalmazottjai, összesen 15 ember ellen, a büntetőtárgyalás tavaly szeptemberben kezdődött.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rozmán Róbert lett Szeleste polgármestere

Rozmán Róbert lett a Vas megyei Szeleste község polgármestere, akit négy független jelölt közül… Tovább olvasom