Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Télen az Alacsony-Tátrában

Az Alacsony-Tátra neve csalóka, hiszen jó háromszor olyan magas hegységről van szó, mint a Bakony.

Kattintson a képre!
Elnevezésekor nyilván nagyobb testvére – a Magas-Tátra – volt a mérce, és így süthették rá az „alacsony" jelzőt. Bár a kelet–nyugat irányú vonulat több csúcsa is meghaladja a 2000 métert, a meredek sziklafalak helyett itt viszonylag szelíd, barátságos hegyoldalakat, havasi réteket találunk. (Többek között ezért is van ezen a környéken olyan sok népszerű sípálya.)

Januárban az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsát, a 2043 méteres Gyömbért vettük célba. A túra nem igazán hosszú és nem is túl nehéz, de aki tél derekán vág neki, annak fel kell készülni a rendkívül hideg szélre és a mély hóra. Déli irányból közelítettük meg a hegyet. A túra kiindulópontja Trangoska, egy mindössze néhány házból álló idegenforgalmi település 1120 méterrel a tenger szintje felett. Idáig már csak hólánc segítségével sikerült feljutnunk, úgyhogy ezt senki ne felejtse el, aki télen jár arra. Az ösvény eleinte lankásan kanyarog a sűrű fenyvesekben, de ahogy az erdőt felváltja a törpefenyő, úgy egyre meredekebbé válik a hegyoldal is. 1700 méter körüli magasságban aztán minden növényzet eltűnik, és hirtelen egy laposabb részre érkezünk. Itt áll a Gyömbér menedékház csodaszép kilátással a környék havas csúcsaira. Mivel az erdőket már magunk mögött hagytuk, itt teljes erejével hordja a havat a fagyos szél. Jólesik hát egy forró leves a hangulatos, bár néha kissé zsúfolt vendéglőben. Aki tovább szeretne időzni, persze szállást is kérhet, de azt érdemes előre lefoglalni.

A Gyömbér csúcsa innen még nem látszik, de amint a ház fölötti kaptatón feljutunk, mindjárt előbukkan a zúzmarás csúcskereszt. Az odáig vezető utolsó szakasz már egészen lankás, itt le-lekukkantunk a hegy meredek északi oldalára, csak a hópárkányokkal kell nagyon vigyázni. Szerencsénk van az idővel: északon egy karnyújtásnyira látszanak a Magas-Tátra csipkés láncai, nyugaton pedig a Fátra bércei. A mélyebben fekvő völgyeket vastag felhőréteg borítja, de itt fenn gyönyörűen ragyog a nap, szikrázik a hó. Igazi csúcsélmény! Hirtelen nem is kívánkozunk vissza a lenti ködbe, de tíz perc álldogálás után vacogni kezdünk a dermesztő hidegben, úgyhogy nem időzünk tovább. Lefelé persze sokkal gyorsabban haladunk. Nagyokat lépünk, és még csúszkálunk is egy kicsit a meredekebb részeken, így másfél óra múlva már a parkolóban rázzuk le magunkról a sok havat.

Nekünk nagyon jól sikerült a túra. Kívánom, hogy mindenki legalább ilyen jó élményekkel térjen haza a Gyömbérről!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adventi bazár

Győr. Ma délelőtt 9 órától délig hagyományos adventi bazárt rendeznek a Péterfy Sándor Evangélikus… Tovább olvasom