Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 19°C Még több cikk.

Tanévkezdés új törvényekkel: tanulószerződés 15 éveseknek?

Több ponton is változik a közoktatási törvény a most induló tanévben, így a jövőben lehetővé válik, hogy a szakiskolában tanulók az általános iskola után bekapcsolódjanak a szakképzésbe, létre lehet hozni egységes óvoda-bölcsődét, s módosulnak a finanszírozási paraméterek is.

A változások értelmében a szakiskola 9-10. évfolyamán a kötelező órák legfeljebb 50 százalékában pályaorientáció, gyakorlati oktatás, szakmai alapozó elméleti és gyakorlati oktatás folyik, valamint az Országos Képzési Jegyzék szerint elméleti és szakmacsoportos alapozó oktatás történhet.

A törvény szerint a jövőben tanulószerződést az a tanuló köthet, aki betöltötte a 15. életévét és - a felzárkóztató oktatás kivételével - a 9. évfolyamot eredményesen teljesítette. A 16 éven aluli diák tanulószerződésének érvényességéhez, a szerződés megkötéséhez szükséges a tanuló törvényes képviselőjének a hozzájárulása is.

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.


A közoktatásról szóló törvény szerint eddig óvoda és bölcsőde egy intézményben történő működtetésére csak szervezeti és szakmai tekintetben önálló intézményegységek létrehozásával kerülhetett sor. A 2009. nevelési évtől kezdve lehetőség nyílik egységes óvoda-bölcsőde létrehozására is. Ilyen intézmény ott létesíthető, ahol a bölcsődei nevelés ellátása nem kötelező, tehát a lakosságszám tízezernél alacsonyabb, elégséges gyermeklétszám hiányában önálló bölcsődei gyermekcsoport nem alakítható ki, s az óvodai nevelés igénybevételére jogosult gyerekekből sem alakítható ki olyan óvodai csoport, amelynek létszáma eléri a húszat.

Az egységes óvoda-bölcsődében csak egy gyermekcsoport alakítható ki, amelyben a létszám nem haladhatja meg a húszat, ebből a 3 év alatti gyermekek száma nem lehet több ötnél.

A 2009. évi költségvetési törvény alapján a közoktatás finanszírozásában a teljesítménymutató fajlagos összege szeptember 1-jével a korábbi 2.550.000 forintról 2.540.000 forintra csökken.

Az új tanévtől szigorúbb oktatásszervezési feltételek vonatkoznak az óvodákra, az általános iskolák 1-2. és 5-6. évfolyama mellett a 3. és a 7. évfolyamra, a középfokú iskolákban a 9-10. mellett a 11. évfolyamra, az iskolaotthonos oktatásban az 1-2. mellett a 3. évfolyamra is.

A támogatási rendszerben 2007. szeptember 1-jétől él a tanévenkénti finanszírozás, illetve az óvodai neveléshez, az iskolai oktatáshoz, a szakképzés elméleti képzéséhez az ágazati törvényben meghatározott oktatásszervezési paraméterek szerint számított teljesítménymutató után jár normatív támogatás. A teljesítménymutató meghatározásánál az óvodai csoportokra, az iskolai évfolyamcsoportokra meghatározott átlaglétszám, az óvodai nevelési, iskolai tanítási és egyéb foglalkoztatási időkeret, a pedagógusok heti kötelező óraszáma vehető figyelembe.
Tavaly szeptember 1-jével e teljesítménymutató alapú finanszírozás kiterjedt az alapfokú művészetoktatásra, a kollégiumi nevelésre, a napközis vagy tanulószobai foglalkozásra, továbbá az iskolaotthonos nevelésre, oktatásra.

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.


A bejáró tanulók után igénybe vehető támogatás esetében pontosították, kit lehet bejárónak tekinteni. A többcélú kistérségi társulás fenntartásában működő egységes iskola 9-13. évfolyamára bejáró tanulók után az idei 40 ezer forint/fő/évhez képest szeptember elejével 100 ezer forintra nő a támogatás.

A kistelepülési tagintézményi támogatásnál új feltétel, hogy a foglalkozásokat, tanítási órákat a közoktatásról szóló törvényben meghatározott végzettséggel és szakképzettséggel rendelkező pedagógusok tartsák meg.

A közoktatási intézmény részben vagy egészben történő megszűnésekor a fenntartó köteles statisztikai célú tájékoztatást adni feladatellátási helyenkénti, alaptevékenységenkénti, valamint pedagógusi, a nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítő alkalmazotti munkakörben foglalkoztatottak szerinti bontásban arról, hány álláshelyet szüntettek meg és milyen jogcím alapján.

Új szabályként jelenik meg az a passzus, amely nyomatékosítja a meglévő szabályt: a közoktatási intézmény vezetője gyakorolja a munkáltatói jogokat az intézmény összes alkalmazottja felett.

Olvasóink írták

 • 13. tricse 2009. augusztus 18. 17:19
  „Kölcsönzött könyv és jó állapotban visszaadni? Ma hoztam haza a fiam vadiúj könyveit potom 17ezerért és az énekkönyvet lapozva már most majdnem a kezembe maradtak a lapok! Arról nem is beszélve,hogy nézem az egyik könyvet,csupa fényes papírlap és ahogy dohogok magamban megszólal a fiam,hogy ha rásüt a nap vagy a lámpafény rávilágít nem is lehet látni! Na bakker ez király!
  Ingyenesség rászorultsági alapon? Na figyi,már nem először néznek szó szerint hülyének,hogy nem hazudom magam egyedülállónak. Hivatalos intézményben kaptam olyan tanácsot,hogy hazudjak! Gusztustalan!”
 • 12. Csetneky 2009. augusztus 18. 16:38
  „A BKV-s végkielégítéseknek és az ingyentankönyvnek csupán annyi köze van egymáshoz, hogy ugyanaz a korrupt, országromboló bagázs intézi, ugyanúgy. A végkielégítés a haveroknak jár, az ingyentankönyv pedig annak - tisztelet az igen ritka kivételnek - aki valamilyen csalással igazolja a jogosultságát. Az én két gyermekem idei tankönyve a kiírás szerint több, mint 50 ezer forint - amit természetesen én fizetek - a nagyobbik fiam osztálytársa pedig ingyen tankönyvet kap. Közben akkor házban laknak, hogy térkép nélkül eltévednének benne. Akkor ez hogyan van? Szocialista igazságosság? Aki minimálbérre bejelentett, külföldön vagy feketén dolgozó, az mind "jogosult". Pont úgy, mint a haverok a végkielégítésre.”
 • 11. Ms.Wolf 2009. augusztus 18. 16:27
  „MTT!
  Szakmunkásból annyi van, mint a sár!
  Csak duma, hogy nincs! Médiás maszlag!
  Igen, sokan mennek egyetemre, de több mint fele kibukik ám, és azokból is szakmunkás lesz, csak érettségivel.
  Nincs kevés, csak max kihúznak külföldre, ami érthető.
  Európai viszonylatban nálunk van a legkevesebb diplomás.
  Oktatás, egészségügy.... mindegy mit kezdenek velük, ennél rosszabb már nem lehet.
  Szebb jövőt!”
 • 10. pancser 2009. augusztus 18. 16:25
  „Egyelőre a magyar oktatásai rendszerből százezrével kerülnek ki írni olvasni nem tudó gyerekek, "hála" az elmúlt nyolc évnek. A festő nem tudja majd elolvasni a használati utasítást és nem tud írni? A bajok nagyok, az oktatási szakirányításban meg sokan vannak. A kétharmaduk felesleges, tanítsanak, bár kétlem, hogy megy nekik!”
 • 9. RickCartman 2009. augusztus 18. 16:19
  „8.-hoz, nem olvastad el figyelmesen sem a hírt, sem a hozzászólást, nem fogyatékkal élőkről írtam...magamagadat minősíted, a tények ne zavarjanak!”
 • 8. NemeszteleN 2009. augusztus 18. 15:07
  „Vannak ingyen tankönyvek, pölö a szellemi fogyatékosoknak, ők kaptak legelőször , amikor erről törvényt módosítottak. Én helyeslem, hisz ők a jövő nemzedék, akik el fogják tartani ezt az országot, szükségük van az ingyen tankönyvekre...csőd.”
 • 7. MTT 2009. augusztus 18. 14:40
  „2.-hozzászóláshoz: de még mekkora ostobaság volt, most már rájönnek, de talán még nem késő. Szakmunkásból egyre kevesebb van. Hova lettek Győr Szakmunkásképző Intézetei?!”
 • 6. RickCartman 2009. augusztus 18. 13:53
  „3-4-hez :ingyentankönyv létezik mindenkinek, két formában is: 1.)igényelni kell az iskolában(jövedelemigazolással),illetve 2.) bárki jövedelemtől függetlenül kölcsönözheti az iskolai könyvtárból a neki járó évfolyam teljes könyvcsomagát, ez is ingyen van.Természetesen jó állapotban vissza kell adnia év végén ugyanúgy, mint más könyvtári könyvek esetében szokás.(A munkafüzeteket lehet használni úgy is, hogy a megoldásokat külön lapon készíti el a tanuló)
  Bevált, és sokak által használt mód ez, atlaszok, szótárak, nyelvkönyvek, szöveggyűjtemények, feladatgyűjtemények, példatárak esetén csaknem mindenki igénybe veszi.A békávés, mávos,(no meg a volános) milliárdokhoz pedig ennek valóban semmi köze.”
 • 5. tricse 2009. augusztus 18. 13:42
  „1.rászorultsági jogosultság ellenőrizhetetlen--nézz körül gyakran hol kötnek ki a segélyezési pénzek--kocsma,játékgép,uzsorás.....stb.---és akkor a monoki polgármester ötletét hurcibálják?

  2.nincs köze van köze--a krízisalapot akartam írni,nem is a BKV-s mutyit,de mindegy

  3.kommunistán hangzik? hát akkor én kommunista vagyok,elfér a többi jelzőm között,de nálam akkor is ingyen kajázna az összes gyerek,akár bankvezír,akár segédmunkás az apja”
 • 4. bettyna 2009. augusztus 18. 13:32
  „tricse, nemn legyél demagóg, az óvodai étkeztetésnek nincs köze a bkv-s és mávos milliárdokhoz... én is ki vagyok akadva, egy cég milliárdját költsék csak a cégre... ingyentankönyv mindenkinek, az meg kicsit kommunistán hangzik, sajna ez nem lehetséges, de legyen mindenkinek megfizethető és legyen a rászorulóknak ingyen. kicsit korrektebbül hangzik így.”
 • 3. tricse 2009. augusztus 18. 12:02
  „Talán nem ilyen törvényeken kellett volna agyalni,hanem azon,hogy ingyen legyen a tankönyv mindenkinek,valamint tízórai és ingyenebéd is kijönne a BKV-nál elosztogatott milliárdokból!”
 • 2. Goldmund 2009. augusztus 18. 08:47
  „"a jövőben lehetővé válik, hogy a szakiskolában tanulók az általános iskola után bekapcsolódjanak a szakképzésbe"
  Végre rájöttek, hogy a szakmunkásképzők szétverése ostobaság volt.”
 • 1. janika 2009. augusztus 18. 08:19
  „Röghöz kötés? Már serdülő korban jóformán rabosítják a fiatalokat? Vannak szakmák ahol a tanulókat ép úgy foglalkoztatják mint a segédmunkásokat szinte borravalói fizetésért! De mi van az olyan vezetőkkel akiknek "nemáll módjában" a dolgozó munkabeosztását úgy rendezni, hogy a gyermekeit a szülő el tudja reggel és délután látni és vinni-hozni a bölcsődébe vagy az oviba,iskolába? A nemáll módjába idézést agy állami cég igazgatója írta egyik kismamának aki vissza akart menni dolgozni az eredeti munkahelyére! De ott reggel hattól este hatig tartott a munkaidő évtizedek óta. Viszont a nyugdíjasok reggel és este szívesen beugrottak volna osztott műszakra a kismamák helyett a fizikai állományba is .”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Dunába fulladt egy férfi - feltehetően ittas volt

Belefulladt egy férfi a Dunába Budapesten, a Népszigetnél - tájékoztatta a Budapesti… Tovább olvasom