Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Fél évszázad után kotorják a Bakony-eret

A tavalyi árvíz utáni helyreállításra kapott 89 millió forintból elindulhatott a Bakony-ér kotrása.
Mezőörsnél múlt héten kezdődött a meder „helyretétele". Az érintett települések összefogtak, további segítséget kértek.

A kotrás mellett árvízvédelmi műveket, zsilipeket, tározókat kellene építeni, helyreállítani, hisz az elindult munka még szintén a 2013-as árvíz utáni helyreállítás része.

A mezőörsi, bőnyi, rétalapi, banai polgármester a további források bevonása érdekében nemrégiben levelet írt a Győr- Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal vezetőjének, s megyei országgyűlési képviselőknek, segítséget kérve. Bakonybánk nemrégiben jelezte, szívesen csatlakoznának a kezdeményezéshez Rédével együtt.

Múlt héten munkagépek kezdtek munkába a Cuhai-Bakony-éren. „Bízom benne, az egész falu alatt sikerül elvégezni a munkát" – mondta Farkasdi Károly mezőörsi polgármester. „Szerintem már volt hatása annak, hogy a Győr-Moson-Sopron és a Komárom-Esztergom megyei kormánymegbízottnak és országgyűlési képviselőknek is eljuttattuk a közös levelet. Úgy érzem, a kotrás már részben ennek az eredménye. Persze korábban is ígérték már, hogy jönnek, de én már csak akkor hiszem el, amikor megérkeztek a munkagépek" – mondta Farkasdi Károly. A Bakony-eret utoljára 1963-ban kotorták meg.

Árvíznél segíthet – Javul a levezetőképesség a Bakony-ér kotrásával, melyet tegnap a mezőörsi híd alatt végeztek – mutatja Farkasdi Károly polgármester. Fotó: B. A.
Árvíznél segíthet – Javul a levezetőképesség a Bakony-ér kotrásával, melyet tegnap a mezőörsi híd alatt végeztek – mutatja Farkasdi Károly polgármester. Fotó: B. A.


Molnár Andrástól, a regionális vízügyi igazgatóság tatai szakaszmérnökségének vezetőjétől megtudtuk: a munka várhatóan decemberig tart. Ennek során Mezőörs felett, a Rétalapi híd térségében, valamint Banától Bőnyig kotornak, de dolgoznak többek közt Réde, Bakonybánk és Tápszentmiklós határában is. Mezőörsnél most tulajdonképpen a medret „visszateszik a helyére". A kotrások során több tíz centiméternyi iszapréteget távolítanak el, s a helyi kimosódásokat állítják helyre. A kormány 89 millió forintot biztosított a 2013-as tavaszi árvízi károk helyreállítására a regionális vízügyi igazgatóságnak, amiben a Bakony-ér mellett a Concó munkái is szerepelnek. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túlfújt gumik, csökkentett össztömeg, drágább kilométerek? - így verhetik át egyes autógyártók a vevőket

Tovább olvasom