Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Iszap - A devecseri cigánytelep felszámolását kéri az OCÖ

A vörösiszappal elöntött Devecser romák által lakott Dankó-telepének végleges felszámolását, a károsultak lakhatásának sürgős megoldását kérte az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke.

A vörösiszappal elöntött Devecser romák által lakott Dankó-telepének végleges felszámolását, a károsultak lakhatásának sürgős megoldását kérte az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke a város polgármesterétől, miután vasárnap megtekintette a négy héttel ezelőtti pusztítást, és kétmillió forintos támogatási felajánlást tett érdekképviselete nevében a városvezetésnek.

Kolompár Orbán megnézte a Veszprém megyei kisváros utcáiban a majd egy hónappal ezelőtti pusztítás nyomait, és a teljesen elöntött és lakhatatlanná vált házak láttán arra kérte Toldi Tamást, Devecser polgármesterét, hogy a kárfelszámolást követő újjáépítés során biztosítsák a fedél nélkül maradt, jórészt mélyszegénységben élő embereknek is a megfelelő lakhatási körülményeket. A városvezető azt mondta: azok az emberek is számíthatnak az önkormányzat és a kormány támogatására, akik a Dankó-telepen, sokszor jogcím nélkül, rendezetlen tulajdonviszonyok között éltek, így számukra használt lakásokat vásárolnak majd Devecserben, vagy ha igénylik, más településen.

Toldi Tamás azt mondta: a társadalmi integrációt elősegítve arra törekszenek, hogy a városon belül, nem egy újabb cigánytelepet kialakítva biztosítsák számukra a további életlehetőséget. A polgármester az OCÖ elnökétől azt kérte, hogy a biztos megélhetést garantáló tartós munkahelyteremtéssel, foglakoztatási programokkal segítsék ezeket az embereket és a várost. Kolompár Orbán az OCÖ nevében kétmillió forint támogatást ígért Devecser önkormányzatának, amelyet - bár az elnökség tagjai már jóváhagytak - a roma testület rendkívüli közgyűlésének is el kell fogadnia. A roma vezető azt kérte Devecser első emberétől, hogy a magyarországi cigányság nevében átadandó pénzt, amely november 15-ig megérkezhet a katasztrófa-károsult önkormányzat számlájára, az iskolások élethelyzetének javításra fordítsák.

Ezen felül felajánlotta, hogy az OCÖ által üzemeltetett, de már felszámolt balatonlellei gyermektáborból megmaradt, több millió forint értékű ágyakat, berendezési tárgyakat, eszközöket a rászoruló családok számára átadják. A roma vezető megemlítette, hogy jövő szerdán, amikor országos emléknapot tartanak a romagyilkosságok áldozatainak emlékére, gyűjtést indít a vörösiszap-károsultak megsegítésére. Devecserben 21 utcát és közel 300 házat öntött el az október 4-én, az ajkai zagytározóból kizúdult vörösiszap, és több száz városbéli kényszerült rokonokhoz, ismerősökhöz, vagy átmeneti szállásra költözni. A helyi zeneiskola tantermeiben kialakított közösségi szálláson három Dankó-telepi roma család, 22 ember tölti még az éjszakákat a zeneiskola tantermében.

Olvasóink írták

  • 1. stewe7109 2010. november 02. 08:35
    „Kolompár Orbán. Te jó isten! Uram látod ezt??”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Devecserben önkéntesként: ˝Úgy éreztem, segítenem kell˝

Hennel Tivadar, a Széchenyi István Egyetem diákja egynapos önkéntes munkára hívta Devecserbe a… Tovább olvasom