Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

VA: könyvet ír az elnök a sikertelen iskolamentésekről

Könyvet ír Nagy Ottó László, a győri Vocational Academy Alapítvány elnöke. Szándéka, "hogy akit a valóság érdekel, az megtudhassa" - írja a naplo-online.hu.
Eredetileg csak városi iskolákat tartott fenn a Vocational Academy Alapítvány. Aztán iskolamentő kísérleteit kiterjesztette a vidékre is. Ám ezek sorra kudarcot vallottak. Hogy a beígért központi támogatások elmaradása miatt, vagy más okból, az ma már nehezen deríthető ki az ügy alaposan összekuszálódott szálai között.

- Önkormányzati iskolaként működtünk, amikor megkeresett bennünket Nagy Ottó László, a Vocational Academy Alapítvány elnöke - kezdi a nem mindennapi történetet Vadasné Járó Andrea, a marcaltői Kmety György Evangélikus Általános Iskola igazgatója. Az elmaradó fizetések miatt a tanév végén rendkívüli felmondással éltek az iskola dolgozói, a korábbi munkáltató ellen pedig a munkaügyi bíróságon pert indítottak. - Most már elmondható, hogy mindenkinek lezárult a pere, a felmentési időre járó bért, a végkielégítést, az egyéb béreket, a kamatot, mindent, minden egyes esetben megítélt a bíróság.

- Azoknak, akik közös megegyezéssel távoztak, és jogos bérükre várnak, nagyrészt már kifizettük a tartozásunkat - tájékoztatott Nagy Ottó László, a Vocational Academy Alapítvány elnöke.

Az eredeti cikk a naplo-online.hu oldalán >>
- Akiknek még nem tudtunk fizetni, azoknak a bejövő jelentős kintlévőségünk realizálódásakor, ütemezve fizetjük ki a követelést. Addig is folyamatosan próbálunk ingatlanvagyonunkból épületeket értékesíteni, hogy a jogos követeléseket kielégíthessük. Alapítványunk továbbra sem ért egyet a jogtalan kifizetésekkel, ezért próbapert indítottunk egy ilyen személy ellen, aki annak ellenére szeretne jogtalan haszonhoz (végkielégítés) jutni, hogy egyetlen napot sem volt munka nélkül. Munkajogilag kvázi jogfolytonos a munkaviszonya, hiszen ugyanabban a munkakörben dolgozik megszakítás nélkül. Ez ügyben a per folyamatban van, még nem tudni, mikor lesz döntés - mondta Nagy Ottó László.

- A bulvárosodó sajtó nem a teljes képet közli. Ezért a befejezés előtt álló könyvemben a teljes tényeket és bizonyítékokat leírom, hogy akit a valóság érdekel, az megtudhassa - foglalja össze a több mint egy éve tartó történetet.

Persze másutt is van probléma az alapítvány háza táján. Külsővaton be kellett zárni az iskolát, Sopronkövesden, Rábapordányban szintén bírósági ügyek zajlanak - sorolja Vadasné. Egyetlen iskolája van az alapítványnak, ami él: a kunszigeti, de ott mindent az önkormányzat fizet - írja a naplo-online.hu. 

Olvasóink írták

 • 12. mykys 2009. május 08. 20:11
  „Nagyonnagy úr mindíg elhárította a számára kényes dolgokat,terelte a szót mint a puli a nyájat.
  A minden nagyon szép,minden nagyon jó szlogen jellemezte.De a függöny felment és a király új ruhája c.darab lepergett.”
 • 11. gulyas 2009. május 07. 22:03
  „A győri vokiban a tanárok még nem kapták meg a januári! ( nem elírás) fizetésüket. Ezek után: no comment.”
 • 10. rózsa36 2009. május 07. 18:45
  „Nagy Ottó László valósága a döglött kutyát sem érdekli. Leíródott, menthetetlenül besározódott, így kényelmetlenné vált a vele való, róla szóló diskurzus sokak számára. Itt könyvet legfeljebb külső nézőpontból a tanulságokról volna érdemes írni:
  - arról, hogy az ezredforduló táján milyen minőségű emberek vezethetnek falvakat vagy lehetnek bólogatójánosok egy kvázi-képviselőtestületben
  - arról, hogy a hozzáértés nyilvánvaló híján hogyan lehet helyi hatalmi arroganciával tönkretenni egy helyi iskolát
  - arról, hogy az egyszerű falusi nép milyen könnyűszerrel manipulálható, csapható be és vezethető az orránál fogva
  - netán arról, hogy NOL áldásos "iskolamentő" tevékenységéhez hogyan volt lehetséges egyáltalán engedélyt adni, s ezt az engedélyt hogyan lehetséges a mai napig bitorolni ezrek és ezrek kárára.”
 • 9. Cancer 2009. május 06. 20:29
  „szanalmas
  iskola helyett epits inkabb HOMOKvarat”
 • 8. krisztian75 2009. május 06. 19:47
  „Kedves mykys! Ez az állapot MOST van így, a "balhék" előtt az alapítvány fenntartásában volt. Biztos vagyok benne, hogy ennek okairól is olvashatunk majd a könyvben.”
 • 7. krisztian75 2009. május 06. 19:07
  „Kedves elekke! Goldmund kérdezte, hogy mi van az Ipar utcában (lássd lejjebb). Ez az egész kérdéskör sokkal, de sokkal bonyolultabb annál, mint amit a Kisalföld ezidáig közzétett. Sajnos mindent lehet a napilapra mondani, csak azt nem, hogy korrekt vagy pártatlan vagy hogy lehetőséget adna a kiegyensúlyozott tájékoztatásra és véleménynyilvánításra. Csak a negatívum a hír, az a szenzáció úgy, hogy az érintett (az Alapítvány) szinte lehetőséget se kap "önvédelemre" vagy véleménynyilvánításra. Nem feltétlenül akarom védeni Nagy urat, ÉS NEM IS TESZEM! Inkább csak azt mondom, nem ő az egyetlen, aki tehet erről a helyzetről. Az akkori szándék pozitív volt: átvenni olyan iskolákat, melyek az Alapítvány nélkül már AKKOR bezárhattak volna. Sokkal inkább a térségeknek támogatni kellett volna ebben az Alapítványt, és nem úgy felfogni, hogy "elveszi" az önkormányzattól az iskolát, amit egyébként az önkormányzat önerejéből fent sem tudott volna tartani. Nem kívánok részletekbe belemenni, Nagy úr egész biztosan megírja a könyvében, amit erre érdemesnek tart; és sokan szégyelhetik majd magukat a történtek miatt.”
 • 6. mykys 2009. május 06. 18:53
  „Egyetlen iskolája van az alapítványnak, ami él: a kunszigeti, de ott mindent az önkormányzat fizet - írja a naplo-online.hu.
  Ha a régi iskolatipus működtetésénél is mindent az önkormányzat fizetett akkor meg miért kellett váltani a vokira????????
  Az egyik 19 a másik 1 híján 20 !!!!!”
 • 5. elekke 2009. május 06. 18:37
  „Ez az ember egy "kicsit" elveszítette a hitelét. Átvitt értelemben és szó szerint is. Lehet, kedves Krisztián, hogy Győrben minden rendben van, de nem ez volt a kérdés. Ahogy a cikkben sem az volt a kérdés, hogy van-e, aki úgy indított pert a végkielégítésért, hogy az nem is járt volna neki, a kérdés inkább arról szólt, hogy a jogerősen megítélt, korábban elmaradt béreket miért nem fizették ki. De hát a konkrét kérdésekre válaszolni azt nem szokása az alapítvány elnökének. A modell megbukott, ez tény.
  Könyvet ír... Röhögnöm kell. Nagy úr vajon a könyv bevételéből várja az alapítvány pénzügyeinek rendbehozatalát?
  Végül is... Én elolvasnám. Szeretem a meséket. Háry János például kifejezetten a kedvencem.”
 • 4. krisztian75 2009. május 06. 15:11
  „A győri VOKI rendesen működik, és csak jót tudok mondani róla, személyes tapasztalat útján. Tisztességesen ellátják a tanárok a teendőiket, és a gyerekek sem szenvednek semmiben hiányt, sőt !!! Az angol tanítással is minden rendben, szeret a gyerek odajárni. Amennyiben nem dőlnének be a szülők a Kisalföld egyoldalúan leközölt cikkeinek, még fényesebb lehetne minden az Ipar utcában.”
 • 3. Imcsi 2009. május 06. 12:49
  „"aki annak ellenére szeretne jogtalan haszonhoz (végkielégítés) jutni, hogy egyetlen napot sem volt munka nélkül."
  A munkanélküliségnek és a végkielégítésnek semmi köze egymáshoz!”
 • 2. Goldmund 2009. május 06. 11:00
  „"Most már elmondható, hogy mindenkinek lezárult a pere, a felmentési időre járó bért, a végkielégítést, az egyéb béreket, a kamatot, mindent, minden egyes esetben megítélt a bíróság."

  És ki is fizette az alperes? Mert ha kimentették a vagyont és csődöt jelentettek, a bírósági ítéletet a hajukra kenhetik a dolgozók! Fölvetődik a területi ellátásért felelős önkormányzatok felelőssége is. Vajon kellő körültekintéssel jártak-e el, amikor átadták az iskola üzemeltetés jogát a Vokinak?

  A győri (Ipar úti) Vokival egyébként mi van? Működik a Voki kezelésében, vagy más vette át, vagy megszűnt?”
 • 1. hajracsorna 2009. május 06. 10:50
  „Szánalmas...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkent a gázolaj ára

Négy forinttal csökkent a gázolaj ára a hazai töltőállomásokon ma éjfélkor, míg a benziné a múlt… Tovább olvasom