Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Tarlós: meg fogunk egyezni az Alstommal

Az Alstommal meg fogunk egyezni - jelentette ki Tarlós István főpolgármester a HírTV Kontraszt című műsorában vasárnap este.

A főpolgármester szavai szerint "borzasztó" az a szerződés, amit az előző városvezetés kötött az Alstommal. Beszámolt ugyanakkor arról, hogy a hétvégén volt egy konzultáció a kormány képviselőivel a miniszterelnök jelenlétében és "kétség kívül azt igazolják a számítások, hogy nagyobb kockázat folytatni egy pereskedést, semmint megegyezni, de a tárgyalóasztalnál azt hiszem, határozottnak kell lenni". Jelezte: ha az Alstom kijavítja a metrókocsik hibáját és olyan minőségű szerelvényeket szállít, amelyek megkapják a szakhatósági engedélyt, "akkor de facto nem fogunk veszíteni" a szerződésen.

Az Alstommal 2006. május 30-án kötöttek szerződést a 2-es és 4-es metró szerelvényeinek gyártására és leszállítására. E szerint az Alstom 22 szerelvényt gyárt a 2-es metróra 150 millió euróért és 15+7 automata szerelvényt a 4-es vonalra 114 millió euróért. Az NKH október 18-án utasította el a szerelvények végleges típusengedélyének kiadását, mert nem látta bizonyítottnak, hogy a Metropolis fékjei ugyanolyan biztonságosak lennének, mintha a magyar vasúti járműszabályzat szerint gyártották volna le.

A BKV a gyártónak már átutalt ötven százalék előleget, mintegy 30 milliárd forintot, miközben az Alstom csak tízszázalékos kötbérköveteléssel élhetett. Az előlegre, illetve a jóteljesítésre vonatkozó bankgaranciát a BKV már lehívta és bejelentette kötbérigényét. Ehhez azonban a BKV nem fér hozzá, mivel az Alstom egy francia bíróságon keresetet nyújtott be, mert szerinte a szerződés felbontása nem volt jogszerű, így a garanciák lehívása sem lehet az.

Olvasóink írták

  • 1. miracle 2010. december 19. 21:52
    „Ez Magyarország.
    4 évvel a szerződés után döntenek a fékekről. Ráadásul negatívan, annak ellenére, hogy fél Európának jók ezek a fékek, nekünk nem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képviselőt választottak Edelényben

Önkormányzati képviselőt választottak a Borsod megyei Edelény 4-es számú választókerületében… Tovább olvasom