Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Utóvizsga – nyár végén

Előfordul, hogy az év végi vizsgák nem úgy sikerülnek, ahogy az ember szeretné, és a javításra már csupán a nyár végén nyílik újabb lehetőség. Két dolog is nyomaszthatja az embert: először is, vajon sikerül-e a vizsga, vagy ismétlésre kényszerülünk-e?
Előfordul, hogy az év végi vizsgák nem úgy sikerülnek, ahogy az ember szeretné, és a javításra már csupán a nyár végén nyílik újabb lehetőség. Két dolog is nyomaszthatja az embert: először is, vajon sikerül-e a vizsga, vagy ismétlésre kényszerülünk-e? Másrészről a legtöbb diákban folyamatosan benne van az az érzés, hogy bizony előbb-utóbb tanulni kellene rá, de ténylegesen mikor is?

Csupán tanácsok adhatók a helyzet feloldásához, alapvetően úgyis mindenki maga dönti el, hogyan is készül az újabb nekifutásra. Elsőként is tudni kell, hogy kiderült, két dolognak van szerepe a tanultak rögzítésében. Az egyik az alvás folyamata. A kutatások kiderítették, hogy az éjszakai pihenés jelentős szerepet játszik a nappal megtanultak rögzítésében. Másrészről az is fontos, hogy a tartós tanulást kövesse egy hosszabb kikapcsolódás, teljes ellazulás – vagyis a vizsgaidőszakot kövesse megfelelő adag nyári szünet –, a természetes regenerálódást követően ugyanis sokkal jobban fog az agy.

E kettő együttes figyelembevételével az tanácsolható, hogy sikertelen vizsga esetén sem szerencsés azonnal nekiállni a tanulásnak – bár megjegyzem, tapasztalatom szerint sokakat ez a veszély komolyan nem szokott fenyegetni. Regenerálódjunk, pihenjünk, lazítsunk, kapcsolódjunk ki legalább néhány hétig.

Ugyanakkor a tanulásra muszáj kellő időt szakítani. Ez több mindentől függ. Elsőként is jelentős szereppel bírnak a személyes képességek. Nyilván akinek az a tapasztalata, hogy gyors felfogású, könnyen tanul, annak kevesebbet kell áldoznia a tanulásra. Aki viszont úgy érzi, hogy számára az elmélyült ismeretek megszerzése hosszabb időt vesz igénybe, annak bizony több időt kell rászánnia a tanulnivalóra.

Mindazonáltal nem szerencsés a dolgokat „kicentizni": az utolsó pillanatban közbejött nem várt események – akár egy egyszerű betegség, láz, fontos, halaszthatatlan program – komoly időzavart okozhatnak, mely jelentős szorongással és végső soron a sikeres vizsga bizonytalanságával járhat. Összefoglalva az tanácsolható, hogy pihenjük ki magunkat a vizsgaidőszak után, aztán kellő időben – lehetőleg intenzíven – lássunk neki a felkészülésnek. Utána pedig még mindig maradjon legalább egy kis idő kikapcsolódni.

Dr. Radics Judit
pszichiáter, magatartás-terapeuta főorvos

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerikai kézifegyverek ezrei kerülhettek az iraki lázadókhoz

Közel kétszázezer olyan fegyvernek veszett nyoma Irakban, amelyeket 2004-ben és 2005-ben kaptak a… Tovább olvasom