Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Iszapömlés - Ezer ember nem tudott még hazatérni

Hatvan ember töltötte közösségi szálláson a péntek éjjelt a vörösiszap okozta katasztrófa sújtotta ajkai térségben, de további 900 ember nem tartózkodik otthonában, mert háza, vagy ő maga is megsérült és kórházban van, illetve elővigyázatosságból elhagyta települését
Dobson Tibor tájékoztatása szerint a katasztrófa után Devecserben 700 embert kényszerült kiköltözésre, vagy döntött úgy, hogy elhagyja otthonát. A kisvárosban péntek éjjel 60 ember volt közösségi szálláson elhelyezve. Kolontárra mintegy 500 ember tért eddig haza a 715 kitelepített lakosból - tette hozzá.

Egy részük azért nem tudott haza menni, mert lakóháza megsemmisült, és amíg lakhatásuk kérdése megoldódik rokonoknál, ismerősöknél lesznek elhelyezve. Kórházakban kezelnek még közel 40 embert, akik égési sérüléseket szenvedetek a lúgos anyagtól. Már zajlik a kárfelmérés, és a nyilatkozatok begyűjtése, hogy ki hogyan akarja folytatni életét. A kármentesítési szóvivő közlése szerint Kolontáron 200 ember döntött úgy, már nem kívánnak visszatérni a vörösiszappal elöntött településre. Dobson Tibor az MTI tudósítójának azt mondta: a következő napokban meg kell vizsgálni 292 devecseri, 47 kolontári és 21 somlóvásárhelyi lakóházat, amelyek szennyeződtek a múlt hétfői katasztrófában.

A szakemberek négy kategóriában döntenek majd az épületekről: javítható, takarítás után lakható, elbontandó és további vizsgálatot igényel. Az ezredes hangsúlyozta: senkit nem kényszerítenek arra, hogy visszatérjen otthonába, így azok is számíthatnak segítségre, akiknek a háza nem sérült meg, és ennek alapján értékarányban új vagy használt lakóházat választhat a településen épülő lakóparkokban vagy az ország bármely pontján lévő állami tulajdonú lakások közül.

Péntek estig hat kolontári lakóház bontását fejezték be, és a nap folyamán további két épületet ledózerolnak. Az épületeket azért kell megsemmisíteni, mert egy esetleges újabb iszapömlés során visszaduzzasztó hatásukkal veszélyeztetnék a Veszprém megyei települést. A kárfelszámolásban mintegy 700 ember, köztük 200 katona, 100 tűzoltó, 120 rendőr és vízügyi, vagy építési szakember, valamint 200 technikai eszköz dolgozik.

Olvasóink írták

  • 2. Julianusz 2010. október 17. 19:51
    „A cikk éppen az ellenkezőjéről szól, mint a hozzászólásod. Senki sem akarja hazaköltöztetni őket, mindenkinek a saját döntése. Még akkor is választhatják a haza nem költözést, ha nem sérült, vagy szennyezett a házuk.”
  • 1. szocdem 2010. október 16. 18:56
    „Haza akarják költözteni az emberekeet a vesgyileg szenyezett házaikba, hogy sétálgassanak az iszappal elöntött kertjükben, s ha kitavaszodik, és a mocsok kiszárad, a belélegzett portól rövid úton meghaljanak.

    Még hogy félti ka magyart ezek a "nemzeti" emberek....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kolontáron már bontják a házakat - galériák

Az új védelmi rendszeren belül lévő - információnk szerint - 31 kolontári ház bontását kezdték meg… Tovább olvasom