Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

T. Ház - Fidesz-csomag: kisebb parlament, családi pótlék

Navracsics Tibor szerint régi adósság a kisebb, kétszáz fős parlament.

Benyújtotta a Fidesz-KDNP a családi pótlék kifizetésével kapcsolatos törvénymódosítási javaslatát hétfőn a parlamentnek. Az indítvány szerint az új tanévtől ha egy tanköteles korú gyermek egy tanévben ötven tanórát igazolatlanul hiányzik, akkor őt a jegyzőnek védelembe kell vennie, és el kell rendelnie, hogy a gyermek után járó családi pótlékot hat hónapig természetben nyújtsák.

A fideszes Kósa Lajos és a KDNP-s Soltész Miklós által jegyzett javaslat két részre bontja a családi pótlékot: a nevelési ellátásra, amely a tankötelezettségig folyósítható, valamint az iskoláztatási támogatásra, amely a tankötelezettség teljes időtartamára jár, de legfeljebb annak a tanévnek az utolsó napjáig, amelyben - a közoktatási intézményben tanuló - gyermek betölti huszadik életévét.

A legfontosabb változás, hogy az iskolába járáshoz kötné a Fidesz-KDNP a családi pótlék kifizetését. A javaslat szerint először csak figyelmeztetnék a szülőt: ha a gyermek egy adott tanévben tíz tanóráról igazolatlanul hiányzik, a jegyző gyámhatóságként eljárva felhívja a szülő figyelmét a lehetséges jogkövetkezményekre.

Ha pedig már 50 órát hiányzott igazolatlanul a gyermek az iskolából, a jegyző elrendeli a gyermek védelembe vételét és azt, hogy az iskoláztatási támogatás teljes összegét a döntést követő második hónap első napjától kezdődően fél évig természetben nyújtsák. Ha továbbra is igazolatlanul hiányzik a tanuló, ezt az intézkedést újra és újra meg kell hozni.

A jegyzőnek emellett - a szülők véleményének figyelembevételével - pénzfelhasználási tervet kell készítenie, ki kell rendelnie egy eseti gondnokot, a támogatás összegét pedig egy, a kincstárban megnyitott családtámogatási folyószámlára kell utalnia. Azért, hogy ezen összeget a gyermek szükségleteire használja fel a család, a gondnok felel.
A törvény 2010. augusztus 30-án lépne hatályba.

Fidesz-csomag: kisebb parlament

Megtartaná a vegyes választási rendszert a Fidesz-KDNP, de megszüntetné a területi listákat, helyettük a pártok országos listáira szavazhatnának a választópolgárok. A frakciószövetség képviselőinek hétfőn az Országgyűléshez benyújtott előterjesztése szerint megmaradnának a kompenzációs mandátumok és megváltoztatnák az egyéni kerületek kialakításának szabályait. A kormánypártok több mint egy évet szánnak az új, kisebb parlament eléréséhez szükséges új választójogi szisztéma előkészítésére.

A választójogi törvénynek a képviselők számának csökkentéséhez szükséges módosításáról szóló javaslattal párhuzamosan a Fidesz-KDNP egy határozati javaslatot is beterjesztett, amelyben indítványozza, hogy jöjjön létre az alkotmányügyi bizottságon belül egy, a választójogi reform előkészítését végző paritásos albizottság, amely legkésőbb 2011. június 30-ig törvényjavaslatot készít az új választási szabályokról. Ezt az alkotmányügyi bizottság társadalmi vitát követően legkésőbb 2011. december 31-ig az Országgyűlés elé terjesztené.

Kósa Lajos ügyvezető alelnök vasárnap azt mondta: ha a bizottságnak nem sikerül megegyezésre jutnia, akkor arról a változtatásról fog tárgyalni a parlament, amelyet a Fidesz indítványoz.

A Fidesz-KDNP saját, a kisebb parlamentre vonatkozó törvényjavaslatát is előterjesztette. E szerint összesen 198 fős lenne az Országgyűlés, ehhez adódna még hozzá a 13 kisebbségi mandátum.

A kormánypártok által indítványozott választójogi szabályok szerint 90 képviselőt választanának egyéni kerültben, 78-at országos listán, 30 mandátumot pedig a töredékszavazatok alapján kompenzációs alapon osztatnának ki.

A törvényjavaslat indoklása szerint e szisztémával is megmaradna a mai arány, amely szerint a képviselők 45 százalékát egyéni kerületben, 40 százalékát területi listán, 15 százalékát pedig kompenzációs (országos) listán választanak meg. De megszűnne a területi lista, helyét az országos lista venné át, "kompenzációs mandátumot a pártok által megnevezett, mandátumot még nem szerzett jelöltjeik" szereznék meg.
Országos listát az a párt állíthatna, amely legalább 23 egyéni választókerületben állított jelöltet.

Megmaradna a két szavazat: egyéni jelöltre és listára lehetne voksolni, megtartanák az 5 százalékos érvényességi küszöböt és azt is, hogy a jelöléshez legalább 750 választópolgár ajánlása szükséges.
A Fidesz-KDNP áttérne viszont a relatív többségi választásra és második fordulóra kivételes esetben kerülne sor: az első választási fordulóban az a jelölt lehetne képviselő, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapja, feltéve, hogy a választókerület választópolgárainak több mint fele szavazott.

Ha az első fordulóban nem voksolt a választókerület választópolgárainak több mint fele, akkor második fordulót tartanak, amelyben az a jelölt lesz képviselő, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta. Ehhez szükséges, hogy a helyi választók több mint egynegyede szavazzon.

Megváltozatnák az egyéni választókerületek kialakításának szabályait. E szerint a fővárosban kettő vagy több kerületi önkormányzat területére is kiterjedhetne a választókörzet. A fővárosi kerületet és megyei jogú várost két vagy több egyéni választókerületre is lehetne osztani, egyéni választókerület székhelyét lehetőség szerint városa kell tenni.

Az Országgyűlés hétfőn kezdi annak az alkotmánymódosítási javaslatnak a vitáját, amely kétszázban maximálná az országgyűlési képviselők számát. A nemzeti és etnikai kisebbségek képviseletére további, legfeljebb tizenhárom országgyűlési képviselő lenne választható.

Fidesz-csomag: kisebb parlament

Akár 20 százalékkal is csökkentheti a miniszterelnök a jövőben a miniszterek fizetését, miután a Fidesz és a KDNP új változatban nyújtotta be hétfőn a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvényjavaslatot.
Az előterjesztés szövegébe bekerült az a mondat, miszerint "a miniszter alapilletményét a miniszterelnök át nem ruházható hatáskörében legfeljebb 20 százalékkal csökkentheti".

Navracsics Tibor, a leendő közigazgatási és igazságügyi miniszter, a miniszterelnök-helyettesi poszt várományosa az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén azt mondta: kodifikációs hiba történt, amikor a benyújtott törvényjavaslat szövegében nem szerepelt a miniszteri fizetések csökkentésére vonatkozó bekezdés.

A törvényjavaslat eredeti, múlt pénteken beterjesztett szövegében nem szerepelt ez a bekezdés, ezért Lendvai Ildikó, az MSZP távozó elnöke vasárnapi sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra: a Fidesz-kormány eltörölné a Bajnai-kabinet kezdeményezésére egy évvel ezelőtt elfogadott 15 százalékos miniszteri fizetéscsökkentést. Ez azt jelenti, hogy a tárcavezetők fizetése nagyjából kétszázezer forinttal, körülbelül 1,3 millió forintra megemelkedik - közölte.

Erre reagálva Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője közölte: a párt által kezdeményezett törvényjavaslat alapján változatlan marad az új kormány tagjainak fizetése.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke ehhez annyit tett hozzá, hogy ezt a kérdést nem ebben az előterjesztésben szeretnék rendezni, hanem a köztisztviselők jogállásáról és javadalmazásáról rendelkező törvényben. "Jobban szeretnénk azt a rendszert, amikor a kormány tagjai az úgynevezett együtt sírunk, együtt nevetünk elv alapján kapják a javadalmazásukat" - fogalmazott.

Az Országgyűlés tavaly május 18-án fogadta el a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjai és az államtitkárok jogállásáról szóló törvény módosítását, amely megteremtette annak lehetőségét, hogy a miniszterelnök az egyes miniszterek illetményét legfeljebb 15 százalékkal csökkentse.

Régi adósság

Navracsics Tibor szerint régi adósság a kisebb, kétszáz fős parlament. A kijelölt közigazgatási és igazságügyi miniszter hétfői expozéjában a kormányalakítással összefüggő három javaslatukról azt mondta: ez az új korszak szimbolikus kezdete.

"Egy olyan korszakot szeretnénk a jövőben felépíteni, egy olyan magyar politikát szeretnénk megvalósítani, amelynek középpontjában a közjó szolgálata áll" - hangsúlyozta a politikus.

Az alkotmánymódosítással összefüggésben Navracsics Tibor kiemelte: ez szándékaik szerint részben adósságrendezés, részben pedig az új politikai korszak egyik alapelvének megfogalmazása. "Régi adósságunk a kétszáz fős parlament" - mondta.

Új Fidesz-csomag

Az indítványok között szerepel a kisebb létszámú önkormányzati testületekre vonatkozó szabályozás, amely szerint például a Fővárosi Közgyűlés 35 tagú lenne.

Új irány 2010 címmel egy számos törvénytervezetet tartalmazó javaslatcsomagot nyújt be hétfőn a Fidesz az Országgyűlésnek. Kósa Lajosnak, a párt ügyvezető alelnökének korábbi tájékoztatása szerint ezen önálló képviselői indítványok között szerepel a kisebb létszámú önkormányzati testületekre vonatkozó szabályozás, amely szerint például a Fővárosi Közgyűlés 35 tagú lenne. A helyhatósági választási kampány időszakát 60 napra rövidítenék le. A kisebb parlamenttel összefüggésben javasolni fogja a Fidesz, hogy jöjjön létre egy paritásos országgyűlési albizottság, amelynek a feladata a választási törvény módosításának kidolgozása lenne.

Emellett a párt benyújtja a "három csapás" néven ismertté vált törvényjavaslatát, a kettős állampolgárságról, valamint a családi pótlék kifizetésének iskoláztatáshoz kötéséről szóló indítványát, és azt is, hogy csak azok kaphassanak jogosítványt, akik elvégezték a nyolc általános iskolai osztályt. Szigorítanák a közfeladatot ellátó személyekkel szemben elkövetett erőszakos cselekmények büntetését is. Ugyancsak az indítványok között lesz a 2006. augusztus 20-i tűzijáték-tragédia és a 2006. október 23-i oszlatások áldozatainak kártalanítása.

Olvasóink írták

57 hozzászólás
 • 57. load 2010. május 18. 23:45
  „54. 983
  Ennek eldöntése nem a szociológusok dolga, hanem a politikusoké.
  Sajnos.”
 • 56. load 2010. május 18. 23:42
  „49. Csetneky
  Ha az ellenzék együtt szavaz a kormánypárttal, akkor - az egyetértés okán, abban a kérdésben - nincs mit felhánytorgatnia.
  Ha ezt az egyszerű képletet nem érted meg, akkor sajnálom <moderálva>”
 • 55. Csetneky 2010. május 18. 16:52
  „50. Primax

  Ez most is így van és 1990 óta így is volt. Előtte is így volt, csak akkor nem volt ellenzék és azokat a kormányokat nem választottuk. Többek között azoknak az időknek a levét isszuk most.”
 • 54. 983 2010. május 18. 11:42
  „Valami szociológus nem tudná elemezni mit jelent ez az új választási rendszer a demokrácia számára?
  Az angolok úgy tudom nem tartják igazságosnak az övéket, ott aki 1 szavazattal nyer, az a befutó. Eredmény: 30% választja a parlamentet! Ez hol demokratikus?”
 • 53. 983 2010. május 18. 11:40
  „Jogosítvány ok, van elég hülye így is az utakon, nem kell még analfabétákkal szaporítani a számukat. Legalább valami motiválja a barna lábúakat az iskolába járásra. Amúgy régi vicc, de érdekelne, látott-e már valaki UV károsultat tanulóautóban, ha nem, akkor meg honnan van már jogsijuk?”
 • 52. 983 2010. május 18. 11:33
  „13 kisebbségi mandátum??? Mi ez, a Lungodrom? Kerüljön be képviselőjük a meglévő pártok színeibe, ne már, hogy külön nekik pozitív diszkriminációval létrehozzanak egy csaló-lopó bandát! A saját kisebbségi önkoris támogatásaikat ellopják!!!! Persze, majd még szórakozzanak a parlamentbe! Jussanak be, ahogy a többi! Választással!”
 • 51. 983 2010. május 18. 11:30
  „KÉT HÓNAP igazolatlan hiányzás cirka amiről itt szó van! Ez még viccnek is rossz! Normál ember gyerekét meg néhány napért kivágják a suliból!

  És miért nem vonják meg tőlük ennyi hiányzás után VÉGLEG a segélyt? Utána meg felnőtt embereknek 70-80 milliókat költenek a munkakeresést elősegítő programokra vagy mi, amiben olvasni tanulás óra is van!!!! Azt is mi fizetjük!!! Mert nem járnak be iskolába és szabad nekik!!!!

  Remélem legalább az oktatási része a pótléknak lesz a magasabb!”
 • 50. Primax 2010. május 18. 09:35
  „"Tehát: ha a kormánytöbbség meg akar szavazni és ezért meg is szavaz valamit, akkor teljesen mindegy, hogy az ellenzék mit csinál, a dolog meg lesz szavazva." ( Csetneky #49. )
  Ez - bizony - így van.
  Nincs kontroll.
  Nincs vita.
  Nincs párbeszéd.
  Nincs más alternatíva.
  Nincs limit.
  Megszavazta az ország.”
 • 49. Csetneky 2010. május 18. 08:54
  „42. load

  Látom, még mindig nem érted, megpróbálom lassan, mint igazmondó Lendvai Ildikó a gázáremelésről. Tehát: ha a kormánytöbbség meg akar szavazni és ezért meg is szavaz valamit, akkor teljesen mindegy, hogy az ellenzék mit csinál, a dolog meg lesz szavazva. Ezért hívják többségnek, ezért alakíthattak ők kormányt. Hogyha ők megszavazzák, akkor az ellenzék akár velük szavaz, akár ellenük, akár kivonul a büfébe, akár elmegy sárkányrepülőzni, mindegy, a dolog átmegy.
  Azt, hogy hülye vagy-e, vagy sem, nem tudom. Nem is érdekel, nem az én dolgom.”
 • 48. Jandex 2010. május 18. 08:48
  „47. hozzászólás 2semleges34
  Egyik sem!
  Vajon a viki is havi 1 Ft-ért vállalta?!”
 • 47. 2semleges34 2010. május 18. 06:37
  „Az Mszp hazudott éjjel-nappal.A héten Lendvai Ildikó megkérdezte a Fideszt,miért emelik a miniszterek fizetését.Szijjártó azt felelte,mert kevesebben vannak,több a munkájuk.Tegnap Navracsics a parlamentben azt mondta,véletlenül kimaradt az irásos anyagból a miniszterek bérének csökkenése!Ki mond itt igazat?”
 • 46. kolombela 2010. május 17. 23:22
  „38. hozzászólás Primax 2010.05.17. 21:20
  Nem ez nem bolsevista trükk, ez CIONISTA TRÜKK!!!”
 • 45. Primax 2010. május 17. 22:49
  „Illetve, balra lejt...illetve : teljesen mindegy.
  Lesz még úgyis pár térfélcsere.
  Mi a pálya szélén vagyunk.
  Mindannyian.”
 • 44. load 2010. május 17. 22:48
  „40. licern
  "akkor ugye hitelből volt a jólét - most meg pedig hitelből van a rosszlét"
  A magyarok többsége az elmúlt 20 évben a lehetőségei feletti életszínvonalon élt.
  Ennek számlája 20.396 milliárd forint, nagyjából 2 millió forint/állampolgár, amit lassan valakiknek (gyermekeink, unokáink, ükunokáink) vissza kell fizetni.
  Nekik lesz hitelből a rosszlét.
  Lehet, hogy jól elszórakozol a kommenteken, csak közben drukkolj azon is, hogy a fenti összeg ne nőjjön a GDP 90%-ra.
  Erre - sajnos - minden esély megvan.”
 • 43. Primax 2010. május 17. 22:46
  „" Miközben ezek a rohadékok gátlástalanul fosztogatták az országot, ciprusoztak, BKV-éztak." ( Patriot #39 ! )
  Bizony, van benne igazság. Nem is kevés.
  Tegyük hozzá, nem mindegyik MSZP-s gazember.
  És nem mindegyik FIDESZ-es úriember. Ezüsthajó, Josip Tot, Kaya Ibrahim, Vegyépszer, stadion-beléptetőrendszer, "bányaügyek", Országimázs-központ, Tokaj- Sárazsadány, stb...hosszasan lehetne még sorolni. Nem beszélve a - jópár éve - szinte kizárólag narancsos irányítással működő önkormányzatok - pénzügyi - botrányairól.
  Most fordult a kocka.
  Változás - azonban - nem lesz, csak térfelet cseréltek a fiúk.
  Most jobbra lejt a pálya, a narancssárgák nem is bánják : nyolc évig hegynek felfele hajtottak...”
 • 42. load 2010. május 17. 22:33
  „36. Csetneky
  Látom, ez neked logikailag túl bonyolult.
  Megszavazta, mert egyetértett vele.
  Eddig világos?
  Ha az MSZP nem szavazza meg a saját indítványát, de a Fidesz megszavazza, akkor az nonszensz.
  Mindenki megszavazta, csak az MDF nem, akkor ez tény.
  A szavazással felelősség jár.
  A Fidesz felelős a Medgyessy féle 100 napos program parlament általi elfogadásáért, mert megszavazta.
  Világos?
  Szerintem teljesen világos.
  Ha lehet, kérnék még tőled valamit.
  Ne nézz hülyének!
  Próbálkozz a saját szinted alatt!
  Ott talán még bejöhet.
  Ne nézz hülyének!”
 • 41. licern 2010. május 17. 22:08
  „*böngészni”
 • 40. licern 2010. május 17. 22:07
  „valahol a neten olvastam, hogy a kádár-rendszer mennyivel jobb volt:
  akkor ugye hitelből volt a jólét - most meg pedig hitelből van a rosszlét :D:D:D
  (A baloldali szimpatizánsoknak meg minden elismerésem, hogy még mindig kiállnak a hülyeségeik mellett; am. tényleg igazán szórakoztató olykor-olykor a kommenteket bögészni :)”
 • 39. Patriot 2010. május 17. 21:31
  „Primax, nem trükk!

  Az egész nyolc év egy bolsevik szemétség, gyurcsánytól-bajnaiig. Végletekig eladósították az országot, majd utolsó pillanatban az IMF megmentette a csődtől az országot. Miközben ezek a rohadékok gátlástalanul fosztogatták az országot, ciprusoztak, BKV-éztak.

  Szemétre az egész bandával!”
 • 38. Primax 2010. május 17. 21:20
  „Még valami, egy mai hír :
  " Miniszterelnöki dicséret Bajnai Gordonnak
  Telefonon gratulált Bajnai Gordonnak a magyar válságkezelés eredményeihez Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az Eurozóna elnöke. A luxemburgi miniszterelnök méltatta a kormány által az elmúlt évben megtett stabilizációs intézkedéseket."
  Biztosan ez is egy bolsevista trükk...”
57 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vihar - Áll a vasúti forgalom, késnek a vonatok

A szél miatt a Budapest-Hegyeshalom, a Győr-Celldömölk vonalon is csökkentették a szerelvények… Tovább olvasom