Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 15°C | 24°C Még több cikk.

Inkubátorházat avattak Zalaegerszegen

Felavatták szerdán a zalaegerszegi inkubátorház bővítményét, az új rész egészét már megnyitása előtt bérbe adták.

Az átadási ünnepségen Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt mondta: Magyarország fordulópont előtt áll, az Európai Unió 2014-től induló költségvetési időszakban a forrásokat az eddiginél hatékonyabban kell felhasználnia.

Nagyon sok haszonélvezője van ezeknek a pénzeknek, de a kormányzat határozott szándéka, amellyel a kamara is egyetért, hogy az uniós támogatások 60 százalékát gazdaságfejlesztésre kell fordítani - emelte ki Parragh László.

A kamarai elnök kifejtette: ma Magyarország legnagyobb problémája a növekedés hiánya. "Az összes makrogazdasági mutató jó irányba mozdult, valószínűleg elértük a gödör alját, tehát felfelé fog menni a gazdaság", de ennek a sebessége még nem látható világosan.

Részletesen szólt arról, hogy a gazdasági növekedésnek kevés forrása van, a hitel, a belső fogyasztás, és az elsősorban Nyugat-Európába szánt export mellett a saját munkával és az európai uniós pénzek hatékony felhasználásával lehet bővülni. Az uniós forrás "olyan ajándék, amit kívülről kapunk, de óriási felelősség is, hogy hogyan használjuk fel" - jelentette ki Parragh László.

Hozzátette: tanulni kell az elmúlt évek hibáiból, hatékonyan kell ezeket a támogatásokat felhasználni, és ebben fordulópontot jelent a 2014-től induló új uniós költségvetési időszak.

Gyutai Csaba (Fidesz-KDNP) polgármester felidézte, hogy 2010-ben adták át a Zalaegerszegi Városfejlesztő Zrt. által üzemeltetett, 2600 négyzetméteres inkubátorházat, és már akkor látni lehetett, hogy igény van a továbbfejlesztésére. Így épült meg a mintegy 4 ezer négyzetméteres, két épületrészből álló bővítmény, amelynek 571,6 millió forintos költségéhez 171,5 millió forint támogatást kaptak az Új Széchenyi Terv pályázatán, a fennmaradó részt pedig a városi Deák Ferenc gazdaságfejlesztési program forrásából és az OTP hiteléből fedezték.

Az első beruházás gyakorlatilag megtérült három év alatt, a mostaninál pedig 10 éves megtérülési idővel számolnak. Az inkubátorház révén az ide települt zalai vállalkozások összesen mintegy 200 új munkahelyet teremtettek - hangsúlyozta a polgármester.

Gyutai Csaba kitért arra is, hogy a város a zalai vállalkozások támogatása, növekedése érdekében újból bővítést tervez, ennek kapcsán már megkezdték a tárgyalásokat a fejlesztésben érdekelt vállalkozásokkal.

Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott az avatón arra is kitért, hogy Magyarországon valóban kevés az uniós források felhasználásával megvalósult fenntartható beruházás, de Zalaegerszeg a kivételek közé tartozik, mert a városvezetés eltökélt a munkahelyteremtés támogatásában.
Ehhez kapcsolódóan a kormányhivatal szakigazgatási szerveitől a vállalkozások összesen hét különféle támogatási formát élvezhetnek a munkahelyek megtartása és fejlesztése érdekében - tette még hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rövidfilmes verseny Veszprémben

Az indulóknak 24 óra alatt kell elkészíteniük alkotásaikat a városban. Tovább olvasom