Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

A Szőlő Jövésének Könyve rendezvény Kőszegen

Megkezdődik pénteken a Szőlő Jövésnek Könyve elnevezésű rendezvénysorozat Kőszegen, amelynek keretében nemzetközi borbemutatót és -versenyt, szőlő- és klímakonferenciát, a történelmi kisváros apraját-nagyját megmozgató felvonulást is rendeznek.
 
Pócza Zoltán, a kőszegi Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója, a rendezvény főszervezője az MTI-nek elmondta, hogy a zárt körű nemzetközi borversenyt pénteken tartják az Írottkő Szállóban, szombaton pedig a szőlő- és klímakonferenciának a kőszegi Európa Ház ad otthont.

A borversenyre idén 82 bort neveztek a gazdák, ezek a kiírásnak megfelelően mind 2010-es évjáratúak. A nemzetközi borverseny a hagyományoknak megfelelően meghívásos, és kifejezetten a kereskedelmi forgalomban palackozottan kapható borok vetélkedése.

A kőszegi nagyobb pincészetek mellett meghívást kapott Kőszeg partnervárosai közül a Németországi Vaihingen an der Enz, a Szlovákiai Szenc, illetve a szomszédos burgenlandi pincészetek néhány képviselője, de részt vesznek a versenyen a magyarországi történelmi borvidékeket képviselő pincészetek is.

Az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő szőlő- és klímakonferencián a szőlőművelés aktuális kérdéseiről és a klímaváltozás okozta új kihívásokról esik majd szó. A tudományos munka három szekcióban zajlik majd, az elsőben a különböző megfigyelésekről, a másodikban a klímaváltozás hatásairól, a harmadikban pedig a szőlőfajtákat veszélyeztető betegségekről lesz szó.

A rendezvénysorozat a Szőlő Jövésnek Könyvébe történő bejegyzéssel éri el csúcspontját április 25-én. A helyi borosgazdák a hagyomány szerint Szent György napja körül zenés menetben vonulnak a városháza elé, hogy bemutassák a város elöljáróinak az idei szőlőhajtásokat, amelyekből megbecsülik a várható termést is. Ezt követi 1740 óta a Szőlő Jövésnek Könyvébe való bejegyzés, amelynek során egy nagy könyvbe berajzolják a Szent György napja hajnalán a kőszegi szőlőhegyen szedett hajtásokat. Ennek az ünnepségnek a keretében hirdetik ki a nemzetközi borverseny eredményét is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iszap - Leállt a törmelék elszállítása

A rossz idő miatt leállították a külterületekről összegyűjtött vörösiszap és a bontási törmelék… Tovább olvasom