Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Magyar helységnévtáblákat! - felszólította az útkezelőt a cserére az államtitkár

Kisebbségi nyelvű helységnévtáblák elhelyezésére szólított fel a szlovák közlekedési tárca államtitkára.
Levélben szólította fel a Szlovák Útkezelő Vállalatot a kisebbségi nyelvű helységnévtáblák mihamarabbi kihelyezésére Érsek Árpád (Most-Híd), a közlekedési tárca államtitkára csütörtökön.

Az államtitkár az MTI-nek elmondta, hogy januárban személyesen is találkozott az útkezelő vállalat vezetőjével, és abban egyeztek meg, hogy a vállalat magyar nyelvű helységnévtáblákat helyez el Diószegen, Ógyallán, Gyerken, Párkányban és Lekenyén, ruszin és ukrán nyelvűeket pedig Oroszvolyán, Alsóodoron, Felsőodoron és Abroncsoson.

Szlovákiában tavaly nyár óta van érvényben a módosított kisebbségi nyelvhasználati törvény, illetve az ahhoz kapcsolódó kormányrendelet, amely lehetővé teszi, hogy a helységnevek magyar megfelelőit használják azokon településeken is, amelyeket szlovák "nemzetébresztőkről" - a szlovák nemzettudatot formáló 19-20. századi értelmiségiekről - neveztek el. A táblákat azonban mindeddig nem helyezték ki, annak ellenére sem, hogy a közútkezelő vállalat már többször ígéretet tett erre.

A múlt héten a Magyar Koalíció Pártja több ilyen településen is magyar nyelvű helységnévtáblát helyezett el, hogy felhívja a figyelmet a hiányosságokra. A kihelyezett táblák egyikét, Párkányban alig másfél nappal később ismeretlen személyek megrongálták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Képviselet nélkül maradhat a szlovákiai magyarság˝

Akár az is előfordulhat, hogy egy, magyar szavazatokra számító párt sem jut be a parlamentbe -… Tovább olvasom