Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Történelmi nevét szeretné használni a dél-szlovákiai Gúta és Pered

Szombaton Gútán (Kolárovo) és Pereden (Tesedíkovo) népszavazást is tartanak annak érdekében, hogy a két település ismét történelmi nevét viselhesse
Két szlovákiai település magyar nevének visszaállításáról is döntés születik az előrehozott parlamenti választások napján: szombaton Gútán (Kolárovo) és Pereden (Tesedíkovo) népszavazást is tartanak annak érdekében, hogy a két település ismét történelmi nevét viselhesse. A két dél-szlovákiai település nevét 1948-ban az akkori állami közigazgatás változtatta meg. Ebben az időszakban több mint hétszáz más, magyar és német nevű település is új hivatalos megnevezést kapott. Köztük Pereddel és Gútával együtt mintegy 20 olyan is volt, amely szlovák történelmi személyiségekről lett elnevezve. "Ezek a települések - néhány kivétellel - államnyelven mindmáig ezt a megnevezést kénytelenek használni" - mondta el az MTI-nek a Fórum Intézet munkatársa, Orosz Örs. Hozzátette: a néhány kivétel azokra a községekre vonatkozik, amelyeknek, népszavazás útján vagy más módon már sikerült elérniük az eredeti név használatának visszaállítását. Pereden, amelynek neve több mint 700 éves, a visszanevezés kérdése már korábban is szóba került. A népszavazás kiírásáról azonban csak a most januári testületi ülésén döntött a csaknem 80 százalékában magyarok lakta község önkormányzata.

"Beszéltem szlovákokkal is, és köztük is akad, aki eddig is a Pered nevet használta" - mondta el az MTI-nek Pered polgármestere, Borsányi Gyula. Hozzátette: bízik benne, hogy a népszavazás pozitív eredményt hoz, bár a szlovák ajkú lakosság nagy része, vélhetően mégis a Tesedíkovo kifejezés mellett voksol majd. Gútán már nem a most szombati lesz az első népszavazás ebben a témában. Amikor 1992-ben először voksolhatott a több mint 10 ezer lakosú város a visszanevezésről, a Gúta megnevezés elsöprő többségű szavazatot kapott.

"Ezen a népszavazáson az arra jogosult polgárok 62 százaléka vett részt és 97 százalékuk a Gúta név mellett voksolt" - mondta el az MTI-nek Horváth Árpád, Gúta polgármestere. Hozzátette: a népszavazás eredményeit az akkori kormány még csak válaszra sem méltatta. Horváth Árpád ennek ellenére reméli, hogy ezúttal már sikerül visszaadni a történelmi nevét a városnak. Rámutatott: a város lakosságának több mint 80 százaléka magyar anyanyelvű, az ő szavazataik így többé-kevésbé biztosak, a helyi szlovákság azonban javarészt a Kolárovo megnevezést támogatja. Gúta polgármestere szerint bárhogyan alakuljon is a népszavazás, a végső döntést mindenképpen a kormány hozza majd meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

62 ezerrel csökkent a magyarság lélekszáma Szlovákiában tíz év alatt

A 2011-es népszámlálás adatai szerint 10 év alatt 9,7 százalékról 8,5 százalékra csökkent a… Tovább olvasom