Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Újabb pénzbírság-kiszabási javaslatok a házelnöktől

Novák Elődre 50 ezer, a Párbeszéd Magyarországért színeiben politizáló két országgyűlési képviselőre pedig 70 ezer forint pénzbírság kiszabását javasolja Kövér László.
A jobbikos Novák Elődre 50 ezer, két, a Párbeszéd Magyarországért (PM) színeiben politizáló független országgyűlési képviselőre - Dorosz Dávidra és Szabó Rebekára - pedig 70-70 ezer forint pénzbírság kiszabását javasolja Kövér László.

A házelnök indítványait vasárnap tették közzé a parlamenti honlapon.

Kövér László a Novák Elődöt érintő javaslatát azzal indokolta, hogy a jobbikos képviselő az Országgyűlés május 21-ei ülésén elhangzott felszólalása során kirívóan sértő kifejezést használt.

Bár a szövegből nem derül ki, hogy Novák Előd mely megszólalását ítéli sértőnek a házelnök, a hivatkozott napon a jobbikos politikusnak volt olyan kijelentése, amelyre az ülést vezető Latorcai János azonnal reagált, mondván: ha "tudatosan mondott valamit, akkor óriási probléma van". Ezt az váltotta ki, hogy Novák Előd - a képviselők kettős állampolgárságáról szóló korábbi kérdőívével kapcsolatban - azt mondta: arra egyetlen "szocialista vagy szocionista" képviselőtől sem érkezett válasz, de a kormánypártoktól sem.

Kövér László szerint Dorosz Dávid és Szabó Rebeka szintén a 21-ei ülésen tanúsított az Országgyűlés rendjét súlyosan sértő magatartást.

Azon a napon fogadta el a trafiktörvény módosítását a parlament. A szavazás után Dorosz Dávid és Szabó Rebeka egy Itt Nemzeti Dohánymaffia működik feliratú táblát vitt az ülésterem közepére. Az ülést vezető Latorcai János felhívta a figyelmüket arra, hogy magatartásuk súlyosan sérti az Országgyűlés tekintélyét, ezért szankcióval sújthatják őket.

A PM független képviselőire vonatkozó indítványában a házelnök külön kitért arra: a korábbinál magasabb összegű pénzbírság kiszabására azért tett javaslatot, mivel nem először fordult elő az ehhez hasonló, az Országgyűlés rendjét súlyosan sértő magatartás, amelynél a parlament fegyelmi intézkedést alkalmazott.

A parlament korábban összesen 235 ezer forint pénzbírságot szabott ki a PM másik két képviselőjére, mert egy Loptok, csaltok hazudtok! feliratú táblával tiltakoztak az ülésteremben a trafikpályázatok és az információszabadságról szóló törvény módosítása ellen. Karácsony Gergely és Szilágyi Péter egyébként vitatja a bírság jogalapját, a büntetést egyelőre nem is fizette be.

A parlament március végén élt először a büntetéskiszabás lehetőségével az országgyűlési törvény január 1-jei hatálybalépése óta. Akkor szintén a házelnök javaslatára a szocialista Szanyi Tibort büntették havi bruttó 394 ezer forintos tiszteletdíjának harmadára, amiért egy héttel korábban, interpellációja után középső ujját felfelé tartva beintett a Jobbik-frakciónak.

A hatályos országgyűlési törvény szerint azokkal a képviselőkkel szemben szabható ki pénzbírság, akik az Országgyűlés tekintélyét vagy valamely személyt, illetve csoportot - így különösen nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösséget - kirívóan sértő kifejezést használnak. A parlament mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke, Rubovszky György csütörtökön azt javasolta, pénzbírság kiszabása helyett a tiszteletdíját csökkentsék az Országgyűlés tekintélyét sértő kifejezést használó képviselőknek.

Olvasóink írták

  • 2. load 2013. május 27. 10:14
    „Kövér László a Nemzet Végrehajtója.”
  • 1. vienna 2013. május 26. 18:11
    „Vajon a köteles beszédért mennyit szabnának ki?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árfolyamgát: eltörölné a megszabott határidőt a Fidesz

Fidesz azt javasolja, legyen folytonos az árfolyamgátba való belépés lehetősége, vagyis bárki… Tovább olvasom