Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Ünnep – munka nélkül

Visszafogottan kell „megülnünk" a munka ünnepét és ennek oka nem(csak) a világ másik feléről indult vírus, hanem egy másik betegség: a munkanélküliség. A legrosszabb helyzetük a pályakezdőknek van: az igény irántuk a tizedére esett vissza december és március között. Abban minden szakértő egyetért, hogy a legnagyobb sokk régiónkat, azon belül is megyénket érte a válság alatt, mivel itt szűnt meg arányaiban a legtöbb munkahely. Fejlett régió vagyunk – mondtuk mindig büszkén, annál nagyobb volt a zuhanás. Az álláskeresők száma megduplázódott fél év alatt.

Rendszeresen közöljük a munkaügyi központ állásajánlatait, s ha összevetjük a tavaly tavaszi és a legfrissebb hirdetéseket, első látásra nem veszünk észre semmit. Akkor is kerestek gépkezelőt, most is keresnek óvónőt, akkor is előny volt az angol nyelvtudás, most is az, és szakácsra is szükség volt, szükség lesz. Ha azonban mindezt összevetjük a statisztikai adatokkal, és a szakértők tapasztalataival, két dolgot veszünk észre azonnal: a pályakezdőknek alig van esélye és az általános szellemi tudás, speciális szakismeret nélkül önmagában nem versenyképes. Erre rögtön visszatérünk, de előbb nézzük a nyomasztó adatokat, még akkor is, ha árnyékot vetnek a holnapi „munka ünnepére."

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat statisztikája szerint tavaly szeptemberben 7396 álláskeresőt tartottak nyilván Győr-Moson-Sopronban, addig most márciusban 14.655-öt. Ez valóban alátámasztja, hogy minket ért a legnagyobb sokk, velünk egy lapon talán csak Komárom-Esztergomot lehet említeni. S mi egyszerűen nem vagyunk szokva ahhoz, hogy családok ezreinek helyzete váljon egyik pillanatról a másikra kilátástalanná, ezért lélektani szempontból is fő vesztesei lehetünk a válságnak. Két adatot azonban az olvasó figyelmébe ajánlunk és ehhez kértük Szekeres Katalin szakértői segítségét is. A Manpower Munkaerő-Szervezési Kft. toborzási vezetője decemberben azt foglalta egy előadásába, hogy az egyik állásportál országosan 1046, felsőfokú végzettségű pályakezdőt keres. Márciusban, tehát mindössze három hónappal később újabb előadást tartott Szekeres Katalin, akkor ugyanez a portál már csak 133 helyet hirdetett. S ezt az ijesztő mértékű zuhanást elég csak egybevetnünk az álláskereső pályakezdők számával, ami viszont alig emelkedett szeptember és március között, megyénkben, 710-ről 746-ra. Ebből egy dolog következik: a fiatalok elhagyják a megyét és nyilvánvalóan az országot is, tudják, hogy esélyük alig van.

Egy ajánlat a (nem) sok közül: Gumiabroncs-szerelői állást is hirdet megyénkben a munkaügyi központ. A kezdőknek ma nem terem babér. Fotó: Krizsán Csaba
Egy ajánlat a (nem) sok közül: Gumiabroncs-szerelői állást is hirdet megyénkben a munkaügyi központ. A kezdőknek ma nem terem babér. Fotó: Krizsán Csaba

Szekeres Katalin szerint továbbra is vannak hiányszakmák és jó eséllyel indul a fizikai munkások körében például a CNC-esztergályos, a gépkezelő, a lakatos. Csakhogy hozzá kell tenni, hogy itt is igen sokat nyom most a latba a szakmai tapasztalat, ezért a pályakezdőknek nem terem igazán babér, s azoknak sem, akiknek van mondjuk egy lakatosvégzettségük, de soha nem dolgoztak a szakmájukban. S amire még fel kell készülni, sajnos ugyanez a helyzet a képzetlen, betanított munkásokkal is: irányukban is igen megcsappant a kereslet.

Ami a szellemi munkát illeti, ugyanaz a helyzet, mint a válság előtt, csak úgymond mindent tízzel kell szorozni. Tehát sokkal nagyobb reményekkel indulhat állásinterjúkra az a közgazdász vagy éppen jogász, aki valamilyen speciális tudással rendelkezik – legyen szó bármilyen kiváló jogászról vagy közgazdászról. Igen jól gondolkodik például az – mutat rá a toborzási vezető – aki úgy próbál szakosodni, hogy tudása más területekre is átnyúljon. Aki például marketing-kommunikációt tanult, egyáltalán nem biztos, hogy ezen a területen találja meg a helyét, lehet, hogy az értékesítés vagy a piackutatás „irányába" kell képeznie magát.

A nyelv nagyon fontos volt eddig is, csak most még fontosabb. Előny az angol, de például több helyen – így az egyik központi ügyfélszolgálatnál – keresnek olyan munkaerőt, aki az angol mellett egy másik nyelvet – ami nem feltétlenül a német, hanem akár a dán vagy épp a héber – is fel tud mutatni. Hangsúlyozni kell: aktív nyelvtudásról van szó, mert a nyelvvizsga önmagában már olyan lesz lassan, mint egy régen megszerzett szakmunkás bizonyítvány: amíg el nem ér az állástalanság, önbecsülésünket erősíti, ápol és símogatón vígasztal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Dolgoznék, de betegen nem tudok˝

Olvasói kérdés - 37 éves munkaviszony után munkanélküli lettem, jelenleg 3 hónapja. 51 éves nő… Tovább olvasom