Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Az Esterházy-szervizkészlet újabb darabjai kerültek elő Pápán

A pápai Esterházy-kastély egykori szervizkészletének újabb hét darabja került elő, egy helybeli család hét halványzöld boros kelyhet adott át nemrég a kastélyban működő városi könyvtárnak.

A griffes grófi címerrel ellátott, több mint 100 éves csiszolt kelyheket ingyen bocsátotta a család a kastélyban szombaton megnyíló főúri enteriőr kiállítás és a múzeum rendelkezésére - mondta el Hermann István, a könyvtár igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján. Hozzátette: ezen a napon nyitják meg a barokk kastély több felújított termét a látogatók előtt.
Hermann István emlékeztetett arra, hogy a múlt év szeptemberében előkerült már a kastély egykori szervizkészletéből 22 üvegtárgy, köztük gyümölcsös és fagylaltos kelyhek, konyakos, boros és pezsgős poharak. Emlékeztetett arra, hogy azokat a darabokat megvizsgálta Kálosi Ildikó szakértő, az Iparművészeti Múzeum üveggyűjteménynek kurátora, aki azokat "kvalitásos, szép kivitelű üvegtárgyaknak" tartotta. Mint azt szakvéleményében leírta: "nagyon finom a tárgyak arányrendszere, vékony a falvastagságuk, s a díszítő címerábrázolások gyakorlott mester kezére vallanak". A szakértő rámutatott arra is, hogy "a darabok kvalitása mellett a készlet kultúrtörténeti jelentőségét emeli az a tény, hogy kétségbe vonhatatlanul köthetőek az Esterházy-családhoz".
A most előkerült hét szép mívű, kézi készítési halványzöld kehely a főúri boros szervizkészlethez tartozik, s a IX. század végén készült - mondta Hermann István. Közlése szerint értékbecslést még nem kértek, de szerinte "igen jelentős értéket" képvisel az immáron 29 darabból álló Esterházy-üveggyűjtemény. Rámutatott arra is, hogy különösen az adja a gyűjtemény "felbecsülhetetlen értékét", hogy az Esterházy-család gazdag szervizkészletéből kizárólag a múlt ősszel és most előkerült üvegpoharak, kelyhek utalnak csak a főúri készletek mívességére, nívójára és értékére. Iparművészetileg is páratlan darabokról van szó - mondta az igazgató.
Emlékeztetett arra is, hogy 1945 tavaszán a szovjet katonák teljesen kifosztották a gazdagon berendezett pápai Esterházy-kastélyt. Hermann István szerint az egyik adományozó leírta: kislány volt a háború alatt, ám jól emlékszik arra, hogy egy szovjet katona bort, szalonnát, kolbászt vitt el tőlük, s a batyujából az Esterházy grófok címerével ellátott, gyönyörű kelyheket vett elő és hagyott ott "fizetségül".
Levelében az idős hölgy leírta azt is: azért őrizgették a kelyheket, hogy majd átadhassák valamikor jogos tulajdonosaiknak, a pápai Esterházyak leszármazottainak, de a rendszerváltást követően sem tudták meg, hogy élnek-e még a grófi utódok. Így a kastélyban működő könyvtárba vitte be az adományt, kérve, hogy az mindig a kastély múzeuma tulajdonában maradjon.
Hermann István hangsúlyozta: kérnek mindenkit, akinek az Esterházy-kastélyból származó használati eszköz lehet a birtokában, azt akár adományként, akár letétként bocsássa a megújított kastélytermekben berendezett reprezentatív főúri enteriőrkiállítás rendelkezésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kolontár: Kedden vízre tették, szerdára elsüllyedt a kotróhajó

Elsüllyedt a kolontári halastóban az a kotróhajó, amelyet az októberi vörösiszap-katasztrófa során… Tovább olvasom