Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Több mint 139 ezer diák vizsgázik hétfőtől

Több mint 139 ezer diák számára kezdődnek meg az érettségi vizsgák hétfőn - mondta Hiller István szakminiszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten.

Az oktatási tárca vezetője közölte: május 3. és június 25. között 1.166 vizsgahelyszínen összesen 139.453 diák ad számot középiskolai tanulmányai során szerzett tudásáról.
A vizsgázó diákok közül 93 ezren fejezik be most tanulmányaikat, a többiek egy vagy két tárgyból előre hozott vagy megismételt érettségi vizsgát tesznek.
Az írásbeli érettségi vizsgákat május 3. és május 25. között rendezik meg. Emelt szinten a szóbeliket június 3. és június 9. között tartják, majd a középszintű szóbelik következnek június 14. és június 25. között.
A diákok összesen 485.099 vizsgát tesznek emelt és középszinten. 196 tárgyból lesz középszintű és 89 tárgyból emelt szintű érettségi vizsga.
Az oktatási tárca által az MTI-hez eljuttatott háttéranyag szerint ebben a vizsgaidőszakban is élhetnek a jelentkezők a 7 vizsgafajta mindegyikével, a megfelelő feltételek megléte esetén a rendes, az előre hozott, a szintemelő, a kiegészítő, az ismétlő, a pótló és a javító érettségi letételével. Az érettségi vizsgák mintegy 3.700 vizsgabizottság közreműködésével zajlanak majd.
A vizsgafajták közül egyre többen jelentkeznek egyes vizsgatárgyakból előre hozott érettségire. A középiskolák alacsonyabb évfolyamaira járó diákok több mint 39 ezer ilyen vizsgát tesznek le az idén tavasszal. A már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők mintegy 12 ezer kiegészítő vagy ismétlő érettségit tesznek le, és több mint 6 ezren élnek a szintemelő vizsga lehetőségével is.
Hiller István elmondta, hogy a tavalyi évhez képest átlagosan mintegy tíz százalékkal nőtt az emelt szintű érettségik száma, különösen a természettudományos tárgyakból szeretnének többen ilyen típusú vizsgát tenni.
Kifejtette: biológiából 13 százalékkal, kémiából 16 százalékkal, fizikából 9 százalékkal nőtt az emelt szinten érettségizők száma. A tárca vezetője a növekedés okát egyebek mellett abban jelölte meg, hogy például az orvosegyetemeken legalább egy tárgyból emelt szintű érettségit kérnek.
Angolból 14 százalékkal, németből 9, történelemből 12 százalékkal többen szeretnének emelt szintű vizsgát írni. A kiegészítő és ismétlő vizsgák száma összességében csaknem 30 százalékkal emelkedett tavalyhoz képest. Szintén ilyen arányban nőtt a szintemelők száma.
Hiller István elmondta, hogy az érettségi vizsgák megszervezése az intézményfenntartók feladata. Az érettségi vizsgák központi költségeire 1,350 milliárd forintot különített el az oktatási tárca. A teljes költség ezt meghaladja, az önkormányzatoknak saját költségvetésükben is kell kötelezően e célra forrásokat elkülöníteniük.

Olvasóink írták

  • 1. csibe87 2010. április 29. 08:21
    „A régi szép idők, amikor csak suliba kellett járni és nem volt semmi gondja az embernek. :):) Hiányzik! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Májustól csak kaszinóban és kártyateremben játszható póker

A szerencsejáték törvény legutóbbi módosítása értelmében póker típusú kártyajáték csak… Tovább olvasom