Kisalföld logö

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -8°C | 2°C Még több cikk.

Devecserben még nem adtak ki bontási határozatot

Még egyetlen épületre sem adtak ki bontási határozatot a vörösiszappal elöntött Devecseren, annak ellenére, hogy legalább három tucatnyi lakóház megsemmisült, ugyanis zajlik a kárfelmérés, és az egyeztetés a lakókkal - mondta Bakos György megyei katasztrófavédelmi szóvivő vasárnap délelőtt az MTI-nek.
A szóvivő felhívta a figyelmet arra: ha egy épület szemmel láthatóan is lakhatatlanná vált, a kárfelszámolás során az épületet nem lehet elbontani, mert arról a jegyzőnek határozatot kell hoznia, és a kártalanításról megállapodást köt az állam az érintettekkel.

A Devecserrel szomszédos Kolontáron kilenc lakóházra adott ki bontási határozatot a jegyző - jegyezte meg a szóvivő. Bakos György elmondta: a város legszegényebb negyedéből, a Dankó-telepről kitelepített romák számára - akik az MTI tudósítójának szombaton elhelyezésükről és ellátásukról panaszkodtak - biztosították a fűtési és a tisztálkodási lehetőségeket. Még kora este bekapcsoltatták a fűtést a zeneiskola három tantermében, ahol 33 embert helyeztek el, köztük több gyermeket.

A tisztálkodási lehetőséget viszont csak a 200 méterre, a kastélykertben lévő fürdőkonténerben tudják megoldani. Kaptak ágyakat, takarókat, ruhákat és naponta háromszor juthatnak meleg ételhez - mondta Bakos György. A Veszprém megyei kisváros polgármesterének közlése szerint vasárnap is folytatják a kárfelmérést, de még pontosan nem tudni, hány házra kell bontási engedélyt kérni, és hány olyan ember lesz, aki szeretné elhagyni Devecsert.

Toldi Tamás polgármester megjegyezte, a kisváros mintegy ötezer lakosából hétszáz jelenleg nem lakik a házában, közülük négyszázan vasárnap sem tudnak visszatérni, mert otthonuk szennyeződött, megsérült. Eddigi személyes felmérése szerint 150-200 lakás menthetetlen állapotban van. A kisváros utcáin több százan dolgoznak a kármentesítésen.

Gipszet szórnak az utakra és udvarokra. A munkaterületeket a rendőrség a személyutók és a gyalogosok elől is lezárta.

Olvasóink írták

 • 1. Hedon 2010. október 17. 10:24
  „Akinek van egy kis esze az nem fog visszaköltözni
  még egy egészen új házba sem.
  Most az embereknek az eszükre nem pedig a szívükre kell hallgatni.
  Addig kell ütni a vasat amíg meleg.
  Most még van média érdeklődés és kormányzati támogatás.
  Ez néhány hónap múlva max. egy fél év és ellanyhul minden. Aztán majd
  jönnek a dokumentumfilmek 10-15 év múlva hogy hány ember
  halt meg rejtélyes betegségekben a kármentesítés után biztonságosnak
  hirdetett területeken. A 65 fölöttieket talán már nem érinti de aki
  50-nél fiatalabb és családosok jobb ha költözésben gondolkodnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lassan visszatér az élet a lezárt Kolontárra

Lassan visszatér az élet a vörösiszap sújtotta, de az illetéktelenek elől még mindig lezárt… Tovább olvasom