Kisalföld logö

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 12°C | 17°C Még több cikk.

Csökkent az álláskeresők száma Zala megyében

A közfoglalkoztatási programok bővülésének, valamint a szezonális munkaerőigények megjelenésének köszönhetően 7 százalékkal csökkent az álláskeresők száma Zala megyében - közölte Borsos József, a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója pénteken az MTI-vel.

Április végén 17,2 ezer álláskereső szerepelt a regisztrációban, 1,3 ezerrel kevesebb, mint egy hónappal korábban. Az álláskeresők száma 2010-óta átlagosan 7-10 százalékkal csökkent az év negyedik hónapjában, 2009-ben viszont a válság hatására áprilisban 3,1 százalékkal nőtt. A második negyedév első hónapjában a gazdaságilag aktív népesség 13 százaléka volt regisztrált álláskereső, míg egy hónappal korábban 14 százalék volt a munkanélküliségi ráta. Az álláskeresők aránya Zalaegerszeg, Lenti és Keszthely térségében tartósan alacsonyabb a megyei átlagnál, míg a többi térségben átlag feletti volt a mutató

Ugyanakkor áprilisban mérséklődtek a területek közötti különbségek; Letenye térségében például február óta 20 százalékról 15,5 százalékra csökkent a munkanélküliségi ráta. A munkáltatók 1,6 ezer új álláshelyet jelentettek be; a legmagasabb, 500 fő feletti volt a feldolgozóipar munkaerőigénye. A közigazgatás területén - döntően közfoglalkoztatás keretében - 400 ember számára ajánlottak munkát. A munkáltatók a legnagyobb létszámban segédmunkásokat, alkalmi munkásokat, bolti eladókat, forgácsolókat, felszolgálókat, tehergépkocsi-vezetőket kerestek. A kirendeltségeken 1,4 ezer álláskeresőt vettek nyilvántartásba, közülük 1,2 ezren már korábban is szerepeltek a regisztrációban. Az ismételten álláskeresővé válók 40 százaléka egy éven belül vált újra munkanélkülivé, több mint 25 százalékánál pedig már 4 évnél is hosszabb idő eltelt a regisztrációból való kikerülésük óta. Az áprilisban regisztrált álláskeresők közöl több százan segéd-, vagy alkalmi munkásként dolgoztak korábban, de a bolti eladók, irodai adminisztrátorok, mechanikai gépösszeszerelők, tehergépkocsi-vezetők, felszolgálók közül is sokan veszítették el az állásukat.

A regisztrációból közel 2,7 ezer álláskereső került ki; közülük 1,2 ezren támogatott foglalkoztatás keretében tudtak elhelyezkedni, 800-an pedig az elsődleges munkaerő-piacon találtak munkát. Az év első négy hónapjában összesen 6,3 ezer álláskereső tudott elhelyezkedni Zala megyében; 3,7 ezren támogatott, 2,6 ezren pedig támogatás nélküli munkakörben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a balatonfüredi Pünkösdi Fesztivál

Megkezdődött Balatonfüreden a Pünkösdi Fesztivál, amelyet a március 15-én elmaradt tavaszi… Tovább olvasom