Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Vélemények a minimálbérről

Hamarosan eljuttatja a szociális partnereknek az országos keresetemelési ajánlásról szóló javaslatát a kormány.
A Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) a napokban már közzétette a keresetemelési mértékre, illetve a minimálbérre vonatkozó javaslatát. Ennek egyes elemei nem állnak messze a kormányzat korábban közölt számaitól.

Veres János pénzügyminiszter a költségvetési tervekről szólva a közelmúltban 3 százalékos reálbéremelést tartott lehetségesnek jövőre, illetve 2 százalékban jelölte meg az inflációs mértéket. Az MSZOSZ javaslatában alig magasabb, 4 százalékos reálbér-emelési igény szerepel. Az eddig megismert adóelképzelésekkel és a 2 százalékos inflációval kalkulálva bruttó 6,5 százalékos keresetnövelést tart indokoltnak a szakszervezeti szövetség.

A kormány korábbi közlése szerint a létminimumhoz igazodó, háromelemű minimálbért kellene alkalmazni jövőre. A kormányzati javaslat szerint a szakképzettség nélküli személyeknél a minimálbérnek el kellene érnie az egykeresős, egyszemélyes háztartások létminimumát, amely a kormányzati kalkuláció szerint 63 ezer forint. A középfokú végzettségűeknél ennek 110 százaléka lenne a minimálbér, a felsőfokú végzettségűeknél 120 százalék. Az MSZOSZ ezt az elvet elfogadja, de a kormányzat által megjelölt kategóriában magasabb, 65 ezer forintos létminimumot számított. Ez még nem nagy eltérés a kormányzati javaslathoz képest, ám a további szorzóknál jelentősebb a különbség.
Szakmunkásoknál 125 százalékot, azaz 81.250 forintot, felsőfokú végzettségnél 150 százalékot, azaz 97.500 forintot tart indokoltnak az MSZOSZ. A szövetség indoklása szerint legalább ilyen garantált minimálbérekkel lehet csak elérni, hogy ne legyen nagy különbség a bejelentett, a járulékfizetés alapját képező és a ténylegesen kifizetett keresetek között.

Az idei évre még egyszintű volt a minimálbér, összege 57.000 forint. A minimálbér 2004-ben 53.000 forint volt. A legkisebb bért 2001-ben emelték meg jelentősen, 25.500 forintról 40.000 forintra. Ezt követően 2002-ben is jelentős emelés volt, ekkor 50.000 forint lett a minimálbér. A bruttó 50.000 forint nem változott 2003-ban sem, de az adójogszabályok miatt ez nettóban többet ért, mint az előző évben. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Graboplast is esélyes az olimpián

A Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vezette delegáció tagjaként a közelmúltban Kínában járt Nagy Sándor, a győri Graboplast rt. vezérigazgató-helyettese. Az üzletember Pekingben találkozott a Kínai Olimpiai Bizottság szervezőbizottságának elnökhelyettesével, akivel arról tárgyalt, hogyan juthatnak ki a Grabo sportpadlói a 2008-as nyári játékokra. Tovább olvasom