Kisalföld logö

2018. 09. 25. kedd - Eufrozina, Kende 8°C | 14°C Még több cikk.

Szlovákia: az eurós mentőcsomag miatt bukhat a kormány

Robert Fico, az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia elnöke kijelentette: ha megbukna a kabinet, pártja nem lépne be semmiféle új kormánykoalícióba.
Vezető szlovák politikusok a pozsonyi rádiók és televíziók szokásos hétvégi vitaműsoraiban nem zárták ki, hogy amennyiben a koalíciónak nem sikerül megegyeznie az eurós mentőcsomag kérdésében, megbukhat a kormány.

Robert Fico, az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elnöke kijelentette: ha megbukna a kabinet, pártja nem lépne be semmiféle új kormánykoalícióba. Egy ilyen helyzetben csak az előre hozott választás lehetne a megoldás. Ján Figel, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöke szerint ha a Szabadság és Szolidaritás (SaS) nem változtatja meg elutasító hozzáállását a mentőcsomaghoz, az a koalíció végét jelentheti.

"Ez a koalíció végét is jelentheti, mert a kormány már kinyilvánította álláspontját (igent mondott a mentőcsomagra - az MTI megj.) Ha a kormány itthon és külföldön is következetes akar maradni, nem teheti azt, hogy csak úgy megy tovább, amikor az álláspontjához nincs meg a koalíciós többség támogatása" - mondta Figel a Markíza televízióban. Megerősítette: a koalíció továbbra is mérlegeli, hogy az eurós mentőcsomagról szóló szavazást bizalmi szavazással kapcsolja össze. "Az SaS álláspontja továbbra is változatlan" - reagált közleményben Figel szavaira Richard Sulík, az SaS elnöke.

Fico azt mondta: a mentőcsomag Szlovákia jövője szempontjából nagyon fontos. A Smer azonban csak akkor fogja támogatni a mentőcsomagot, ha azt előzőleg az egész koalíció megteszi. "Mi támogatjuk a mentőcsomagot, de a felelősség a koalícióé" - szögezte le a volt miniszterelnök. A négypárti koalícióban a SaS egységesen elutasítja a mentőcsomagot.

A további három párt támogatja, de minden párton belül vannak olyan képviselők, akik azt elutasítják. Az ellenzéki Smer elnöke úgy véli: ha a koalíció ilyen fontos kérdésben nem tud megegyezni, nem kellene tovább kormányoznia. "Minek egy olyan kormány, amely képtelen a Szlovákia számára fontos döntések meghozatalára.

Ha erre nem képesek, tegyenek javaslatot az előre hozott választásokra. Ha nem tudnak kormányozni, új kormányra van szükség" - hangsúlyozta Fico a Markízában. Figel szerint a koalíció jelenleg nem foglalkozik az esetleges előre hozott választásokkal. Pavol Hrusovsky, a KDH parlamenti frakciójának vezetője szombaton a közszolgálati rádióban azt mondta:

"Ha ez a kormány elveszíti a bizalmat, parlamenti választás nélkül semmiféle új kormány megalakítása nem lehetséges." "A Smer semmiféle kormányba nem lép be választások nélkül. Azt akarjuk, hogy a hatalom a parlamenti választás konkrét eredményén alapuljon" - jelentette ki ugyanabban a vitaműsorban Fico. Megszólalt Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök is, aki szerint a mentőcsomag Szlovákia számára fontos, ezért annak támogatására szólította fel a pártokat. Nem zárta ki, hogy ez ügyben esetleg beszédet is mond a parlamentben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Radicová marad a szlovák kormányfő, megbukott a bizalmatlansági indítvány

Továbbra is Iveta Radicová marad a szlovák miniszterelnök. Az ellenzék által a kormányfő ellen… Tovább olvasom