Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Várják Romániában a magyar cégeket

Alig telt el három és fél hónap azóta, hogy Románia is csatlakozott az Európai Unióhoz, máris mind több szegedi vállalkozás tekint a romániai piacok irányába – és viszont. S egyre több Szegeden a Vajdaságból áttelepültek által létrehozott új cég, és arra is a akad példa: itteni üzletember alapít vállalkozást a határ túlsó oldalán.
Új lehetőségeket jelent szegedi cégeknek Románia. Az uniós támogatásokhoz csak megfelelő önrész biztosításával lehet hozzáférni, viszont az önrész biztosítása a romániai cégeknek gyakran gondot okoz, ezért örülnek magyar vállalkozók megjelenésének a határ túlsó oldalán – mondja Kozsuchné Somogyi Katalin, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vállalkozásfejlesztési és külgazdasági igazgatója. S hogy a magyar vállalkozásoknak mit hoz a romániai jelenlét? Rák János Zoltán, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara – Békés megyében működő – magyar–román tagozatának titkára mondja: az itteninél konkurenciamentesebb piacot.

Építőipari cégek sok munkát találnak Romániában, a velünk szomszédos, fejlődő, határ menti területeken, fő-, alvállalkozóként egyaránt. Ez a fémiparról, fémalkatrészgyártásról is elmondható – részletezi a CSMKIK szakembere. Egy nevének elhallgatását kérő, Romániából átköltözött, határon túli kapcsolatokkal rendelkező szegedi – tolmácsként, fordítóként könnyíti meg a határon átívelő gazdasági kapcsolatokat – mondja: jól képzett villamosmérnökökre, gépészmérnökökre nagy igény van a határ túlsó oldalán. De környezetvédelmi szakemberekre is, hiszen a különböző üzemeknek ma már Romániában is be kell tartani az uniós környezetvédelmi előírásokat, viszont még kevés az ilyen területen képzett ember.

Kereskedni is érdemes román cégekkel: most már nincs vám, ugyanakkor például gabonára óriási mennyiségben van szükség – a tavalyi, tavalyelőtti belvíz több ezer hektárnyi leendő termést semmisített meg, rengeteg gyümölcsfa kipusztult, a zöldség- és gyümölcskereskedelem is lehetőségeket talál a határon túl. Egyébként Romániából is jönnek rövidesen vállalkozások Magyarországra, melyek már elég erősek ahhoz, hogy az itteni konkurencia mellett is meg tudjanak maradni.

Mi a helyzet a szerb–magyar kapcsolatokkal? Kozsuchné Somogyi Katalin – aki a CSMKIK magyar–szerb tagozatának titkára is – mondja, mintegy száz-kétszáz közé tehető a szerb, vagy szerb tőkével is működő vállalkozások száma a megyében. A szegedi Ruzsin Beatrix, aki szerb–magyar fordítást, tolmácsolást vállal, legalább ötvenre teszi a vajdasági vállalkozók részvételével létrejött cégek számát, csak Szegeden. Egy, a volt Jugoszláviából a háború miatt menekült vállalkozó által létrehozott röszkei, festékgyártással foglalkozó vállalkozás – ahol Beatrix korábban dolgozott – már Magyarország egész területére szállít termékeket, s beváltak a tulajdonos számításai. Olyan, a régióban működő ipari vállalkozásról is van tudomása Beatrixnak, amely a határ túloldalán, Vajdaságban tervez üzemet létrehozni. A munkabérek ugyan odaát nem sokkal alacsonyabbak, mint nálunk, de az adóhelyzet még kedvezőbb, és néhány évig az is marad.

Határtalan kereskedelem – az uniós csatlakozás óta. Fotó: Karnok Csaba

Körbetartozás-mentesen
Mire készüljön fel, aki Szerbiában akar vállalkozást létrehozni? – Az adott szónak ott még nagyobb a hatalma, mint nálunk. Ha valaki azt mondja, hogy hozza a pénzt, akkor hozza is. Korántsem annyira elterjedt a körbetartozás, mint nálunk – mondja Ruzsin Beatrix. A munkamorállal azonban még sokszor gondok vannak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól szolgált a rendőrség az ünnepen?

Tovább olvasom