Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Újra megkezdődött a tábornokper

A pert nem most tárgyalják először elsőfokon. Korábban minden váldottat felmentettek, az ítéletet azonban hatályon kívül helyezték éss új eljárást rendeltek el.
A vádirat ismertetésével ismét megkezdődött a "tábornokper" új elsőfokú eljárása szerdán a Debreceni Törvényszéken. A költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette miatt folyó eljárásban hozott elsőfokú, felmentő ítéletet hatályon kívül helyezte és új eljárást rendelt el a Fővárosi Ítélőtábla, és a megismételt eljárásra a Debreceni Törvényszéket jelölte ki.

Debrecenben június 16-án kezdődött meg az új eljárás vádirat ismertetéssel. Miután azonban az egyik tábornok-ülnök tartós továbbképzése miatt a két tárgyalási nap között több mint három hónap telt el, az egész új eljárást elölről, ismét vádirat ismertetéssel kellett kezdeni - tájékoztatta Tatár Tímea, a Debreceni Törvényszék szóvivője szerdán az MTI-t.

A tizenhét vádlott között van Fapál László volt államtitkár, volt tábornokok és ezredesek is. Az ügyészség szerint a honvédségi intézmények vezetői és alkalmazottai 2002 és 2010 között több mint kétszázmillió forintot kértek, illetve kaptak a tárcának beszállító vagy erre pályázó cégektől.

Egyszer már felmentették őketA vád szerint három dandártábornok - az első-, a negyed- és a tizenhatodrendű vádlott - megegyezett abban, hogy a Honvédelmi Minisztérium (HM) általuk vezetett részlegének különböző szolgáltatást nyújtó társaságoktól a nekik adott megrendelések fejében a tárca által kifizetett összegek egy részét visszakérik. A harmadrendű vádlott közreműködésével bevonták Fapál László másodrendű vádlottat is, aki 2004 decembere és 2006 júniusa között a HM közigazgatási államtitkára volt, és az ügyészség szerint több millió forint kenőpénzt kapott.

Az ügyben vádlottként bíróság elé állított további katonai szolgálatot teljesítő, illetve polgári alkalmazottak, részben a "hallgatásért", részben közreműködésért kaptak pénzt a vádirat szerint.

A Kaposvári Törvényszék elsőfokú ítéletében 15 vádlottat javarészt bizonyítottság hiányában felmentett a költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények vádja alól. Két vádlott ügyét elkülönítették.

Az ügy nyomozása 2010. január 18-án egy vállalkozó feljelentésére indult, és január 29-én - tettenérés után - megtörténtek az első gyanúsítások. A nyomozás egy évig tartott, az ügyben 2011 márciusában emeltek vádat.

A tizenhatodrendű vádlott ügyészségen tett vallomásában többek között azt mondta: Juhász Ferenc honvédelmi miniszter is részesült a visszaosztott pénzekből, az államtitkár whiskysdobozban vitte el neki. A perben korábban tanúként meghallgatott Juhász Ferenc azt hangoztatta: pénzt nem kért és nem fogadott el.

Új eljárás indultA másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla szerint súlyos eljárási szabálysértések történtek az elsőfokú eljárásban, az elsőfokú bíróság ítélete megalapozatlan, tényállása hiányos, indoklási kötelezettségének sem tett eleget a bíróság, és helytelen volt az a döntése is, hogy két vádlott ügyét elkülönítette. A tábla szerint az ő ügyüket újra egyesíteni kell a többi vádlottéval. A táblabíróság szerint az ügyészség új eljárásra irányuló fellebbezése alapos volt, ezért az ügy megismételt elsőfokú eljárását rendelte el, ez szerdán ismételten megkezdődött Debrecenben.

A vádirat ismertetése után az eljárás október 29-én, a vádlottak kihallgatásával folytatódik a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trágár dalok miatt nem tanulhat több joghallgató

Három hallgatót két félévre, egy hallgatót pedig egy félévre tiltottak el tanulmányai folytatásától,… Tovább olvasom