Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Tízből nyolc keresztféléves bejutott

A keresztféléves képzésre jelentkezők 80 százaléka sikeresen felvételizett az általa megcélzott képzésre. A felvettek többsége mesterképzésen kezdhette meg tanulmányait.
A legtöbb hallgató a gazdaságtudományok és a műszaki képzési területre nyert felvételt, így az ezekhez kapcsolódó karok fogadhatták a legtöbb elsőévest idén.
A 2011-es keresztféléves felvételi során a 7,5 ezer jelentkezőből összesen csaknem hatezer került be a felsőoktatásba. A felvétel nyert diákok 70 százaléka mesterképzésen kezdte meg tanulmányait, a felvettek 16 százaléka felsőfokú szakképzésre, és további 14 százaléka alapképzésre iratkozhatott be.

A 2011 februárjában induló képzésekre a férfiak és a nők bejutási aránya azonos volt. A magasabb női jelentkezői létszám miatt a felvételt nyert diákok többsége, 54 százaléka a szebbik nem képviselői közül került ki. Az alap- és mesterképzésekre a nők és a férfiak szinte fele-fele arányban kerültek be, míg a felsőfokú szakképzések esetében egyértelmű női többség van az elsőévesek között, hiszen tízből hét diák nő.

A legnagyobb arányban a 21-25 éves korosztály nyert felvételt, a mesterképzések esetében ők teszik ki az elsőévesek majdnem 70 százalékát. A felsőfokú szakképzéseknél is igen meghatározó arányban kerültek be a 20-as éveik elején járó fiatalok, a felvettek megközelítőleg felét adják. A legfiatalabb korosztály - az 1991-ben, vagy ezután születettek -kis számban kezdhetik el tanulmányaikat ez év februárjában; a felsőfokú szakképzésekre felvett hallgatók között nyolc, az alapképzéseken pedig mindössze négy százalékos arányban vannak jelen.

A legtöbb hallgató a gazdaságtudományok és a műszaki képzési területre nyert felvételt, ebből fakadóan elsősorban ezen a két területen képző karok fogadták a legtöbb elsőévest; közülük is kiemelkedik a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi, a Károly Róbert Főiskola Gazdaság- és Társadalomtudományi, illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai kara. A képzési területek közül az átlagosnál többen nyertek felvételt az agrár, a pedagógiai, az informatikai, illetve a társadalomtudományi területre is.

A felsőfokú szakképzések közül a titkárságvezető, a csecsemő- és kisgyermek gondozói képzéseken kezdhették meg legtöbben tanulmányaikat, de a gyakorlati oktatói, a reklámszervező szakmenedzseri és a számviteli szakügyintézői képzésekre is sokan kerültek be. A felsőfokú szakképzésbe felvételt nyert diákok jelentős része, 44 százaléka a Károly Róbert Főiskola képzésein tanulhatnak.

Az alapképzéseken a gazdálkodás és menedzsment, illetve a bölcsészképzések között egyre népszerűbb andragógia szakra vették fel a legtöbb hallgatót, de a kommunikáció és médiatudomány szakra is sokan kerültek be. Ezen a képzési szinten a Zsigmond Király Főiskolára, illetve a Kodolányi János Főiskolára iratkozhatott be a legtöbb új hallgató. A mesterképzések közül a tanári szakokon fogadták a legtöbb diákot 2011 februárjában, de sokan kezdhették el tanulmányaikat vezetés és szervezés és marketing szakon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kell félni a radioaktív szennyeződéstől!

Még Koreáig sem jut el ártalmas mennyiségű rádioaktív szennyeződés, ezért indokolatlan a magyarok… Tovább olvasom