Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Utcák, nevek,

illa berek

Régi közhely, hogy a demokrácia drága és körülményes. A diktatúrában nem volt semmi gond holmi átkeresztelésekkel: elég volt egy tollvonás, s máris mindenki tudomásul vette, hogy holnaptól máshol (más nevq városban, utcában) lakik. Most forrnak az indulatok a mosonmagyaróvári tervezett közterületi átnevezések kapcsán. „Minek kell ez? Sok időbe, pénzbe kerül, Nincs jobb dolguk a városházán? Jó nekünk a régi is” – szólnak az érvek. Mindez erőst Pató Pálra hajaz.

A diktatúra a „múltat végképp eltörölni” jelszavával, no meg azért, hogy megmutassák mindenkinek, hol lakik az úristen, döntött egy-egy tollvonással. Meg azért, hogy a „munkásmozgalom régi harcosait” – akár voltak ilyenek, akár nem – ikonná emelje, s nevüket beleverje a köztudatba. Mosonmagyaróváron ezt a gyakorlatot tetézték meg azzal is, hogy a sortqz nyomán – kvázi provokációként – utcákat neveztek el a gyilkosokról. Egy közösséget az is minősít, mennyire ismeri és becsüli a múltját, s azokat, akik formálták a közösség életét. Így adódik a kérdés, mi köze egy mosonmagyaróvárinak Marx Károlyhoz, vagy ... Frankel Leóhoz. A legnagyobb jóindulattal is semmi. Még akkor sem, ha valaha ott sorakozott a Marx–Engels összes bőrbe kötve a könyvespolcán. Ám annál több Habsburg Károlyhoz, aki alakítója, gyarapítója volt a az óvári közösségnek. Nevét a Károly liget máig megőrizte. Ugyanígy megérdemli a köz becsülését a városegyesítő polgármester, vagy a közös várost megálmodó főmérnök, a gyáralapítók s az akadémia európai hírq tudósai. Ők a helyieket gazdagító valódi értékeket hoztak létre. Mosonmagyaróvárt csináltak.
Az utcanevek elnevezésére javaslatot tevők fölkérésre, javadalmazás nélkül dolgoztak. Alapelvük a korábbi elnevezések helyreállítása, s a helytörténet jeleseinek megörökítése volt. Nem a múltat végképp eltörölve, hanem az értékhozók érdemeire rámutatás szándékával, a maiak lokálpatriotizmusát, s ezzel a város életképességét erősítendő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vetkőzőshow

Ami ebből a témából kiaknázható volt, azt megtette a bulvársajtó. Előbányászták a… Tovább olvasom