Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Virtuális restauráció

Interneten állítják össze a világ legrégibb Bibliáját - jelentette be a lipcsei egyetemi könyvtár igazgatója.

A "Codex Sinaiticust" Egyiptomban találta meg Konstantin von Tischendorf 19. századi német tudós, lapjai azonban négy országban szóródtak szét. A British Library most digitalizálja, majd a világhálón teszi közzé az egész kéziratot.

A mintegy 400 oldalas, 330 és 350 között készült szentírásból, amelyet a Sinai hegyen lévő Szent Katalin kolostor szerzetesei írtak marhabőrből készült lapokra, Lipcsében, Londonban, Szentpétervárott és a Szent Katalin kolostorban egyaránt vannak részletek. A lipcsei egyetemi könyvtár 1844 óta őriz belőle 43 lapot. Szentpétervárra 347 oldal került Tischendorfnak és egy vele konkuráló orosz kutatónak köszönhetően, jelenleg azonban csak öt lap maradt az orosz városban, miután Sztálin 342-et eladott London városának. A Szent Katalin kolostor szerzetesei is őriznek 12 oldalt. Ők sokáig követelték a teljes kódex visszaszolgáltatását, végül azonban úgy döntöttek, hogy részt vesznek a digitalizálási programban.

A több magánalapítvány által támogatott terv szerint 2009-re készül el a Codex Sinaiticus virtuális rekonstrukciója, valamint egy papírra nyomott fac-simile kiadás is.

Az eredeti, mára szállíthatatlanná vált kéziratot, amelyben folytatólagos, elegáns betűkkel írt görög nyelvű szöveg olvasható, az Újtestamentum legrégibb teljes változatának tekintik.

(MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bódi Margó: ''Mindig a férfi mondja ki a végső szót''

Bódi Guszti felesége, Margó asszony hajdanán az árok partján ismerkedett meg élete párjával, akivel… Tovább olvasom