Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Tízmillió alatt hazánk népessége

A KSH adatai szerint június végén még 10 millió 4 ezer volt a hazai népesség. Átlagosan havonata 3260-nal csökkent a népesség az első félévben, tehát ha a tendencia nem változott július óta, már tízmillió alatt vagyunk.
Az év első felében a természetes fogyás csaknem hasonló mértékű volt, mint az elmúlt év hasonló időszakában; a nemzetközi vándorlást figyelembe véve a magyarországi népesség lélekszáma június végén 10 millió 4 ezer volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az MTI-vel.

Az előzetes adatok szerint összesen 45.128 gyermek született, ami 4,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Emellett viszont a halálozások száma 64.683 volt, ami szintén 3,2 százalékos csökkenést jelent.

A születések és halálozások száma valamennyi régióban csökkent, mértéküket tekintve azonban voltak eltérések. A legjelentősebb csökkenés a születések számában Észak-Alföldön (8,2 százalék) és Észak-Magyarországon (6,8 százalék) mutatkozott. Utóbbi régióban emellett a halálozások számának mérséklődése is a legnagyobb volt (4,4 százalék).

Mind a születések, mind a halálozások számában a nyugat-dunántúli régióban volt a legkisebb a csökkenés. Itt a születések aránya 1,1, százalékkal csökkent, de a halálozások száma is csupán 1,3 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban.

Mindezek következtében - a KSH felmérése szerint - 2010 első félévében a régiók közül Észak- és Dél-Alföldön növekedett, Közép-Magyarországon és Közép-Dunántúlon jelentősen mérséklődött a természetes fogyás mértéke, Észak-Magyarországon pedig az előző évivel közel azonos volt.
A házasságkötések száma továbbra is csökkenő tendenciát mutat. 2010 első félévében 14.423 házasságot kötöttek, amely csaknem 13 százalékkal kevesebb, mint 2009 azonos időszakában.

Forrás: KSH, Blikk.hu
Forrás: KSH, Blikk.hu

A becsésünk szerint már nem vagyunk 10 millióan

A KSH adatai szerint a népesség fogyása májusban volt a legnagyobb (3560 fő), júniusban a legalacsonyabb (2904 fő). A havi átlagos fogyás 3260 fő volt 2010 első félévében. A bevándorlók száma viszont a tavalyi átlagosan ezer főhöz képest jóval magasabb, 1600 fő körül volt az első félévben.

Ha a mutatók nem változtak számottevően július 1-je óta, és nem lett magasabb a bevándorlók száma sem, akkor valószínű, hogy augusztus második felére a lélektani 10 milliós határ alá csökkent Magyarország népessége.

A 2010. július-szeptemberi adatok becsült adatok.
A 2010. július-szeptemberi adatok becsült adatok.Olvasóink írták

69 hozzászólás
 • 69. load 2010. augusztus 27. 20:54
  „7. Csikecsike
  Ha jól olvastalak, most nem nélkülöztök, de nem is akartok a jövőben.
  Pedig a képlet az, hogy az eddigi kettőt, ezen túl három felé kellene osztani.
  Ha ezt nem vállaljátok, soha nem lesz gyereketek.”
 • 68. fortuna54 2010. augusztus 25. 17:26
  „50-es szabó.Most látom saját magad irtad a hozzászóllást.Majd valamellyik irásszakértövel lefordítatom.Te azért csak próbálgasd,tudod a jó pap is holtig tanul.”
 • 67. janika 2010. augusztus 25. 17:20
  „Nyugi bele, lesz ez még kevesebb is! Hisz kötelezettség van a NATO felé! Hulla jelölt meg van bőven! Sőt koporsó is amikor hazahozzák a pácienset katona mundérban.”
 • 66. kiscic 2010. augusztus 25. 15:01
  „Köszönöm a kedvességét. Hát, az időből talán nem futok ki, viszont vszínűleg nem fogom látni, ahogy felnőnek az unokáim... (Persze ezzel eszem ágában sincs sajnáltatni magam, mert a saját döntésem, illetve döntésünk.)”
 • 65. buggyant 2010. augusztus 25. 13:56
  „Hát kiscic, kívánom neked hogy ne szaladj ki az időből.”
 • 64. kiscic 2010. augusztus 25. 13:41
  „Buggyant: ahogy arra is van ok, hogy miért "igen".
  Mérlegre tettük a "ne" és az "igen" oldalt. Egyenlőre a "igen" nehezebbnek bizonyult, úgyhogy marad a "ne".”
 • 63. buggyant 2010. augusztus 25. 12:29
  „kiscic, mindig van ok hogy miért ne.
  én csak szóltam....
  tricse, én is szétőszülöm magam :) pedig felnőtt korúak. Ez be van kódolva.
  Mindenesetre a kétségeket értem én is, hogymiért a hezitálás, csak azt is tudom, hogy most meg sajnálom hogy miért csak kettő....”
 • 62. kicsi_lany 2010. augusztus 25. 11:48
  „55. fióka 2010.08.25. 08:18

  már szinte most is nekik dolgozunk...”
 • 61. tricse 2010. augusztus 25. 11:47
  „Ahogy kiscicnagyi mondja,a mai világban nem vállalnám be!És én még csak nem is a csóróság miatt,illetve nem az az első indok hanem a közbiztonság hiánya! Bakker én már szétőszültem magam az aggódástól! Ha nincsenek itthon a gyerekek és szirénaszót hallok már rémképek gyötörnek!Pedig 2 gyerkőc már felnőtt korú!:)”
 • 60. kiscic 2010. augusztus 25. 11:41
  „Nem hiszem, h van olyan szülő, aki megbánta volna, h gyereke lett. Legalábbis én még nem találkoztam egyel sem...
  Csak "nekiállni" nehéz a "szülőségnek", azokkal a gondokkal, amik vannak.
  Nagymamám is megmondta, h nem bánta meg, h annó gyermeket vállat. Viszont azt is mondta, h ő az én helyemben bizony nem szülne a mai világban. Imádja a gyerekeit, minket az unokáit, a dédunkokáját-szóval nem egy embergyűlölő és pláne NEM egy önző nagymamáról van szó. Csak gondolkodik, mérlegel, ahogy mi is tesszük... És arra jutott, h nem vállalná be. Most nem.
  Attól félek, h ez a "most" 5 év múlva is "most" lesz...”
 • 59. buggyant 2010. augusztus 25. 11:21
  „tricse, te megbántad hogy van gyereked? Biztos nem. Rossz nekik azt mondani hogy nincs, de nekünk is mondták meg szüleinknek is. Én is mondtam.
  én nem tudnám elképzelni nélkülük az életem, lehet hogy sokkal többre telne, de minek?
  lehet hogy csak hétvégén ettünk húst, vagy még akkor se, hát volt helyette lángos, vagy krumplifőzelék... mégsem bánom. Felelőtlen lennék? Egészséges lelkületű gyerekeim vannak, akik tudják, hogy semmi sincs csak úgy a levegőből, hát tesznek érte hogy legyen. Tudom hogy nehéz, és a jövő egyre bizonytalanabb, de hogy ezért lemondani gyerekről azt én nem értem. Persze nyilván, aki így dönt az meggondolta és szíve joga, én mégis azt hiszem hoyg hiányérzete lesz előbbutóbb.”
 • 58. tricse 2010. augusztus 25. 10:03
  „Ne akarjátok itt rábeszélni a gondolkodó embereket a gyermekvállalásra a hatalmas öröm címszóval!
  Baromi rossz érzés azt mondani a gyereknek,hogy nincs pénz nem kaphatsz ezt-azt(nem luxusra gondolok),egy cipőd van télen-nyáron,ma is csak maradékot eszünk,nem tudsz menni osztálykirándulni vagy pl.már megint nem tudunk menni nyaralni és még sorolhatnám! Hát elmondhatom,durva nagy öröm!
  Minden tiszteletem a felelősen gondolkodóké!”
 • 57. Agent 2010. augusztus 25. 08:40
  „56, megértem, vannak akik úgy gondolkodnak, hogy meglesz a gyerek, aztán majd csak lesz valahogy, majd valaki csak segít ha megszorulunk - vannak akik meg kiszámolják előre, és ha a tervezett kiadási oldal meghaladja a bevételit, akkor nem vállalják, vagy még várnak, én is ez utóbbit támogatom, egyrészt a gyerek ne szenvedjen hiányt, ne élje meg a stresszt, amelyet a hóvégi fillérezgetés okoz, illetve ne kelljen szülőkhöz, nagyszülőkhöz, hivatalhoz menni alázkodni, ha baj van.”
 • 56. kiscic 2010. augusztus 25. 08:26
  „Csabakirály: "Az elsővel az a baj, h már NEM CSAK ketten vagyunk. Ha én nem eszem este, mert nincs miből, majd vhogy eszem holnap, túlélem. De egy babának nem mondhatom, h "bocsi, majd holnap"---most ez így persze nagyon sarkalatos példa, de a lényeg, gondolom, érthető." -----> ezek szerint nem érthető.
  Próbálom újra: Lehet, h önzés, de szeretném azt érezni, h ha elmegyek a munkahelyemről, mert babát vállalok, akkor 2-3 év (ahogy éppen kormányunk gondolja...) múlva legyen hova visszajönnöm. (egyenlőre nincs, ugyanis a drága cégvezetés kerek perec kijelentette, h aki szülni megy, az nem jöhet vissza). Aztán szeretnék egy normális összeget kapni, míg otthon vagyok a gyermekkel, jelen pillanatomban egy kb 45 ezer ft lenne. (azt már csak mellékesen jegyzem meg, h ennek a háromszorosát adjuk fel csekkre) Igen, lehet, h önzés, h szeretnék egy normális életet biztosítani a gyerekemnek úgy, h lehetőleg ne azon kelljen gondolkodnom, h hármunk közül kinek vegyünk cipőt egy hónapban...

  Buggyant: tudom, h nagyon meg fogom bánni, ha nem lesz kisbabám! Ezért próbálunk mindent megtenni, h olyan otthont, hátteret biztosítsunk neki, h minél előbb lehessen.
  A testvéremnek már van, hiába nem az enyém, semmihez sem fogható érzés, mikor átölel egy kisgyerek!!!! (persze azt sem tudnám semmihez hasonlítani, mikor a szívrohamot ráhozza az emberre egy-egy mozdulatával :D)”
 • 55. fióka 2010. augusztus 25. 08:18
  „54. suellen 2010.08.25. 07:54-->nem kell őket félteni inkább magunkat ma az országban közel 2MILLIÓ cigány van még 20 év és te dolgozol nekik:)”
 • 54. suellen 2010. augusztus 25. 07:54
  „Pedig a szegényy, kirekeszett roma testvéreink mindent megtesznek h megállítsák a lakosság drámai fogyásást ...Belegondolni is bozrasztó h mi lenne nélkülük :D”
 • 53. buggyant 2010. augusztus 25. 06:00
  „Ha annak idején osztottam, szoroztam volna, nem vállaltunk volna gyereket. Szegényebb lenne az életem. Üres. Nagyon nehéz két egyetemista mellett kijönni a fizetésből, az eddigi út is tele volt lemondással, de ha újból kezdeném, most sem tennék másképpen. Csak azt sajnálom, hogy csak kettő van. Kiscic, szerintem bánni fogod, ha elmulasztod. Annyi örömet tud adni egy gyerek, hogy az ember szívesen lemond sokmindenről ezért. Mindigis átlagfizetésünk volt, a szülőknek nem volt lehetőségük segíteni, mégis megvagyunk, jól vagyunk, a gyerekek hamarosan saját lábra állnak. Nem szabad elmulasztani. Szerintem.”
 • 52. CsabaKiraly 2010. augusztus 25. 04:54
  „xD,ha lenne gyerked, nehez lenne kesobb megmagyarazni neki miert nem jartal tovabb iskolaba, Meg vagyok gyozodve, hogy a bulizas miatt hagytad abba es a gyereked ha megis lenne biztos szegyelne rad mutatni, hogy "Ime az apam". Legtobb ember sajat hibaja ha nem marad iskolaba egy jobb elet remenyebe.”
 • 51. CsabaKiraly 2010. augusztus 25. 04:45
  „kiscic, nehogy mar azt probald elhitetni velunk, hogy ures gyomorral mesz agyba. Nalunk 6 gyerek volt es Anyam egyedul nevelt fel minket, kozben 3 muszakban heti 6 napot dolgozott, DE SOHA nem mentunk ures gyomorral agyba. Te egyszeruen ONZO vagy es nem akarod megosztani egy kisgyermekkel amid van. Lecci ne beszelj felkre, ONZOSEG es kesz.”
 • 50. szabo1936 2010. augusztus 25. 01:23
  „Ha a szatok helyet mast hasznalatok akor sokal tob gyerek szuletne.”
69 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brutálisan végezetek 16 éves társukkal Hajdúnánáson

16 éves áldozatuk nyakát elvágták, majd markolatig szúrták a 20 centis konyhakést a hátába. Tovább olvasom