Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

100 év nyitott meg a tapolcai tavasbarlang

Száz éve, 1912. május 5-én nyitották meg a nagyközönség előtt a Balaton-felvidék vonulatai közé ékelődő Tapolcai-medence egyik legértékesebb és legérdekesebb látnivalóját, a Tapolca városa alatt húzódó tavasbarlangot.
Az MTVA Sajtó- és Fotóarchívumának anyaga

A csodálatos természeti alakulatot rejtő mészkő és márga kőzettömeg a középső miocén kor szarmata korszakában, mintegy 13,7 millió éve képződött az egykori Szarmata-tenger üledékeiből. A fiatal mészkő a jóval régebben, mintegy 210-230 millió éve képződött felső-triász kori dolomitra támaszkodik, amelyből hideg karsztvizek érkeznek a Tapolcai-medence térségébe. A felszín alatt több száz méterrel a medence tájképét meghatározó, napjainkra kihunyt tűzhányók utóvulkáni működésének köszönhetően az oda lejutó víz kb. 40 Celsius-fokra felmelegszik, majd a repedéseken keresztül feláramlik. A két irányból érkező, egymással keveredve 18-20 fokos víz mozgása formálta ki a barlangi járatokat. A jégkorszakok óta számos forrásszájon keresztül feltörő víz táplálja a Tapolca-patakot, melynek medrét az 1800-as évek végén a felső szakaszon duzzasztással kiszélesítették, így jött létre a Malom-tó.

A tavasbarlangot 1902-ben kútásás során fedezték fel. Munka közben 14 méteres mélységben a gödörben nyílás keletkezett, s az ott dolgozók ezen átbújva csodálkozva vették észre, hogy a szűk nyílás széles folyosóvá válik, néhol öt méter magas is lesz. A tavasbarlangot tíz évig tartó kiépítési munkálatok után, 1912. május 5-én nyitották meg ünnepélyesen. Az egyes termeket 1928 óta világítják meg villannyal, így a tapolcai lett Magyarországon ez villanyvilágítással ellátott, az idegenforgalom céljaira berendezett barlang.

A mintegy 3300 méternyi járatrendszerből mintegy két és fél kilométernyi bejárható, a 19 Celsius-fokos víz a karsztvíz által kialakított háromszintű barlangrendszer alsó termeit és a felső járatok egy részét borítja. A barlang látogatható hossza mintegy 250 méter, ebből 70 méter száraz, 180 méter vízzel van borítva, ez utóbbi szakaszt lehet csónakkal körbejárni. A tavas szakaszok a bakonyi intenzív bauxitbányászat által megkövetelt karsztvízszint-süllyesztés következtében az 1980-as évekre szárazzá váltak, s csak 1998-ban vált ismét lehetővé a csónakázás, miután a karsztvíz kiszivattyúzását leállították. A változó mélységű, tiszta vízben jól láthatóak az alsó termekbe vezető lejáratok is. A tavasbarlang vizében egy apró halfajta is él, a fürge csellének a sötét környezethez alkalmazkodott változata, amelyet a helybéliek csetrinek hívnak.

A tavasbarlangba az utcaszintről 75 lépcsőfok vezet le. Legnagyobb terme, a Lóczy-terem 20 méter hosszú, 3-5 méter széles és 8 méter magas. Itt és a következő, Batsányi-teremben is megcsodálhatók a víz által kioldott üregek. A Batsányi-teremtől néhány lépésre található a csónakkikötő, s a mintegy méteres mélységű, kristálytiszta vízen közelíthető meg a Maximum-terem, ahol a legszebb kristályok láthatók. A barlangrendszer különlegessége, hogy tavainak vízhőmérséklete jóval magasabb a környező kutakénál, ezáltal a benti levegő is egész évben 20 Celsius-fok körüli. Ez párosulva a közel 100 százalékos relatív páratartalommal és a rendkívül tiszta levegővel segítséget nyújt az allergiás, asztmás és más légzőszervi betegségben szenvedőknek, ilyen, gyógyító célra az 1925-ben felfedezett másik barlangi ágat, a Kórház-barlangot használják.

A tapolcai tavasbarlangot - Magyarországon másodikként - már 1942-ben védelem alá helyezték, 1982 óta pedig fokozottan védett státuszú. 2012 márciusában fejeződött be átfogó természetvédelmi rekonstrukciója: a 70 milliós beruházás keretében megszüntették az omlásveszélyes részeket, kicserélték a teljes világítási rendszert és több helyen kiszélesítették a csónakázó körjárat útvonalát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárták a badacsonyi kilátót

Lezárta a csaknem fél éve átadott badacsonyi kilátót a kivitelező, mivel azóta sem kapta meg az… Tovább olvasom