Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 9°C | 11°C Még több cikk.

Iszapömlés: A kolontári károsultak kétharmada nem akarja elhagyni a falut

A vörösiszappal elöntött Kolontáron a 34 bontásra ítélt lakóház tulajdonosainak mintegy kétharmada döntött úgy, hogy nem kíván elköltözni a Veszprém megyei kistelepülésről, és az újonnan épülő lakóparkban szeretné folytatni életét - tudta meg az MTI tudósítója a helyszínen vasárnap.

A tételes kárfelmérés és az egyéni nyilatkozattételek utáni összesített adatok szerint 24 család döntött úgy, hogy marad, négyen használt cserelakásra tartanának igényt, és hatan további egyeztetést, egyéb megoldást akarnak - olvasható az MTI birtokába került bontási jegyzőkönyvek összesítőjében.

Kolontáron a 34 bontásra ítélt házak közül eddig 24 épületet bontottak le, de a jegyzőkönyv szerint három lakást a határozat kiadása ellenére nem fognak eldózerolni. Két otthonnak az alapja sérült meg, és a tulajdonosok beleegyezetek, hogy helyreállítás után továbbra is ott maradnak, igaz a két épület a település magasabb, az újonnan megépült védőgát által is védett részén, a polgármesteri hivatal és az iskola szomszédságában van. A Kossuth utca 30. szám alatti épületet - amely a Torna-patak hídja előtt áll, és tulajdonosa a győri kórházban tízedik áldozatként vesztette életét - sem bontják le, azt meghagyják "örök mementónak".

A vörösiszappal elöntött, és teljesen lakhatatlanná vált épület demonstrálja majd, hogy mivé lett a település "az emberi kapzsiság miatt" - mondták a terveket ismerő szakemberek. Egy család, a többszöri egyeztetés ellenére nem írta alá a szerződést, így a házát várhatóan nem tudják elbontani, de a szakemberek abban bíznak, néhány napon belül mégis sikerül megegyezni a tulajdonossal.

Vasárnap délelőtt is tovább bontják az épülteteket a Kossuth és a Malom utcában. Előző nap azért nem tudtak elbontani egy, már részlegesen megbontott épületet, mert tulajdonosaik azt kérték, hogy leszedhessék tetőcserepet. Az elbontott, és megsemmisítésre váró házak harmada, 11 épület 100 négyzetméter alatti, míg a többi 120 és 210 négyzetméter közötti pincével vagy tetőtérrel együtt, de a telkek is ezer és 2700 négyzetméter között voltak. Az egyik károsult a megsemmisült 200 négyzetméteres lakóháza helyett két kisebbet kap a település víztornya mellett kijelölt, és a két hete életbe lépett kormányhatározat szerint belterületté nyilvánított településrészen - derül ki a jegyzőkönyvekből..

Olvasóink írták

  • 1. pemozsu 2010. november 14. 14:19
    „hát nem tudom volna-e merszem visszaköltözni oda, ahol mindenem odaveszett és megoszlanak a vélemények, hogy az egészségre mennyire ártalmas a levegőbe kerülő vörösiszap?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszapömlés: a rendre negyven rendőr ügyel éjszakánként

Negyven rendőr teljesít szolgálatot a vörösiszappal elöntött településeken a bűnmegelőzés érdekében… Tovább olvasom