Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Új lazsálási trükkök a munkahelyen

A technológia - különösen az internet - megtévesztő rendszerekkel sietett a lazsálók segítségére.
Az amerikaiak szeretnek lazítani. Erre a következtetésre jutott a Society Of Human Resource Management, a munkaetikára felügyelő szervezet llegfrissebb felmérése, mely szerint az alkalmazottak 59 százaléka hazudott legalább egyszer a munkában eltöltött órákat illetően - 8 százalékkal több, mint az előző, a hat évvel ezelőtti felmérés szerint.

Mi változott? Az, hogy a technológia, főleg az Internet megtévesztő rendszerekkel sietett a lazsálók segítségére. Például egy olyan szoftverrel, amelyet könnyű letölteni az Internetről, 15 euróba kerül és felhasználásával hozzáférhető a saját hivatali számítógép bárhonnan. Hála ennek az egyszerű szoftvernek, órákat lehet ebédeléssel tölteni, olyan, mintha a távollevő gyakorlatilag a számítógépe előtt ülne. Az egyik felhasználó, Stuart Goghill például elmesélte a Wall Street Journalnak: hosszú ideig úgy irányította szállítási cégét, hogy Acapulcóban kaszinózott, vagy a tengerparton flörtölt, miközben elhitette klienseivel, hogy állandóan clevelandi irodájában robotol. Stuart Gilman, a washingtoni Ethics Resource Center egyik igazgatója viszont figyelmeztet: "Ha minden alkalmazott rendelkezne ilyen készülékkel, sok vállalat hamarosan csődbe jutna."

Van, aki túlbuzgósággal álcázza lustaságát. A Microsoft Outlook rendszerrel a legképtelenebb időkben, például hajnali kettőkor is lehet időre beprogramozott e-maileket küldeni. A főnök meghatódik, hogy alkalmazottja még éjszaka is dolgozik, míg az már régen az igazak álmát alussza.

A Yahoo az e-mailek ismertetésében jeleskedik. Elég hozzá egy mobiltelefon és egy kulcsszó. A programot Call Jennynek hívják és a kulcsszóra egy kellemes női hang beolvassa a számítógépre érkezett e-maileket. A lazító sürgős esetben visszatérhet munkahelyére, vagy tartózkodási helyéről hívhatja a küldőt.

Elmés dolog a Call Forwardind System is, amely a hívást téríti el egy megadott másik telefonszámra. Valaki felhívja az embert az irodában, de a hívás nem oda fut be, hanem a mobilra, az otthoni vagy a szerető telefonjára, anélkül, hogy a hívó ezt észrevenné - írta összeállításában a Corriere della Sera.

A vállalatok természetesen nem örülnek a technika eme vívmányainak. San Franciscóban például több, pénzügyekkel foglalkozó társaság szigorította meg a hivatali számítógép használatával kapcsolatos szabályokat. Elbocsátással fenyegetőznek. Az alkalmazottak alkotmányos jogaik fenyegetettségéről beszélnek...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balf: kevés volt a három gól

Tovább olvasom