Kisalföld logö

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 33°C Még több cikk.

Vöröscsillag-per: a pártok költségvetéséből fizethetik ki a kártérítést

A pártok költségvetési támogatásából fizethetik ki a vöröscsillag-perben a magyar államra kirótt 6400 euró kártérítést és perköltséget.
A pártok költségvetési támogatásából fizethetik ki a vöröscsillag-perben a magyar államra kirótt 6400 euró kártérítést és perköltséget egy kormánypárti módosító javaslat szerint, amelyet az alkotmányügyi bizottság támogatott hétfői ülésén.

A fideszes Vas Imre és a KDNP-s Vejkey Imre módosító indítványa alapján a pártok költségvetési támogatásából kell biztosítani az államot terhelő fizetési kötelezettség fedezetét, és ennek érdekében a költségvetés módosítása is szükséges. A javaslatot a fideszes képviselők támogatták, viszont a KDNP-s Rubovszky György és a szocialista bizottsági tagok nemmel szavaztak, a jobbikosok pedig tartózkodtak.

Rubovszky György nem szavazatát azzal indokolta, hogy szerinte ezzel a módosítással olyan kaput nyitnak ki, amelynek beláthatatlan következményei vannak. Magyarországnak ki kell tudnia fizetni a kártérítést, nem lehet bűnbaknak állítani a pártokat - jelentette ki a kormánypárti politikus, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a kártalanítások fedezetére a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fejezetében elkülönített összeg áll rendelkezésre.

Nem támogatták az alkotmányügyi bizottságban a fideszes Wittner Mária és a KDNP-s Stágel Bence módosító javaslatát, amely az MSZP költségvetési támogatásából fizettette volna ki a kártérítést. Erre csak a jobbikos képviselők szavaztak igennel.

Az alkotmányügyi bizottságban támogatást kapott módosító javaslatot az emberi jogi bizottságban is megszavazta a többség hétfőn.

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter áprilisban terjesztette be a parlamentnek a Fratanolo-ügyben megfogalmazott jelentést és határozati javaslatot, amely szerint az Országgyűlés a strasbourgi bíróság döntése ellenére kitart a vörös csillag nagy nyilvánosság előtti használatának tilalma mellett és nem ért egyet a strasbourgi bíróság ítéletének végrehajtásával.

A történet előzménye, hogy Fratanolo János egy 2004. május 1-jei pécsi szakszervezeti rendezvényen a zakója hajtókáján egy ötágú vörös csillaggal vonult fel, majd nyilatkozott a helyi televíziónak, így a jelképet a nézők is láthatták. Emiatt Fratanolo János ellen 2007-ben büntetőeljárás indult, és megrovásban részesítették. Ő azonban a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult, és az jogsértőnek minősítette elítélését. A testület álláspontja szerint Magyarország megsértette a Magyarországi Munkáspárt 2006 korábbi elnökének szabad véleménynyilvánításhoz való jogát.

A strasbourgi bíróság az idén márciusban véglegessé vált ítéletében a pervesztes magyar államot négyezer euró kártérítés és kétezer-négyszáz euró perköltség megfizetésére kötelezte június 8-ig. Késedelem esetén a teljesítés időpontjáig a késedelmes időszakra kamatot kell fizetni.

Olvasóink írták

 • 6. load 2012. június 18. 22:16
  „1.AntiFricc
  "Akkor én meg horogkeresztet veszek fel..."
  Vedd!
  Fene a gusztusodat.”
 • 5. embertelen 2012. június 18. 21:55
  „Ezeknek a fideszeseknek baj van az emeleten. Persze tudnám ezt nem ilyen finoman is mondani, ezek egyszerűen agyalágyultak, kedves polgártársaim! AntiFriccnek meg üzenem, hogyha horogkeresztet fog rajzolgatni, azt majd a diktátor Orbán pártja fogja megfinanszírozni, a jelenlegi fidesz ötlet alapján.”
 • 4. gjozsi88 2012. június 18. 18:58
  „Antifricc!
  Nem hozzánk van köze, hanem ahhoz a honfitársunkhoz, akivel szemben a magyar igazságszolgáltatás törvénytelenül járt el!
  A magyar állam alperes volt ......és veszített a perben!
  Tudod a bíróságok jogállamban nem szimpátia, meggyőződés alapján foglalnak állást, hanem törvények, nemzetközi szerződések hatályai alapján!”
 • 3. BJ.MÓVÁR 2012. június 18. 14:25
  „Azokkal kell megfizettetni a bírságot,akik megszavazták a tilalmat! Különbem micsoda képmutatás az egész!Senkinek semmi baja se lett a szoci időkben betöltött funkciója,ténykedése miatt!! Kíváncsi lennék hány képviselő állt be önként az érvényesülés miatt a vörös csillagos pártba,meg KISZ szervezetbe/esetleg titkárságot is elvállalt örömmel/”
 • 2. pancser 2012. június 18. 13:25
  „"AntiFricc" Hozzád semmi mert te hun vagy hun itt hun ott, leginkább ott ahol egy főtt lófejet tesznek az asztal közepére, innen messze a kirgiz pusztában.”
 • 1. AntiFricc 2012. június 18. 13:01
  „A kis bu.i kommunista! Akkor én meg horogkeresztet veszek fel, mélyen nem tisztelt "strasszburgi bíróság"! Emberi jogi bíróság, hahaha és mi a f.sz közük van hozzánk? Gyökerek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődtek a középszintű szóbeli érettségi vizsgák

Hétfőn megkezdődtek a középszintű szóbeli érettségi vizsgák, június 29-ig csaknem 340 ezer szóbelit… Tovább olvasom