Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Devecser teljes kártalanítást kér

Kárenyhítés helyett teljes kártalanítást követelnek Devecserben a vörösiszap-katasztrófa sújtotta lakosok.

Elfogadhatatlannak tartják a házaik értékének becslését, kiváltképp a 10 éves elidegenítési tilalmat a cserébe felajánlott ingatlanra. A péntekre tervezett demonstrációt elhalasztják, de ha rövidesen nem lesz megoldás, lezárják a 8-as főutat.

Közel 300-an döntöttek úgy, hogy demonstrációval próbálják a kormányt mielőbbi lépésre kényszeríteni, mivel szerintük elült a kártalanítási folyamat, ami lassan kárenyhítésbe megy át. – A miniszterelnök teljes kártérítést ígért, ezt a szerdai lakossági fórumon is elmondtam. Ezzel szemben alig történik valami, a tél a nyakunkon van. Ha nem gyorsul fel a folyamat, az elnapolt demonstrációt megtartjuk. S mivel Orbán Viktor ígéretet tett, addig kint leszünk, ameddig ide nem jön – mondta el csütörtökön Csenki Géza vállalkozó, a demonstráció szervezője, aki maga is károsult.

Devecser teljes kártalanítást kér. Fotók: Tóth Gyula.

Csenki Géza vállalkozónak egy zöldterületi házát öntötte el a vörös ár, de a fia háza is lakhatatlanná vált.

– Az emberekről van szó, nem politikáról. A lakossági fórumon a polgármester azt mondta, csak néhány ember hőzöngéséről van szó. Én megkértem a mintegy háromszáz résztvevőt, álljon fel, aki kijönne demonstrálni, kilencvenöt százalékuk felállt. Éppúgy akkor, amikor azt kérdeztem, kinek van kifogása a kártalanítással kapcsolatban – mondta Csenki Géza.

A lakosság hivatalos írásban szeretné látni, hogy milyen hatása van rájuk a vörösiszapnak. Anélkül nem szívesen döntenek: Devecserben maradnak vagy elköltöznek. A vörös ár által elöntött területen 235 ház vár az eldózerolásra. Közöttük Tóthéké is. Az ő házukat 17,2 millió forintra becsülték fel. A férj szerint sokkal nagyobb kár érte őket.

Horváth János háza belülről.  7,7 millióra értékelték... Fotó: Tóth Gyula
Horváth János háza belülről. 7,7 millióra értékelték... Fotó: Tóth Gyula

– Ez nem becslés, szégyen és gyalázat. Kisemmiznek bennünket. Itt mindenünk megvolt, egy élet munkája van benne. A kertben jól termő gyümölcsfák voltak, a földben minden megtermett. Elvitte az ár, kihalt város lett, egy romtelep – dohogott a tulajdonos, aki hangsúlyozta, nem fogadja el az ajánlatot, s addig nem enged bontani, amíg rendes ellenértéket nem ajánlanak fel nekik. A másik család a szomszéd házból nem dacol tovább, elfogadták az ajánlatot. Azonban kifogásolják, hogy nem pénzbeli kártalanítást kapnak, hanem házat.

– Az meg felháborító, hogy előírják: tíz évig nem adható el a ház, amit elfogadunk cserébe – háborgott a szomszéd, aki fiával együtt megsérült az iszaptól.

Hangulatkeltés?

A kormányszóvivő szerint hangulatkeltés folyik Devecserben, ami nem a kormánynak árt, hanem a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak.  A miniszterelnök szóvivője, Szijjártó Péter csütörtöki közleményében arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy Orbán Viktor rendszeresen tájékozódik a devecseri vörösiszap-katasztrófa utáni kármentésről és a helyreállítás helyzetéről. Devecser polgármestere, Toldi Tamás elmondta: azon, hogy a dolgok pozitív irányba haladjanak tovább, nem segít a tüntetés és az erőszak.
– Az értékbecsléssel hadilábon állnak a kárbecslők – vette át a szót Horváth János –, alig ajánlanak többet egy romos putrinál, amelyben még vécé sem volt, az én házamnál, ami összkomfortos volt. Nem a másikat sokallom, hanem az enyém után kínáltat kevesellem – hangsúlyozta Horváth János.

A férfi megmutatott egy omladozó épületet, amelyet 6 és fél millió forintra értékeltek fel, míg az övét 7,7 millióra. Két másik, rossz állapotban lévő 7,1 és 7,2 millió forintot ér a kárbecslők szerint. Egy korábbi jó állapotot, nagyobb értéket tükröző házra a tulajdonos kiírta: köszöni a 7,1 milliós értékbecslést.

A devecseri vállalkozók, köztük a lomizásból élők is háborognak. Amióta történt a katasztrófa, nem lehet a településen áthaladni, a vevők eltűntek a szokásos hétvégi piacról. Míg korábban 1500–2000 ember látogatott ki a lomira, most jó, ha 15–20. Ugyanakkor az árusoktól minden alkalommal elkérik az 5 ezer forint belépőt. Mostantól még rosszabb lesz a helyzet, mert a somlóvásárhelyi takarítás miatt lezárták a 8-as főút őket érintő szakaszát.

Önkénteseket várnak

Az Élőlánc Magyarországért november 20–21-én folytatja a devecseri kastélypark fáinak megtisztítását. A munka korántsem könnyű: a munkagépek ugyan összeszedték a tisztásokról a szennyet, de a fatörzsek körül nem tudtak dolgozni. A fák tövében mindenhol ott áll az iszapos hordalék. Ezt először kézi erővel el kell távolítani, majd a tisztítószer segítségével fellazított szennyeződést magasnyomású mosóval eltüntetni. A munkát a helyi önkéntes tűzoltóegylettel közösen végzik, a katasztrófavédelem eszközökkel segít. Ehhez a feladathoz várják önkéntesek jelentkezését a hétvégére. További információk: kastelypark@yahoo.com, telefonügyelet: Szőnye Ildi, 30/396-8073.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Természettudományos gondolkodásra nevel

Tovább olvasom