Kisalföld logö

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 10°C | 18°C Még több cikk.

Vissza a régi városnevet

Aláírásgyűjtést indított a város eredeti nevének visszaállítása, azaz a Kolárovo név eltörlése céljából a felvidéki Gútán több civil szervezet.
Aláírásgyűjtést indított a város eredeti nevének visszaállítása, azaz a Kolárovo név eltörlése céljából a felvidéki Gútán több civil szervezet, köztük a Keresztény Magyar Szövetség, a Magyar Asszonyok Ligája, a Via Nova ICS helyi szervezete, valamint a Hello Gúta. Ha összegyűlik a szükséges aláírás, a helybéliek népszavazáson dönthetnek a kérdésről - írja az Új Szó című szlovákiai magyar napilap hétfőn.

Halász Béla, a petíciós bizottság elnöke az újságnak elmondta: a települést a krónikák 1268-tól említik, és egészen 1948-ig, kisebb módosításokkal ugyan, de mindig Gútaként használták nevét. 1948-ban, a nemzetállami törekvések keretében Ógyallához (Hurbanovo), és számos más dél-szlovákiai településhez hasonlóan Gútát is egy szlovák személyiség után Kolárovóra nevezték át. Ráadásul hibás helyesírással, hiszen Ján Kollár költő neve két ellel íródik.

A rendszerváltást követően több településnek sikerült petícióval kiharcolnia történelmi elnevezését (pl. Tornaljának, Nagymegyernek, Alistálnak), Gútának viszont nem. Hiába tartottak 1991-ben érvényes népszavazást, és hiába kérte a résztvevők 80 százaléka a város nevének visszaállítását, az akkori belügyminisztérium figyelmen kívül hagyta a polgárok akaratát. Az 1994-es táblatörvény miatt pedig még a hivatalos megnevezés alá sem lehet kiírni a Gúta nevet.

A petíciós bizottság tagjai nem szeretnék, ha szlovák-magyar kérdést kreálnának az ügyből, csupán egy történelmi hibát szeretnének orvosolni. Az aláírásokat tartalmazó íveket – amelyeket a választásra jogosult polgárok legalább 30 százalékának kell ellátnia kézjegyével – december 10-e után akarják átadni az önkormányzatnak. Így a népszavazást a törvényileg megszabott 90 napos határidőn belül, 2012. március 10-én, azaz a parlamenti választásokkal egy időben lehetne megtartani. Arra is rámutattak, hogy az önkormányzat az aláírásgyűjtéstől függetlenül is kiírhatná a népszavazást.

"Nemrég szereztem tudomást a petíciós bizottság törekvéseiről, a legközelebbi testületi ülésen azonban foglalkozunk a kérdéssel" – reagált a felvetésre Horváth Árpád, Gúta polgármestere. Hozzátette: szombaton volt alkalma néhány mondatot váltani Rudolf Chmel (Híd) kisebbségi kormányalelnökkel. "Ígéretet kaptam tőle, hogy még novemberben a kormány elé terjeszti azon helységnevek kiegészítő jegyzékét, amelyeket a jövőben magyarul is használni lehetne. Köztük szerepel Gúta is" – mondta a polgármester. Úgy véli, a gútai lakosokon múlik majd, hogy kizárólag a Gúta vagy Kolárovo/Gúta elnevezést szeretnék-e a jövőben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KRESZ: újabb szigor - Börtön jár az ittas vezetésért

Szlovákiában egy évre is a rács mögé kerülhet az a gépkocsivezető, akinek vérében több mint egy… Tovább olvasom