Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

T. Ház - A lakáshitelekről vitáznak

Az LMP egy olyan ingatlanalapot szeretne létrehozni, amelyik rendezné a közös felelősséget az állam, a bankok és a lakosság között.

Az LMP egy olyan ingatlanalapot szeretne létrehozni, amelyik rendezné a közös felelősséget az állam, a bankok és a lakosság között - mondta szerdai, a lakáshitelesek érdekében rendezett parlamenti vitanaphoz kapcsolódó sajtótájékoztatóján az LMP választmányi szóvivője.

Vágó Gábor az ingatlanalap felépítését úgy vázolta, hogy abba a bankok bevinnék a követeléseiket, amelyekre az állam garanciát vállalna. Így újra megalapoznák az elmúlt húsz évben leépült bérlakásrendszert és egyetlen családnak sem kellene az utcára kerülnie - mondta.

A képviselő fontosnak nevezte, hogy hosszú távon megakadályozzák a hitelválság kialakulását. A párt ennek kapcsán egy hétpontos javaslatcsomagot készített.

Vágó Gábor kitért arra is, hogy az LMP a kilakoltatások elkerülésének érdekében módosítaná a végrehajtási törvényt. Elképzelésük szerint a jövőben figyelembe kellene venni, hogy a végrehajtók megtartották-e a fokozatosság elvét, vagyis először a bankszámlához, aztán az ingóságokhoz nyúltak, és csak utoljára került sor az ingatlanra. Ezekben az ügyekben a párt felülvizsgálati lehetőséget adna a bíróságoknak.

Korábban - A lakáshitelekről vitáznak

Az Országgyűlés a nehéz helyzetbe került lakáshitelesek problémáira keres választ szerdai ülésnapján.

A Ház az LMP-s Vágó Gábor kezdeményezésére, illetve további 78 ellenzéki képviselő javaslata kapcsán folytathatja le a "Lakáshitelesek válságban: megoldások rövid és hosszútávon" címmel kiírt politikai vitát. Ennek során a kabinet fél órában, míg a kormánypártok, illetve az ellenzék összesen 260 percben fejtheti ki véleményét a problémáról és a szükségesnek tartott lépésekről.

Vágó Gábor, az Országgyűlés honlapján olvasható kezdeményezése indoklásában hangsúlyozza: a magas törlesztő részletek fizetése a magyar családok százezreinek okoz gondot. A képviselő szerint a hitelek törlesztő részleteinek és kezelési költségeinek változása nem volt arányban az árfolyam- és kamatváltozásokkal, a bankok kockázatvállalási gyakorlata pedig nem áll arányban a hitelnyújtásból származó profitjuk nagyságával.

Az LMP-frakció tagja ezért úgy gondolja, hogy ez a probléma mára egy "időzített bombává vált", a jelenlegi kormányzat által adott válaszok azonban eddig nem tudták kiszámíthatóan újrarendezni a hitelt nyújtók és a hitelfelvevők közötti terheket.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2011. április 27. 21:15
    „Nem kellene itt mást tenni mint a sünüldözésre bízni a devizaüzérkedést, uzsorázást és a politikai simlisségeket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a kormány őszintén mondja el, hogy megszorításra készül!

Az MSZP szerint a kormánynak a magyar közvélemény elé kell állnia, és őszintén el kell mondania,… Tovább olvasom