Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Távozik a rendészeti miniszter is

A rendészeti miniszter, az országos és a budapesti rendőrfőkapitány, valamint a Rendészeti Biztonsági Szolgálat vezetője is távozik posztjáról a hónap végén. Gyurcsány Ferenc szerint a menesztések oka a közbizalom helyreállítása.
Gyurcsány Ferenc kormányfő délre kérette magához a rendőrségi vezetőket, majd a találkozó után bejelentette: elfogadta Petrétei József miniszter lemondását, és felmentette Bene László országos főkapitányt, akit utasított Gergényi Péter budapesti főkapitány felmentésére. A kormányfő közölte: távozik posztjáról Dobozi József, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat vezetője is.

Gyurcsány Ferenc szombaton azt mondta: a rendőrségbe vetett közbizalom helyreállítása érdekében az elmúlt időszak botrányai után a főrendőröknek menniük kell. Az ellenzék a rendészeti miniszter és a Rendészeti Biztonsági Szolgálat vezetőjének menesztését is követelte.

A kormányfő a felmentéseket azzal indokolta, hogy a személyi kérdések útjában állnak a közbizalom helyreállításának. Elmondta: lehetőség szerint a felmentések határnapjáig javaslatot tesznek arra, kik töltsék be a posztokat. Az irányítás, a működés, a szabályozás tekintetében lehetnek változások, de ez a minisztérium kompetenciáját, felelősségét nem érinti - fejtette ki Gyurcsány Ferenc. Kijelentette: a személyi döntéseken kívül szabályozási és szervezeti kérdésekhez is hozzá kell nyúlni. Hozzáfűzte: a kormánynak, lehetőség szerint a legrövidebb időn belül, lesz javaslata olyan új intézkedésre, szabályozásra, amely biztosítja, hogy a rendőrség szakszerűségével és megbízhatóságával hívja fel magára a figyelmet.

A miniszterelnök azt mondta: ezek a döntések nem egy konkrét ügy miatt születtek. Úgy fogalmazott: "Az események együttesen, egy időben, konkrét egyedi tartalmuk és azok végső jogi megítélésétől függetlenül alkalmasakká váltak arra, hogy a korábban csak politikai természetű vita (...) általános társadalmi vitává (váljon) és társadalmi közbizalom-gyengüléshez vezessen".(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi legek Szeged legjeiről

Értékeit ünnepli Szeged május 21-én, a város napján. Ebből az alkalomból az élet legkülönbözőbb… Tovább olvasom