Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Hajós majális a Neszmélyi Hajóskanzenben

Május elsején a magyar hajózás történetének újjáépített emlékeit bemutató programot tartanak a nemrégiben megnyílt Neszmélyi Hajóskanzenben, ahol a Duna mellékágában a magyar folyam- és tengerhajózás emlékeit gyűjtötték össze.

Az 1957-ben épült Neszmély lapátkerekes gőzhajó gőzgépét működés közben lehet megtekinteni, matrózkabinjait birtokba vehetik a szállóvendégek, a kormányállásban pedig szimulátor segítségével vezethető a hajó a budapesti Duna szakaszon. A 132 éve épült- Zoltán lapátkerekes gőzhajó hajótörténeti kiállítással és a folyami hajózás mindennapjait bemutató gyűjteménnyel várja látogatóit.

A skanzenben található még a Vöcsök szárnyashajó, és a még rekonstrukcióra váró, fénykorában személyszállító lapátkerekes Petőfi gőzös. A majális ideje alatt a 140 éves Lajta monitor múzeumhajó Komáromban tekinthető meg. ahol szerdán egy konferenciával kezdődött a Lajta-emlékév, amelyet a műemléki védettségű Leitha/Lajta monitor 140 évvel ezelőtti vízre bocsátásának alkalmából hirdettek meg.

A Lajta a legrégebbi úszóképes hadihajó az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből,1871. május 17-én Leitha néven bocsátották vízre Újpesten. A Monarchia haditengerészetében is újdonságnak számító hajóra került az első forgatható lövegtorony, és ez volt az első tisztán fémből épült, két csavarral hajtott, csupán géppel mozgatott hadihajó. A Lajta monitor 2005 áprilisában a Zoltán Gőzös Alapítvánnyal kötött megállapodás alapján Neszmélyre került.

A hajó felújítása a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Zoltán Alapítvány közötti megállapodás értelmében Komáromban folyt. Az 1887-es állapotában újjászületett Lajta monitor múzeumhajót 2010. augusztus 20-án újrakeresztelték, és a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós ezred tiszteletbeli zászlóshajójává nyilvánították, majd átúsztatták végleges kikötőjébe, a neszmélyi Hajóskanzenbe, ahonnan az emlékév keretében rövid időre kihajózik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Siófok átalakul a kikötőjétől a belvárosáig

Siófok vezetése a beruházókkal közösen terepbejáráson mutatta be szerdán a sajtó munkatársainak azt… Tovább olvasom