Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Tizenkilenc év alatt „kinQtte magát” a Krúdy

KinQtte az iskola épületét a gyQri Krúdy-középiskola, amely a helyhiány miatt évek óta kénytelen a szomszédos általános iskola tantermeit használni. Az igazgató szerint legfeljebb egy évig húzható még a megoldás.
A 19 éve félezer diákkal indult középiskolában ma 1300 diák tanul, szeptembertQl 1400-an lesznek. Nem csoda hát, hogy a marcalvárosi iskolaépület – amelyben a pedagógusok emlékei szerint kezdetben még bújócskázhattak is a diákok, annyira tágas volt – egyre szqkösebbnek bizonyul. A diákok kénytelenek több mint nyolc éve a szomszédos Marcalvárosi Közoktatási Központ osztálytermeit is használni; a helyzet ott tart, hogy ma már egy egész emeletet foglalnak el a krúdysok az általános iskolában, s a teljes 9. évfolyam ide szorult. Az igazgató szerint azonban ma már ez sem elég.
– SzeptembertQl egy újabb emeletre lenne szükségünk, úgy néz ki azonban, hogy az általános iskola csak egy fél emeletet tud a rendelkezésünkre bocsátani. Attól nem félek, hogy nem sikerül megegyeznünk – még több, még feszesebb szervezéssel biztosan kitalálunk valamit –, de egyre nehezebb összehangolni a két iskola igényeit – mondta Nagy Attila. Nehezíti a helyzetet, hogy a szakiskolai képzés két évvel ezelQtt az addigi négyrQl öt évre bQvült, ami plusz két osztályt jelent az iskolának; így összesen negyven osztály elhelyezésérQl kell gondoskodni. KézenfekvQ a kérdés: miért vesznek fel mind több diákot, ha egyre nehezebben tudják elhelyezni Qket, az igazgató azonban nem akar gátat szabni a fejlQdésnek, sem szembemenni a „közakarattal”.
Az iskolára szükség van, mondja, s ehhez kell igazítani a körülményeket, nem pedig fordítva.
A Krúdy-iskola problémája nem ismeretlen a döntéshozók körében, hiszen a város tavaly nyáron elfogadott, 2006–2012-re szóló, középtávú közoktatási fejlesztési tervében is szerepel. Akárcsak a lehetséges megoldás: e szerint összevonnák a folyamatosan fejlQdQ Krúdy-középiskolát és az egyre csökkenQ gyereklétszámmal küzdQ Marcalvárosi Közoktatási Központot. (Utóbbiba 255 diákkal jár kevesebb most, mint tizenegy éve.) Nagy Attila szerint hiába szerepel a probléma a tervben, ilyen mértékq fejlQdésre senki nem számított, s már nem lehet sokáig halogatni a megoldást, ehhez azonban – az egyes intézmények gondjainak elszigetelt megoldása helyett – egységes városi koncepcióra van szükség.
Mint azt Borkai Zsolt polgármester február 12-én a városi érdekegyeztetQ fórumon kijelentette, dolgoznak a gyQri oktatási intézmények racionalizálásán. Információink szerint hamarosan megkezdQdik a város teljes oktatási rendszerének átvilágítása: egyenként megvizsgálják az összes intézményt, azok kihasználtságát, profilját, feladatait. Az eredmény várhatóan három hónap múlva születik meg, s annak tükrében próbálnak megoldást találni az egyes iskolák gondjaira.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres főpróba az EB előtt

sportlövészet

A Szlovákiában rendezett nagydíjon, mely a március közepén kezdődő… Tovább olvasom