Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

A Flextronics csak formálisan tárgyalt a móri dolgozókkal

A múlt héten lezárult a Flextronics bezárásra ítélt móri gyárában a konzultáció az érdekképviseletek és a cég képviselői között, de a munkáltató csak formális tárgyalásokat folytatott, szociális felelősségének teljes mellőzésével - közölte a Munkástanácsok Országos Szövetsége hétfőn az MTI-vel.

A Munkástanácsok szerint a céget "kizárólag a termelés utolsó percig tartó biztosítása érdekelte", a megállapodás záradékában ezért a szakszervezet meg is jelölte, hogy szerinte ez uniós irányelvet sért. A konzultáció során "a munkáltató nem volt együttműködő, nem adta át a kért adatokat és információkat az üzemi tanács és a szakszervezetek részére", a Flextronics magatartása az első szándékbejelentés óta "mélységesen felháborította a Kábelkonfekcionálók Munkástanácsát".

A munkáltató képviselői csak arra koncentráltak, hogy a törvényileg kötelező 15 napos konzultációs időt formálisan betartsák, "a konzultációt formálisnak tartják, mellőznek minden olyan párbeszéd-kezdeményezést, amely arra irányul, hogy hogyan lehetne elkerülni, vagy milyen eszközökkel lehetne csökkenteni a csoportos létszámleépítést".

A Munkástanácsok véleménye az, hogy nem volt életszerű a munkáltató ajánlata, amely szerint minden móri munkavállalónak állást kínálnak a zalaegerszegi gyárban. Az áttelepülést vállaló móri dolgozóknak csak egyéves, csekély összegű albérleti támogatást kínáltak, és nem vállaltak garanciát a foglalkoztatásra vonatkozóan.

Az üzemi tanács és a Kábelkonfekcionálók Munkástanácsa hiába kérte a munkáltatót, hogy vegyenek igénybe munkahelymegtartó támogatást, és halasszák el, akár csak egy évre a munkahelyek áttelepítését Zalaegerszegre. Ezt az időszakot felhasználták volna újabb befektetők felkutatására, mert az itt foglalkoztatott létszám nem csak Mórt, hanem közvetlenül 70 települést érint.

A Flextronics International az MTI megkeresésére nem kívánta kommentálni a Munkástanácsok közleményét. Hetényi Márk, a társaság pénzügyi igazgatója a zalaegerszegi lehetőségekkel kapcsolatban is csupán annyit közölt: intenzív munkaerő-felvétel zajlik a zalai talaphelyükön.

A Flextronics június végén jelentette be, hogy móri telephelyéről részben Zalaegerszegre, részben kínai gyártóegységébe telepítené át gyártótevékenységét, a móri gyár dolgozóinak pedig Zalaegerszegen kínál munkalehetőséget.

A Munkástanácsok Országos Szövetsége korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Flextronics 360 munkavállalót készül elbocsátani móri telephelyéről, a csoportos elbocsátási szándékát bejelentette a helyi munkaügyi központnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mentőautóból lopott kabátot egy nő Zalaegerszegen

Az utcán álló mentőautóból lopott el egy kabátot egy fiatal nő Zalaegerszegen, de a rendőrök rövid… Tovább olvasom