Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Hét hónap alatt 18 ezren keresték fel a zirci látogatóközpontot

Hét hónap alatt több mint 18 ezren keresték fel a májusban átadott zirci apátsági látogatóközpontot, amely jövőre színházi előadásokkal is várja az érdeklődőket.
 A Zirci Ciszterci Apátság látogatóközpontja termeken átívelő formában, falakon végigfutó időszalag, interaktív érintőképernyős terminálok, részletgazdag makettek segítségével mutatja be mindazt, ami a középkortól egészen napjainkig meghatározta, illetve meghatározza a ciszterci rend kialakulását, annak szellemiségét - mutatta be Ring Júlia ügyvezető a május közepén átadott fejlesztést. A felújított díszudvaron át az új kiállítótérbe jut a látogató, ahol az 1750-es években készült, 8x3 méteres gobelinek keretezte térben nézhető végig a kiállításra hangoló, szerzeteseket megszólaltató 10 perces film. Ezt követően - igény szerint audioguide-os vezetéssel - indul a látogatási útvonal a középkori termen keresztül, a barokk kort bemutató térbe, amely kiegészül az apáti arcképcsarnokkal, a kincstár anyagával és a rend mindennapjait bemutató teremmel. Emellett szerzetesi idegenvezetéssel lehet megtekinteni a bazilikát, ahol kérésre orgonabemutatót is tartanak.

A látnivalók a középkori romokkal és a misztikus élményt nyújtó kriptával fejeződnek be. Ring Júlia tájékoztatása szerint májustól december végéig a látogatószám meghaladta a tizennyolcezer főt. A rendtörténeti kiállítás anyaga folyamatosan bővül, az eddigi programrepertoárt - orgonakoncertek, lelkiségi előadások - színházi előadásokkal, író-olvasó találkozókkal, koncertek szervezésével szeretnék színesíteni. Ezek mellett továbbra is megrendezik a nagy érdeklődésre számot tartó Múzeumok Éjszakáját, az adventi gyertyagyújtásokat, a Mindenki Karácsonya elnevezésű, civilek, magánemberek, helyi intézmények és egyházi szervezetek közreműködésével megvalósuló nagysikerű programot is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Intermodális pályaudvart alakítana ki Veszprém

Intermodális pályaudvar, több típusú közlekedési szolgáltatást nyújtó közlekedési csomópont… Tovább olvasom