Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Újabb utazási iroda ment csődbe

Törölte a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal a Karya Tour utazási irodát nyilvántartásából. Az irodának mintegy 550 utasa rekedt külföldön, ők a biztosító segítségével valamennyien hazaérkezhetnek.


Nem múlik el nyár anélkül, hogy legalább egy utazási iroda ne menne csődbe, és ne rekednének külföldön utasok. Idén újabb utazási iroda szűnt meg, annak ellenére, hogy engedéllyel és megfelelő vagyoni biztosítékkal rendelkezett. Hogy minden utast kárpótolni tud-e a vagyoni biztosíték alapján a biztosító, az még kérdéses.

Törölte a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal a Karya Tour utazási irodát nyilvántartásából. Az irodának mintegy 550 utasa rekedt külföldön, ők a biztosító segítségével valamennyien hazaérkezhetnek. Az azonban még kérdéses, hogy azok, akik még nem utaztak el, visszakapják-e a befizetett összeget, és a vagyoni biztosítékul szolgáló 317 milliós összeg elég lesz-e az ő kárpótlásukra is.

Utazásszervező tevékenységet Magyarországon csak olyan vállalkozás folytathat, amely rendelkezik a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal engedélyével, egyszersmind megfelelő vagyoni biztosítékkal.

Ez utóbbi éppen azokat az eseteket van hivatva megoldani, mint a Karya Tour csődje, azaz a kint rekedt utasok hazaszállítását, az itthon maradt ügyfelek kárpótlását.

Kérdéses azonban, hogy a vagyoni biztosíték mértéke megfelelő-e ezekben az esetekben, hiszen azt ma még nem látja előre senki, a Karya Tour 317 milliós vagyoni biztosíték összege minden fogyasztó kárát fedezi-e majd. Ez pedig ismételten felveti annak szükségességét, hogy az utazá

si irodák vagyoni biztosítékának mértékét emelje a jogalkotó, hogy egy fogyasztó se járjon pórul és veszítsen pénzt amiatt, mert az iroda csődbe ment.

A Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület javasolja egyúttal, hogy a Parlament Fogyasztóvédelmi bizottsága foglalkozzon az utazási irodák helyzetével, hogy hasonló esetek ne fordulhassanak elő a jövőben - olvasható a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület közleményében.

Olvasóink írták

 • 7. Lena007 2010. július 14. 12:35
  „a másik pedig, attól még hogy valaki nem utazott sokat, ugyanúgy érthet a szakmához. én elég sokat utaztam, de nem is ez a lényeg, hanem mint írtam dolgoztam már utazási irodában és ezt is tanulom, úgyhogy jobb ha az ostoba okoskodásait inkább olyanaknak akarod beadni akik azt hiszik még mindig, hogy az IBUSZ az egyetlen utazási iroda.”
 • 6. Lena007 2010. július 14. 12:23
  „Kedves Nahááát de írsz marhaságokat. Először is, Nagyon nagyon nagyon kár hogy turizmust tanulok és szörnyű hogy megannyi utazási irodás tantárgyat kell hallgatnom, melyek bizonyára mind hazugságok ezek szerint mert ilyen nagyokos laikusok azt mondják.
  De persze nyilvánvalóan neked van igazad hiszen te egy világot megjárt nagyutazó vagy aki persze minden egyes alkalommal betekintést nyert a háttérbe is. Elnézést, ne haragudj.
  ui. ha képes lennél használni azt a részedet melyet agynak hívnak, akkor rájönnél, hogy nem írtam "marhaságokat" és tök logikus az egész.”
 • 5. Nahááát 2010. július 10. 18:18
  „Lena007! Gondolom nem sokat utaztál még, elég nagy marhaság amit írsz. Az egyéni utazás sokkal olcsóbb. Volt szerencsém néhány helyen járni a Világban, sokszor több hetes vagy hónapos úton. Sokkal magasabb színvonalon sokkal kevesebbe került, mint azon ismerőseimnek, akik utazási irodával voltak ugyanott.”
 • 4. Lena007 2010. július 10. 17:47
  „ez nem igaz.
  egyénileg sokkal drágábban jössz ki mintha utazási irodán keresztül mennél... mivel a szállásadók és a közlekedési és egyéb vállalatok nagy kedvezményeket adnak az utazási irodáknak tekintve hogy azok nagy mennyiségben kötnek le szobákakat. Míg az egyéni utasoknak sokkal drágábban adnak ki egy-egy szobát.
  Még mindig jobban megéri utazási irodán keresztül menni, de nyilván nem ilyen neve-nincs Karya tour-ral kell utazni, hanem nagynevű, sok utat bonyolító vállalatokat kell választani... ennyi a titok.”
 • 3. Mankapunka 2010. július 10. 15:27
  „Egyértelmű!!!”
 • 2. Merneptah 2010. július 10. 14:28
  „#1Mankapunka:A legjobb egyénileg kimenni.....”
 • 1. Mankapunka 2010. július 10. 13:07
  „Én pénzemből nem mostanában gazdagodnak meg az ilyen irodák.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kövér elvállalná a házelnöki posztot

Megkezdődött a Fidesz országos választmányának ülése szombat délelőtt Budapesten, a VIII. kerületi… Tovább olvasom