Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Hatszázmilliós beruházást avattak a zalakarosi fürdőben

Felavatták pénteken a zalakarosi fürdő közel 600 millió forintos beruházását. A munkálatok során többek között felújították a fedett fürdő legrégebbi épületét.
Az átadáson Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium turisztikáért felelős államtitkár-helyettese azt mondta: az elmúlt európai uniós költségvetési ciklusban 290 milliárd forinthoz jutott a turizmus, a következő hétéves időszakban is jelentős forrásokat kaphat az ágazat.

A szolgáltatások, fürdők fejlesztése mellett azonban a létesítmények gazdaságos üzemeltetését is segíteni kívánják, valamint a térség és a településkép alakítását, amellyel több, igényesebb vendéget lehet Magyarországra invitálni - tette hozzá az államtitkár.

Úgy fogalmazott: versenyben vannak egymással a fürdők, de szövetségben kellene gondolkodniuk. A gyógyhelyeknek fel kell ismerniük, hogy "világpiacra érdemes kincsünk van", és ha ezt megteszik, Zala megye sokkal nagyobb erővel bizonyíthatja, hogy ez a régió "egészséget és gyógyulást tud adni".

Novák Ferenc polgármester (Fidesz-KDNP) felidézte, hogy éppen 50 éve indult meg a zalakarosi fürdő építése, és az utóbbi fél évszázad alatt két magyarországnyi ember talált gyógyulást, pihenést a városban. Az utóbbi néhány évben jelentős fejlesztésekkel sikerült megállítani a vendégek számának csökkenését, így a 2011-es 510 ezerről tavaly 549 ezerre emelkedett a számuk, a város idegenforgalmi bevétele pedig a 2011-es 132 millió után a múlt évben 146 millió forintot tett ki.

A mostani, közel 600 millió forintos beruházáshoz 220 millió forintos pályázati forrást biztosított az Új Széchenyi Terv Nyugat-dunántúli Operatív Programja. A költségekből mintegy 350 millió forintot fordítottak a fedett gyermekrészleg kialakítására, további 250 milliót pedig a még 1975-ben épült fedett fürdő korszerűsítésére és a szolgáltatások bővítésére.

A polgármester jelezte, hogy a település további tervei között szerepel a gasztronómia szolgáltatások színvonalának emelése, a kerékpárút-hálózat bővítése, illetve az elfolyó termálvíz hasznosítását és a természeti értékek bemutatását egyaránt szolgáló termáltó kialakítása.

Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy Zalakaros és a város sikere a gyógyvízre épül, de az utóbbi években nemcsak a Dunántúlon, hanem a széles régióban, Horvátországban, Szlovéniában és Ausztriában is jelentős beruházásokkal erősítették a turizmust. A Zala megyei fejlesztési terv azonban arra épül, hogy Hévíz és Zalacsány térségében Közép-Európa leglátogatottabb gyógy- és egészségturisztikai régiója alakuljon ki, amely a Balatontól Zalaegerszegig és Zalaszentgróttól Zalakarosig összefogja a térség kínálatát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felborult egy autószállító a 86-oson

Felborult egy autószállító jármű péntek reggel a 86-os főúton, Zalalövőnél, emiatt félpályás útlezárás mellett halad a forgalom. Tovább olvasom