Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Vadszamár-csikó született Miskolcon: a fajt a kihalás fenyegeti

Az ázsiai vadszamárnak ezen alfaja állatkertekben sem gyakori, vadon élő állományát pedig a kihalás fenyegeti.
Veszélyeztetett állatfaj szaporulatának örülhettek az elmúlt hetekben a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban, az öröm mellett ugyanakkor aggodalommal kísérték figyelemmel a kuláncsikó mindennapjait, hiszen az ázsiai vadszamárnak ezen alfaja állatkertekben sem gyakori, vadon élő állományát pedig a kihalás fenyegeti.

A kis kanca azonban a kritikus első heteket átvészelte, és láthatóan egészségesen fejlődik - tájékoztatta a Miskolci Állatkert és Kultúrpark kedden az MTI-t.

A vadaspark két idősödő kulánkancája mellé 2008-ban Kassáról érkezett egy igen fiatal csődör. A tavalyi évben már bizonyította, hogy beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és képes az utódnemzésre, a tavalyi csikó azonban néhánynapos korában elpusztult. Ezért is fogadták az állatkert munkatársai különös aggodalommal a 11 hónapos vemhesség után május 28-án világra jött kis vadszamarat. "Szerencsére egészségesnek, életerősnek tűnik. Utoljára 1997-ben nevelkedett fel kuláncsikó Miskolcon" - közölte az állatkert.

A kulán (Equus hemionus kulan) az ázsiai vadszamár egyik alfaja, nevezik félszamárnak is, mivel rendszertanilag tulajdonképpen átmenetet képez a szamarak és a lovak között. Türkmenisztán, Kazahsztán és Üzbegisztán sivatagos, félsivatagos és sztyeppes területein honos. Az itt vadon élő állományát csupán alig több mint kétezer egyedre becsülik.

Veszélyeztetett állatról lévén szó, az európai állatkertek összehangolt tenyészprogrammal próbálják megőrizni a faj zárttéri állományát, amelynek keretében Európa huszonöt állatkertjében mintegy száz egyede él jelenleg, közülük immár négy Miskolcon, a csanyiki parkban.

A magyar állatkertek közül csak Miskolcon találkozhatnak ezzel a veszélyeztetett patással a látogatók, ahol már az alig több mint egy hónapos csikót is megnézhetik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szolgálunk és védünk: újabb 550 település kap körzeti megbízottat

Belügyminisztérium meg kívánja erősíteni a kistelepüléseken a körzeti megbízotti rendszert - közölte Pintér Sándor kedden Tovább olvasom