Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 4°C Még több cikk.

Több mint ezer keresztféléves meghirdetésre lehet jelentkezni

November 15-ig lehet beadni a 2010. februárban induló felsőfokú képzésekre a felvételi kérelmet és a szükséges dokumentumokat. Több mint 90 intézmény, kar ezernél is több keresztféléves képzést hirdet meg idén - adta hírül a Felvételi Információs Szolgálat.
Azok jelentkezhetnek a keresztféléves képzésre, akik már rendelkeznek érettségi bizonyítvánnyal és 2010. februárban kívánják megkezdeni a tanulmányaikat. De azok előtt is nyitva áll a lehetőség, akik mesterképzést választanak, és rendelkeznek felsőfokú végzettséggel, vagy januárban befejezik be tanulmányaikat az alapszakokon.

Október 15-től 92 felsőoktatási intézmény, kar összesen 1037 lehetőséget hirdet meg. A jelentkezési határidő 2009. november 15. (Mivel munkaszüneti napra esik, 2009. november 16-ig lehet jelentkezést benyújtani). Az Oktatási Hivatal és a felsőoktatási intézmények legkésőbb 2010. január 15-én döntenek a jelentkezői kérelmekről, ekkor hozzák meg az ún. besorolási és felvételi döntést, és aznap este hozzák nyilvánosságra a ponthatárokat is.

A 2010. februárban induló képzések között az egyetemek és főiskolák 94 kizárólag költségtérítéses alapképzést és 2 hitéleti alapképzést hirdetnek meg. Ezekből 31 nappali, 51 levelező és 2 esti munkarend szerinti képzés, 10 pedig távoktatásban zajlik. A hitéleti alapképzések közül 1 nappali és 1 levelező munkarendű képzés.

Az egyetemek és főiskolák 764 (plusz 5 hitéleti) mesterképzést hirdetnek meg azok számára, akik 2010. januárban végeznek a többciklusú képzés alapképzési szakjain és tanulmányaikat azonnal folytatni akarják, illetve azok számára, akik korábban szereztek főiskolai vagy egyetemi végzettséget, szakképzettséget. A mesterképzési szakokra általában államilag támogatott és költségtérítéses formában is lehet jelentkezni. A jelentkezőket a felsőoktatási intézmények saját felvételi szabályzatukban meghatározott és a Felsőoktatási felvételi tájékoztató - 2010. februárban induló képzések című kiadványban meghirdetett felvételi pontszámítás alapján rangsorolják: figyelembe vehetik a korábbi tanulmányi eredményeiket, illetve felvételi vizsgát is tarthatnak. A csaknem 770 mesterképzésből 437 (plusz három hitéleti) nappali munkarendű, 327 (plusz 2 hitéletit) pedig részidős, esti, illetve levelező munkarendű képzést hirdetnek meg a felsőoktatási intézmények.

A felsőoktatási intézmények 2010. februárban államilag támogatott, valamint költségtérítéses formában is indítanak felsőfokú szakképzéseket. 179 lehetőség (92 levelező és 87 nappali munkarendű) közül választhatnak a jelentkezők.

A februárban induló képzésekre korlátlan számú jelentkezést lehet rangsorolva megjelölni. A felsőoktatási felvételi jelentkezési lap ingyenesen beszerezhető az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyfélszolgálatán, illetve az Oktatási Hivatal regionális igazgatóságain, valamint a felsőoktatási intézményekben.

Fontos tudni azt, hogy lehetőség van és ajánlott is elektronikusan jelentkezni a meghirdetett képzésekre. Az e-felvételi a www.felvi.hu honlapon érhető el.

A felvételi eljárási díja változatlanul 9000 forint, amely 3 jelentkezés díját foglalja magában. Ennél több jelentkezés esetén jelentkezésenként 2000 Ft kiegészítő díjat kell fizetni. A felsőoktatási intézmények saját szabályzatuk alapján kérhetnek a mesterképzésekre jelentkezőktől intézményi eljárási díjat (maximum 4000 forintot) is. Erről a felvételi tájékoztató intézményenként, karonként ad információt. A fizetendő összeg kiszámításában a Felvi.hu eljárásidíj-kalkulátora is segítséget nyújt.

A meghirdetéseket és a tudnivalókat a Felsőoktatási felvételi tájékoztató – 2010. februárban induló képzések című kiadvány foglalja össze, amely idén is felsőoktatási felvételi jelentkezési lap melléklettel jelenik meg. A kiadvány és a keresztféléves felvételi eljárásról bővebb információ a www.felvi.hu oldalon érhető el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olaszliszka: bocsánatot kért Szögi Lajos családjától az egyik vádlott

Minden szembesítés eredménytelen az ügyben szerdán. A vádlottak nyilatkozataikban többnyire egymást vádolták a bűncselekménnyel. Tovább olvasom