Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Visszaesést hozna a tervezett csekkadó

Győr-Moson-Sopron - A megyei turizmus egyötöde kötődik az üdülési csekkekhez, amelyek népszerűségét visszavetheti, ha megadóztatják.

Rendkívül jó esztendőt zárt a megye idegenforgalma 2008-ban, azonban könnyen lehet, hogy egy darabig az utolsó ilyet. Az ok: a kormány válságkezelő javaslatai között szerepel az üdülési csekk megadóztatása, aminek hatására a cégek biztosan kevesebbet költenének erre az adómentes juttatásra.

Kovács István, a Magyar Szállodaszövetség titkára a Kisalföld kérdésére elmondta: ellenzik az elképzelést. Szerinte az biztosan visszafogná az utóbbi években szépen megerősödött belföldi idegenforgalmat, amelyet a pénzügyi-gazdasági válság amúgy is veszélyeztet.

Ugyancsak ezen a véleményen van Tama István, a Magyar Turizmus Zrt. Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának vezetője, aki számokkal támasztotta alá mondandóját. Kifejtette: a régióban a magyarok adják a turiz- mus mintegy 60 százalékát, s ennek mintegy  30 százaléka az üdülési csekkekhez kötődik.

„Nemcsak hogy nem értek egyet a bejelentett tervekkel, hanem éppen ellenkező terápiát ajánlok a kabinetnek. Az üdülési csekk adómentesen adható határának megemelése hozzájárulna a gazdaság élénkítéséhez, ez a támogatási forma ugyanis rendkívül jól hasznosul. Aki ilyen utalvánnyal fizet, jellemzően sokkal többet költ szállásra, valamint más szállodai és települési szolgáltatásokra, termékekre" – fogalmazott Tama István.

A soproni Hunguest Hotel Szieszta a tíz legnagyobb üdülési csekket elfogadó  szálloda egyike, ezért   igen érzékenyen érintené  a csekkadó. A felvételen Pfandler Károly recepcióvezető. Fotó: M. D.
A soproni Hunguest Hotel Szieszta a tíz legnagyobb üdülési csekket elfogadó szálloda egyike, ezért igen érzékenyen érintené a csekkadó. A felvételen Pfandler Károly recepcióvezető. Fotó: M. D.

A soproni Hunguest Hotel Sziesztát – mint a tíz legnagyobb üdülési csekket elfogadó hazai szálloda egyikét – tavaly még elismerésben részesítették. 2008- ban 168 millió forint értékű utalványt váltottak be náluk, ehhez jött még mintegy 80 millió forint, amit az üdülési csekkes vendégek költöttek. Mindez a teljes bevételük negyven százalékát tette ki, tehát igen érzékenyen érintené őket a csekkadó. „Egészen biztosan nagy kiesést jelentene számunkra a tervezett intézkedés, hiszen a mi vendégeink leginkább a középosztályból kerülnek ki, amely réteg csekk hiányában nem engedheti meg magának az üdülést" – mondta el a Kisalföldnek Kisgyőri Magdolna igazgató. Hozzátette, a jelentős külföldi vendégforgalommal bíró ötcsillagos hoteleket valószínűleg nem rázná meg a csekkadó, a Sziesztához hasonló középkategóriás vidéki szállodákat, ahol a vendégek 90 százaléka magyar, viszont alapjaiban rendítené meg.

Megcsappanna a vendégforgalom, jelentősen csökkennének a helyi adók és a költségvetésbe befizetendő áfa.

A Központi Statisztikai Hivatal múlt héten közzétett végleges tavalyi adatai ugyanakkor még örömre adhatnak okot. Győr-Moson-Sopronban annak ellenére emelkedett 2007-hez képest 9,4 százalékkal a szállóvendégek és 4,8 százalékkal a vendégéjszakák száma, hogy az országban az előbbi mutató 1,5 százalékkal nőtt, az utóbbi ugyanekkora mértékben csökkent.

A megyében az átlagos tartózkodási idő 2,2 nap volt, hajszállal kevesebb, mint egy évvel korábban. A 442 ezer turista négytizede, 181 ezer ember érkezett külföldről, kilenctizedük az Európai Unió országaiból. A legtöbben Németországból, Romániából és Ausztriából látogattak ide. A megye negyedik legfontosabb idegenforgalmi partnere Csehország lett, ahonnan csaknem kétszer annyian – majd kilencezren – jöttek, mint 2007-ben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos depresszióban szenvedett Ophélie Bretnacher

A Csepel szigetnél holtan talált Ophélie Bretnacher táskája mellett a Lánchídon hányásnyomok is… Tovább olvasom