Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Újít a posta: kisautók, csekkautomata, ügyfélhívó

Új, elektromos kézbesítő kisautók tesztelését kezdi meg a Magyar Posta hétfőn, Szentendrén. A vasárnap bemutatott három, környezetbarát járművet Olaszországban fejlesztették ki és egy uniós projektben a magyar, belga és olasz postások is tesztelik. A posta közben más újítást is bevezetne: csekkautomatákat helyeznének el nagyáruházakban és postahivatalokban és kiterjesztené az elektronikus ügyfélhívó rendszereket is. A Magyar Posta hamarosan újra kiírja a kézbesítők kerékpárjainak lecseréléséről szóló pályázatot is.
Horváth Sándor, a Magyar Posta logisztikai vezetője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy az elektromos autók a motoros postások járműveit helyettesítenék. A szentendrei tesztüzem május végén - június elején ér véget. Ezután összegzik a tapasztalatokat, hogy alkalmasak-e a kézbesítők munkájának segítésére.

Hétfőtől Szentendrén három, olasz gyártmányú kisautó tesztelése kezdődik. Ezek tisztán elektromos meghajtásúak, de várnak további hármat, amelyek hibrid, elektromos-benzines meghajtásúak. Ezek a következő hetekben érkeznek Magyarországra. Ezeket a kocsikat azért Szentendrén tesztelik, mert ott a műemléki környezet, a terep és a közlekedési viszonyok is megfelelőek arra, hogy kiderüljön, hogyan vethetők be a mindennapokban. A nyári kiértékelés után elemzik, hogy milyen esetleges technológiai, közlekedésbiztonsági javításokat, vagy változtatásokat kell végrehajtani rajtuk. Ha beválnak, közbeszerzési eljárást kell kiírni, ami azt is jelenti, hogy nem biztos, hogy pontosan ugyanezt a gyártmányt fogják használni a postások.

Az elektromos kisautók egyébként legkorábban 2010-ben kezdhetnek el nagyobb számban dolgozni a postánál. Az új járművek üzembeállításának célja, hogy csökkentsék a károsanyag kibocsátást, az ezzel járó egészségkárosodásokat és szerepe lehet a balesetek számának csökkentésében is. Ezek a kisautók körülbelül egy középkategóriás motor árába kerülnek. A tesztjárművek egyébként prototípusok.

Mint a Független Hírügynökség korábban hírül adta, 2009-ben a Magyar Posta egy másik nagyobb újításba is belefog: a sárga csekkek feladására alkalmas automatákat helyeznének ki postahivatalokban és nagyobb bevásárlóközpontokban. Első körben 10 darabot helyeznének el. Ezek segítségével a bankokkal versenyeznének, mert az átutalási megbízásos fizetések mellett még mindig népszerű a postai befizetés. Az automatáktól az ügyfél-elégedettség növekedését, a sorban állások csökkenését is várják.

Illusztráció: retronom.hu
Illusztráció: retronom.hu


Bővítenék az ügyfélhívó rendszert is. a bankokhoz hasonlóan a postákon is jobban elterjednének a kijelzős, sorszám alapján működő gépek, amikkel szintén a sorállások ellen küzdenének. Tomecskó Tamás, a Magyar Posta szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy újra kiírják a biciklitendert is. Mint fogalmazott, a magyar posta már 2008-ban is azt mondta, hogy a kerékpárokat mindenképpen le kell cserélni. A közbeszerzési eljárás hamarosan, várhatóan 2009 elején, megjelenik a Közbeszerzési Értesítőben, így a részleteiről előzetesen nem kívánt beszámolni a szóvivő.

Olvasóink írták

 • 9. bunda 2009. január 19. 20:35
  „A mai fiatalok is lesznek idősek és akkor már ők sem értenek majd az akkori modern technikához.
  Tehát nem mindenki igazodik el a technika világában, de miért is kellene? Elvégre emberek vagyunk és nem gépek!!
  Azóta vannak sorok a postán mióta számítógépek vannak, és mióta minden ablaknál mindent elvesznekk Régebben ha levelet akartál feladni nem kellett végigvárni a csekkes feladásokat is.”
 • 8. Muaddib 2009. január 19. 13:57
  „6/-os .Valahol pld az Otp-ben és már nagyon sok helyen érintő képernyős,több ablakos megoldású automaták vannak.Az idős embereknek elég problémás,de győződj meg róla magad.
  Nekem nem okoz problémát,de egy idősebbnek vagy modern technikában járatlan embereknek igen.
  Ők nem ebbe informatikára épülő világba születtek bele.”
 • 7. Judytka 2009. január 19. 13:49
  „Néha segít a biztonsági őr azoknak,akik nem tudják kezelni az automatát(hellyel-közzel más dolguk úgy sincs...)
  Ha mindenki tudná kezelni,akkor működőképes lenne a rendszer.. :))”
 • 6. :/ 2009. január 19. 12:55
  „Azért valljuk be, hogy megnyomni 1 gombot és elvenni a sorszámot nem 1 nagy feladat..”
 • 5. Muaddib 2009. január 19. 12:18
  „Most voltam a Győri Otp-be.
  Idős emberek 10-perceket töltenek a sorszám automatánál mert nem igazodnak ki.
  Néha többet álok sorba az automatánál mint utána.
  Egyszerűsíteni kellene nem bonyolítani!”
 • 4. Primax 2009. január 19. 11:29
  „Tehát : drágabb lesz...”
 • 3. upho 2009. január 19. 09:07
  „a posta a postai szolgaltatasokat lassa el, ne vetomagot es aprosutemenyt aruljon. nem ugyfelhivo rendszer kell hanem valos teljesitmeny, nem tolvaj postasok. legeloszor ezt a nyomorintezmenyt kellett volna privatizalni.”
 • 2. Tapmancs 2009. január 19. 07:21
  „Úgy látszik még nem minden haver kapta meg a maga részét a közpénzekből.”
 • 1. Lobbo71 2009. január 19. 07:13
  „El kell költeni valamire a nyereséget, ha már béremelésre nem jutott.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hivatalosan sincs még gáz

Egyelőre nem érkezett hivatalos értesítés Magyarországra arról, hogy megindulna újra Oroszország felől a gáz - mondta vasárnap délután újságírók előtt Molnár Csaba energiaügyi miniszter. Megfogalmazása szerint ugyanakkor úgy tűnik, minden korábbinál nagyobb az esély arra, hogy akár már hétfőn megindulhasson a gázszállítás kelet felől. Tovább olvasom